Friday, December 24, 2010

update post 'cuti sekolah datang lagi'

Sedar tak sedar, tinggal lagi seminggu je cuti sekolah *sigh...*. Entah apa yg aku buat sepanjang budak2 ni takde, aku pun tak tau... yg aku ingat, me & hubby spent nite after nite watching dvds + makan2.. nak kata tengok wayang pun berapa kali jek...

ok, on the updates:
1. Baju sekolah agama teluk belanga dah beli, cuma kena trim labuh kaki & tangan.
*Mesin jahit buat hal, tapi aku dah berjaya kelim seluar sekolah. Tinggal nak edit lengan baju dan jahit lencana + tag nama..

2. Aku beli kain hijau, nak jahit sendiri kain samping sekolah - aku dah penat nak jahit cangkuk kain yg asyik tercabut. Jadi aku nak cuba jahit getah keliling, no more cangkuk.
*Langsung tak sentuh kain tu. hahahahhaha... minggu depan sempat kot. Kalau tak, hantar kedai je la... hihihihihi...

3. Basuh beg sekolah.. Ayu dah ada beg baru - hadiah drpd sekolah tadika dia.
*Beg yg koyak dah dibuang. Beg baru dah pun beli sorang satu, Iman & Iqbal. 

4. Basuh dan pilih baju yg elok utk dipakai tahun depan - boleh buat ganti2. Baju baru beli sorang dua pasang aje dah cukup...
*Aku simpan semua baju lama... sayang la pulak.. yang mana boleh pakai tu, pakai je la...

5. Kasut sekolah hancur... mmg kena beli baru..
*Dah beli kat gudang Bata RM15 sepasang.. beli sorang 4 psg; 2 kasut hitam + 2 kasut putih. Stokin hitam & stokin putih pun dah beli. Kasut lama dah buang dengan stokin segala...

6. Tiles kat bilik budak2 ni dah pecah.. kena la panggil org sodok jubin2 yg retak & tampal baru...
* Kontraktor janji nak buat minggu depan, deposit pun dah bayar. Harap2 ok.

7. Reorganize barang2 dalam almari, kemas balik mainan yg melambak tu... kemas buku2 sekolah...
*Done. Hampir 1/3 jugak la barang2 termasuk majalah2, beg2, toys, bantal2 dan baju2 lama dibuang dan disedekah kat cleaner. Me & Hubby agreed; only things with sentimental values are kept (dalam satu kotak). Mende yg 50/50 (sorang suruh buang, sorang lagi kata sayang nak buang) tu kami simpan dulu, kalau sampai our next cleaning session tak berusik, itu tandanya mmg layak ditongsampahkan.

Tuesday, December 14, 2010

indera kayangan

Akhirnya impian aku utk menjejakkan kaki ke Perlis tercapai. Rombongan Poksu Seni kali ini disertai oleh 18 org dewasa dan kanak2, dengan menaiki tiga buah kereta. Perjalanan ini telah dirancang berbulan2 lamanya, dan Maklang aku takleh tido seminggu sebelumnya sbb dah seronok sgt nak berjalan (dgn packing semua dah siap tu.. heh heh...).
Iqbal gigih belajar naik basikal roda dua. Setengah hari prektis dah terer, puas dia pusing laman rumah Poksu aku ni..

Hujung minggu 4-5 Dec 2010 kami berkumpul di rumah Poksu Seni sbb dia buat kenduri aqiqah. Pagi Isnin kami memulakan perjalanan ke utara. Singgah Sg Dua (sebelah caltex) utk pekena mi udang dan mi ketam *habih berbintat2 la badan aku... allergy punya pasal, tapi aku tibai makan jgk*.
mi ketam

mi udang

Sampai Kangar pkl 6ptg, cuaca mendung, kabus-kabus di pergunungan bertemu awan-awan di langit MasyaAllah... bagaikan di kayangan.. cantiknya pemandangan, cuaca pun nyaman.. love it!

Homestay yg kami duduk betul2 tepi jalan, menghadap bendang sawah padi. Tapi yg sedihnya, takde dapur gas, kami terpaksa la beli portable stove utk panaskan lauk (gulai daging salai yg dibawa dr rumah) & goreng telur. Ruang tamu rumah tu besar, ada dua bilik & tiga tandas, cuma tiada kemudahan dapur & mesin basuh. Maybe sebab tu harga pun murah kot RM80 jek satu malam.. nak sarapan pagi mmg senang sbb ada warung jual kuih disebelah rumah..

Pagi selasa, kami ke Gua Kelam II berpandukan GPS. Gua Kelam I ditutup sbb jambatan/titi nya runtuh akibat banjir. Kemudian, kami ke Wang Kelian. Nyesal aku tak belikan scooter utk Ayu kat sini, sbb harganya baru RM30, jenis besi boleh lipat & kaler pink pulak tu! argghhh,,, nyesal tak sudah...

Lepas tu kitorg ke Padang Besar pulak. Mak2 sedara pegi pulun shopping giler2... Aku, hubby & anak2 lepak kat warung makan. 1st time aku makan laksa lemak (en google kata itu laksa siam), sedap! Kuah dia pekat2 macam laksa johor, tapi warna kuning pedas2 mcm gulai cili api. Makan dgn ulam2 (taugeh, timun, pucuk mangga dan dua jenis daun apa tah) dan mihunnya jenis kasar. Aku suka! Cuma, mana nak carik kat KL/Selangor ni yek??

Pagi Rabu, kami gerak ke Penang, singgah Sg Dua utk makan tengah hari. Kat kedai ni (opposite caltex), mi udang dia mcm mi rebus sbb campur daging. Kuey tiau goreng & ABC sedap!
pemandangan belakang kedai makan

Ingatkan nak ke Bukit Bendera, tapi sepupu aku yg kerja kat Pulau Tikus kata Bukit Bendera tutup, terus kami ke Sri Intan Tjg Bungah, mandi2 s/pool. Part ni bebudak mmg suka la... hehehhehe.... mak & bapak budak pun suka jugak :)
Sri Intan Tjg Bungah

Check out hari khamis, kami singgah pasar Chowrasta beli jeruk dan buku 2nd hand. Balik ke tanah besar melalui feri, dan terus masuk hiway PLUS utk ke rumah poksu aku.

Mmg seronok, tapi yg tak syoknya..
1. Ingatkan kat hometsay perlis tu ada dapur & mesin basuh...
2. Gua Kelam I tutup. Orang kata kat situ pemandangan lawa. Too bad,,,,
3. Nak naik Bukit Bendera bawak anak2 tak dapat.. lain kali kot.
4. Digicam tertinggal kat homestay itu. Keluarga angkat poksu aku dah simpankan, dan poksu aku akan ke kangar utk majlis kenduri hujung tahun ni. Cuma, entah bila aku nak gi ambik kat poksu aku...
5. Wallet hubby tercicir kat RnR G/Semanggol. Ada org jumpa di RnR Tapah. Selamat dipulangkan kat Chow Kit.
6. Kereta ku kena hempuk dgn motor dari depan.. ouch!
7. Aku nak makan laksa perlis... dah habis. Perlu ke pergi sana sekali lagi? heh heh...

Monday, November 22, 2010

cuti sekolah datang lagi... :)

Iman, Iqbal & Ayu sekarang kat kampung, mak aku yg jaga - syok la anak2 aku dapat gi jalan2 jumpa sedara mara. Mau makin tembam masing2 sbb dapat makan macam2.

Seperti tahun2 sudah, ada beberapa perkara yg perlu diselesaikan hujung tahun ni:
1. Baju sekolah agama teluk belanga dah beli, cuma kena trim labuh kaki & tangan.
2. Aku beli kain hijau, nak jahit sendiri kain samping sekolah - aku dah penat nak jahit cangkuk kain yg asyik tercabut. Jadi aku nak cuba jahit getah keliling, no more cangkuk.
3. Basuh beg sekolah.. Ayu dah ada beg baru - hadiah drpd sekolah tadika dia.
4. Basuh dan pilih baju yg elok utk dipakai tahun depan - boleh buat ganti2. Baju baru beli sorang dua pasang aje dah cukup...
5. Kasut sekolah hancur... mmg kena beli baru..
6. Tiles kat bilik budak2 ni dah pecah.. kena la panggil org sodok jubin2 yg retak & tampal baru...
7. Reorganize barang2 dalam almari, kemas balik mainan yg melambak tu... kemas buku2 sekolah...

hmmm.. itu je ke? rasa mcm banyak.. but glad that I've put it down.. takde la serabut sgt kepala.. semoga berjaya!

Monday, November 01, 2010

finding nemo

*nyanyi sama2 dgn ikan Dory* just keep swimming.. swimming.. swimming... swimming..

wah! akhirnya berjaya jugakla aku habihkan kelas belajar renangku itu, sebulan lebih jugak la belajar... tapi, habih belajar je la yek, buatnya tak pandai lagi... eh, maybe bab teori boleh la skor sikit.. tapi bab prektikal mmg hampeh! hahahhahaha... aku rasa keras kejung je badan aku dalam air... i'm yet to embrace the water, be friend with the water and 'feel' the water... cellamak!

at least, i can now tick 'learn to swim' off my personal things-to-do list :)

Friday, October 15, 2010

beri 'sign'

harhahrharhahrharhahrha... aku gelak tergolek... sah aku mmg takleh masuk pertandingan Jangan Lupa Lirik...

Kan ada lagu baru 'Kalau Berpacaran' yg tgh top kat radio tu kan? alaaa... yg Ana Raffali & Sohaimi Mior Hassan berduet sama tu la.... *tapi mula2 aku ingatkan M.Nasir, heran gak aku apesal suara M.Nasir bass sgt bunyiknya...*

yg part korus tu... (lirik lagu ni ada dlm akhbar H/Metro hari ni):

Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang 
*sebutan 'pegang' style org Johor yaa...
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman


haaaaa... part 'perisai orang beriman' tu la... aku ingatkan 'beri sign orang beriman'! Dalam hati aku dah siap kutuk2 dah... siapalah penulis lirik lagu ni, mcm tak best je ayat tu... Rupa-rupanya aku yg salah dengar... hihihihihihi...... balik ni kena korek telinga, mungkin earwax dah tebal sgt... hihihihihi...

Thursday, September 30, 2010

gambar raya

(klik utk lebih jelas, sila guna superpower mata anda utk meneliti setiap gambar)


Hahahhaha.. orang upload gambar raya, aku pun sibuk nak upload jugak... tapi penat (baca: malas) lah nak pilih2. Jadi aku selambakkan je. Senang kan? heh heh...

Cerita raya aku tahun ni sempoi je...

Tahun ni raya kat kg aku, Tangkak. Seperti biasa, masa ini lah nak tunjuk muka kat rumah sedara mara esp. yg pangkat atuk-atuk sedara tu.. iyer la... waktu lain takdenyer nak jenguk ke apa kan.. inilah peluang nak bertanya khabar dan berbual2.. aku selalu terfikir dan cuba membayangkan, mcm mana lah atuk2 aku ni masa diorg kecik2 dulu... waktu zaman perang ke, waktu zaman darurat ke... (Dalam bayangan dan imaginasi aku, kehidupan mereka dalam dunia hitam & putih. Aku terpengaruh dgn filem2 melayu lama).

Raya ke-2, gerak ke Pdg Lebar, kg Hubby. Mak aku, mak sedara aku, sepupu aku, family abang aku dan family makcik aku ikut sekali. Hadoii... jem la pulak jalan Rompin-Bahau! gilosss... perjalanan yg selalunya sejam setengah dari Tangkak, dah jadik 3 jam la pulak. Tak pasal2 anak abang aku, si Hadeef tu, kena kencing dlm botol. Kes emergency nih...

Raya ke-3, batuk aku makin teruk, kepala pun pening. Berehat aje... konon2 nak ke jeram Tengkek pun tak pergi.

Raya ke 4/5, beraya di Malin Nawar/Kampar (belah MIL). Singgah makan mi rebus kat Restoren Mi Rebus Tapah (fav. aku nih). Kemudian singgah rumah Angah kat Rawang.

Akhirnya balik Puchong.. yuhuuuu!! lega betul!! Mmg le seronok berkumpul ramai2, tapi kalau part berehat tu, kat rumah sendiri la baru boleh tido nyenyak dan berehat2. *home sweet home*. Aku mmg dari dulu kalau berkaleh tempat susah nak tido. Balik rumah mak aku sendiri pun aku restless.. adakah perlu aku angkut bantal & selimut setiap kali berjalan? hahahahha... geli jek... aku tak pernah ada bantal busuk atau selimut gentel masa kecik yek... agaknya ni lah yg org tua2 kata, 'tak betah duduk rumah org'. Alamak.. tiba2 terasa tua la pulak.... huhuhuhuhu...

oh, sambung cerita raya..

Raya ke-6/7 kami ramai2 beraya rumah sedara mara sekitar KL.. boleh tahan jugak la hidangannya.. macam2! Paling takleh lupa gulai pisang lada hitam kat rumah Acu... peh! kalah prosperity burger!

Raya ke-8? Anak2 aku dah menuntut2 janji utk ke swimming pool. Yg penuh puasanya Iman, tapi apesal Ayu yg over managih janji? Aku konpius....
Yup, kami ke sini, Desa Waterpark. Bagus betul sebab tak ramai org. We enjoyed ourselves very much. Bebudak tu pulak mmg leka betul main gelungsur ni, mcm taknak balik. Aku suka Shock Wave, ombak dia ganazzz..

Wednesday, September 22, 2010

bulan dan zuhrah

Wanita sama sekali tidak berasal dari Venus, tapi awek2 dari Venezuela mmg cun-cun. Banyak kali jugak diorg menang pertandingan Miss World, Miss Universe, dan entah Miss apa2 lagi *nama aje Miss Universe, tapi takde pulak wakil dari planet lain yg dtg bertanding. sungguh tidak adil*. Planet Venus dalam BM ialah Zuhrah.
(klik gambar utk BESAR punya)
Kelihatan bulan sabit dan planet Zuhrah pada malam raya ke-2 (sila google: 11sep2010 crescent moon). Gambar sungguh jelas diambil dgn bantuan tripod. Tangan gigil daaa....
p/s: Lokasi sebenar di Pdg Lebar, Bt Kikir, K/Pilah. NS.

harharhar... inilah dia tripod & camera ku yg comel.. set atas jalan raya jek.. sungguh amatur! hahahahha... tengkiu la kat adik iparku yg tolong snapkan gambar ini... 

Tuesday, September 21, 2010

gatal tangan

Heh heh.. inilah projek gataltangan ku, dua hari sebelum raya. Pouch comel utk E71 ku yg tersayang (hadiah bday drpd Hubby tahun lepas). Material: kain felt + benang sulam. Cubaan gagal: satu kali (ukur sesuka hati, kan dah terkecik la pulak. terpaksa buat lain). Cubaan kedua: BERJAYA! *sengeh sambil kembang idung*

Monday, September 06, 2010

salam aidilfitri 1431H

I love this pics! Konon2nya budak bertiga ni nak peluk bahu sama2 utk ambil gambar. Iman being a lil' bit ticklish, tried to shove Iqbal away. But Iqbal being offended, merajuk la pulak.. Ayu's reaching out for her abg Iqbal, cuba pujuk... Perfect!


Ini gambar skema... hihihihi..


Bukan gambar raya:

Iqbal lipat2 kertas jadik katak. And then he cut out these two lil' ppl from the whole A4 paper, lekatkan atas badan katak. Ominya menjerit bukan sebab nampak katak, tapi kerana baki kertas tu dah di buang ke tong sampah. Pembaziran! Wahai anak2, jgn le membazir, sayangilah pokok2 di dunia ni.... huhuhu...

Wednesday, August 25, 2010

ramadhan 1431H

Alhamdulillah... panjang umur aku, dapat berpuasa lagi tahun ni... syukurr... Iman & Iqbal pun senang berpuasa kali ni, cuma hari pertama saja berkeluh kesah. 2-3 hari lepas tu nampaknya semuanya ok. kejut bangun sahur pun senang. :)
minggu lepas, aku & hubby buat biskut raya dua jenis (kalau sorang2 buat mmg aku surrender). Biskut mazola dapat 4 balang, boleh le bagi mak aku satu dan MIL satu. Choc chip mint cookies tu kena buat lagi sbb dah selamat aku anak beranak pulun makan lepas berbuka! hahahhaha... mmg sedap! (resepi refer kat Edi - cuma aku adjust sikit resepi pakai cups. tak reti aku nak ber-gram2 ni.. heh heh..) Sila abaikan bentuk2 biskut tu yg gabak2. aku buat nak cepat aje... hahahahhaha... yg penting sedap.... :)

*khas utk Terabot :)

150g butter - potong ikut garisan pembalut butter


1 1/2 cups self raising flour (187g)


1/3 cups castor sugar (75g)


1/4 cups light brown sugar (50g)


yg lain2 tu sama je


baju raya semua dah setel... awal2 lagi kami dah bershopping kat C4, dapat baju kurung/melayu kaler sedondong! i likeee.... harga pun murah, baju aku & hubby RM50++ selai, the kids Rm30++ selai... new shirts for the boys 2 psg, and a new dress for Ayu... boleh la tu.... lagipun banyak baju lama yg elok2, recycle aje buat pergi beraya nanti...

Wednesday, August 11, 2010

Friday, July 30, 2010

silent project

Inilah mende yg dia sibuk sangat buat masa exam week yg lepas. Hampir semua gambar haiwan kat buku dilukis kembali dalam buku nota kecik. Aku jerit2 panggil suruh study, dia menyorok senyap2 dalam bilik...
(klik gambar utk lebih jelas)
baris pertama (L-R):
1. Ini babi hutan. Babi hutan haram. Babi hutan tinggal di hutan.
(Distorted info but very obvious)
2. Ini cipan. Cipan ini busuk. Cipan itu tidak mandi.
(mengapa cipan kurus sgt, dah mcm berpenyakit pulak rupanya)
3. Ini unta. Unta suk(a) makan kaktus. Unta simpan air.
(good info)

baris kedua (L-R):
1. Ini kambing. Kambing tidak suka mandi. Kambing itu busuk.
(hihihihi... banyak beno lalatnya, dah rupa hurung bangkai la pulak...)
2. Ini beruang. Beruang panjat pokok epal. Beruang ambil epal. Beruang suka makan epal.
(another good info)
3. Ini kerbau. Kerbau suka keja(r) orang. Kerbau itu makan rumput.
(tak pernah pulak aku kena kejar dgn kerbau. Lembu ader lah. Mungkin dia maksudkan fighting bulls agaknya)

baris ketiga (L-R):
1. Moral Haiwan: Haiwan Jinak. Pada suatu hari kucing pergi cari makanan.
(Cerita pendek, consists of few pages. Dah lupa apa jadi dgn kucing tu. But don't worry, it's a happy ending)
2.  Ini rusa. Rusa buka mulut. Rusa itu tidak boleh lari. Rusa lehernya panjang.
(Penerangan yg jelas. bagus. *aku komen mcm cikgu BM pulak.. heheheh)
3. Moral Haiwan: Haiwan Liar. Pada suatu hari harimau nampak orang.
(Cerita pendek jugak. Bersambung2 sampai berkeping2. Last2 harimau tu mati kena tembak. Too bad, I should tell him pasal akta perhilitan: perlindungan haiwan liar)

Monday, July 12, 2010

mambang dinding

Budak2 mmg berimaginasi tinggi. Diorg kalau bermain dan berangan2, (i.e. 'role-playing'), mesti mcm betul2 terjadi.

Aku taktau diorg tgh buat apa, tetiba je diorg jerit beramai2 berlari keluar daripada bilik baju. Of coz i'm kinda alarmed. Bila aku tanya ada apa? Diorang cakap ada hantu! Tapi kalau betul2 ada hantu, mengapa diorg tak nampak takut pun? Nampak riang gembira jek?

Oleh sebab waktu tu malam, aku pun seram jugak la. Aku teringat dua kesah yg agak misteri terjadi kat rumah ni.


Kisah pertama:
Masa tu aku baru pindah; rumah baru, kawasan pun baru. Iman masa tu dah setahun agaknya sebab dia dah pandai berjalan. Husband tak balik kerja lagi, jadik kami tinggal berdua. Aku keletihan dan terlelap di sofa depan tv. Tapi aku tak tido lena, kejap2 terjaga peratikan si Iman. Iyelah, aku takut jugak kalau terjadi apa2 kat dia, budak baru setahun kan tengah rajin mengutip, lepas tu semua bende nak masuk mulut. Manalah tau kot2 dia memanjat ke apa, dah tak pasal2 jatuh tergolek pulak nanti.


Dalam aku mamai2 tu aku mcm ternampak-nampak dia tengah bermain dgn seseorang. Sama2 duduk dan sama2 berdiri, dan sama2 mengadap aku! Eh, sapa pulak budak lelaki sorang lagi ni? Aku masa tu ada Iman sorang je, Iqbal tak lahir lagi. Mmg terkejut betul la aku, tersirap darah dibuatnya! Bila aku celik mata betul2, takde la pulak nampak apa2 yg pelik. Mmg Iman sorang je yg ada....


Entahla.. aku rasa mcm aku mimpi je kot...


Kisah kedua:
haaa... masa ni Iman dah besar sikit, dah pandai cakap. Masa kejadian pun belah malam jugak. Iqbal pun dah pandai berlari masa tu, jadik budak dua org ni pun bermain2 depan tv. Lampu bilik semua aku tutup, lampu ruang depan je buka. Iyelah, takkan nak biarkan lampu bilik terpasang kot... membazir...


Tetiba je Iman terpaku mengadap ke arah bilik. Dia tanya aku, 'Siapa tu?' - aku tanya dia balik 'Siapa?'. Dia kata dia nampak ada orang masuk bilik baju, 'Tapi, Iman nampak kaki dia aje.'


Aku blurr kejap. Takde lah rasa takut ke apa. Cuma rasa hairan, lalu aku pergi buka lampu bilik aku. Bila dah terang tu, aku jengah la bilik baju. Nasib baik tak nampak apa2...


Kisah ketiga:
Ini bukan kisah misteri, tapi kesah ngeri. Berlaku pada waktu malam jugak. Aku letak Ayu (umur dia dalam 2 bulan agaknya) atas sofa, Iman & Iqbal main basikal depan tv. Aku pegi dapur buatkan susu Iqbal, bila aku kembali dapatkan Ayu, tengok2 si Ayu hilang, takde atas kerusi! Giler menggigil lutut aku, mana pulak budak ni pergi! Aku menjerit tanya kat Iman, tapi, apa la nak diharapkan dgn budak 3-4thn...


Tetiba aku dengar suara Ayu menangis, rupa2nya dia dah terjelepuk atas lantai, di ruang sempit antara kerusi dan pintu. Tapi mcm mana dia boleh mengelungsor dan terbaring melintang rupa gitu pulak? Entahla... tapi aku lega giler sbb takde jadi apa2 kat Ayu, calar atau benjol pun takde..


haaa... sambung kisah mula-mula tadi.. Bila dah siang, aku pergi kat bilik baju, sambil tanya Ayu, 'Betul ke ada hantu semalam?'

Ayu pun tunjuk, 'Ini lah omi...
...abang Iqbal yg lukis semalam.'
hmmmmmpphhh....

Thursday, July 01, 2010

laporan midyear 2010

..aku nak upload gambar guna picasa, tapi tak boleh la pulak.. takpe... terus ke cerita hari ni..


[IMAN]

Cikgu dia komplen, lambat menulis dalam kelas. Dah tu, tak boleh duduk diam, asal cikgu takde je, dia mesti berlari2 keliling meja dalam kelas.

*sama aje dengan komen cikgu kelas dia darjah 1 dulu; nampak pendiam tapi kuat bermain sampai basah lencun setokin. 
tapi aku risau jugak, rabun ke dia ni sampai susah nak salin apa yg cikgu tulis?

peratus keseluruhan merosot sedikit (88% dapat #12) tapi takde la jauh sgt beza dgn student yg dpt #1 (92%). He got all A's for his subjects, so ok.

*pada aku, soalan sains kertas II agak susah utk budak2 darjah 2 (entah, aku dulu mana ada belajar sains darjah 2...). Ada soalan eksperimen tentang air & pokok. Gambar pun tak berapa jelas. Soalan matematik kertas II pulak kena tunjuk jalan kerja baru dapat markah penuh. Iman tulis jawapan saje, jadik dapat separuh markah aje la...


[IQBAL]

Dia ni mmg aku dah jangka. Komen cikgu dia sama je dgn komen cikgu tadika dia dulu: banyak berangan dan berkhayal, mudah hilang tumpuan dlm kelas. Tapi, bila buat latihan dan jawab soalan, betul pulak!

*kalau cikgu mcm tak percaya, aku ni lagilah mcm tak percaya. Iqbal ni ada dunia dia sendiri. Kalau kita bercakap, tumpuan dia ke arah lain. Langsung takde 'clue' dari reaksi wajahnya yg menunjukkan dia dengar kita cakap apa.

The teachers assured me that he's fine. Aku lega sbb cikgu2 dia memahami. Kalau jenis cikgu yg tak faham atau tak sabar, mau si Iqbal dah kena dera agaknya. Aku pun kadang2 hilang sabar dgn dia ni. Bila aku mula jerit2 dia pun jerit balik kat aku kata, 'Iqbal tau la!'. hadoii....


[AYU]

Tahun lepas Ayu dapat #1, daripada 5 org kawan sekelas. (Aku pun kalau ada org jaga si ayu ni, takde nya aku nak hantar dia tadika umur 4 thn!). Tahun ni pun dapat #1, daripada 25 org... bagusss... bagusss... tapi tak padan dgn perangai dia menangis setiap pagi! Ingatkan tak suka sekolah, tapi rupa2nya, dalam kelas, dia lah yg pertama angkat tangan dan jawab soalan cikgu. Takde masalah apa pun sebenarnya.. saje mengada2..

Kat rumah mmg aku tak pernah suruh2 Ayu ni baca buku ke buat h/work. Dia baru 5 thn kan, tak kuasa la aku nak paksa2.. Tapi, bila abang2 dia kena marah/jerit suruh baca buku & buat h/work, cepat2 dia pun sama baca buku.. heheehhe... tau takut...

Aku nampak dia ni mmg jenis study sendiri. Tak sangka pulak aku dia boleh membaca dgn lancar, mengaji pun lancar dan pandai menulis (termasuk huruf jawi). She is just 5! Aku rasa bersalah la pulak sbb masa Iman dan Iqbal, aku guide diorg tulis, baca ABC sama2.. masa tu Ayu kecik lagi, jadi dia hanya ngendeng2 aje, jadi observer... Tapi bila tiba time dia sekarang, aku tak buat mcm tu sbb aku dah 'tak larat' (@malas) nak ulang balik mende2 remeh tu.. haiyooo... selalunya, dia yg minta kat aku 'Omi, bacakan Ayu, Omi!'... barulah aku bacakan buku kat dia.... iyskk....

Aku nampak dia ni agak competitive, dia nak sama level dgn abang2 dia.. harap2 akan jadi sikap yg positive. Terlebih sgt pun tak bagus jugak...

Thursday, June 24, 2010

babai pudu jel

Dulu-dulu, masa zaman aku naik bas utk berulang dari kampung ke KL, inilah satu2 landmark yg aku cari. Bila dah nampak pudu jel ni, dgn lakaran muralnya sepanjang tembok kuning tu, hatiku berbunga2 dan mata pun segar sbb tau tak lama lagi sampai ke hentian puduraya. Biasakla.. dah janji dgn pakwe (merangkap bodyguard dan tukang angkat beg) tunggu kat situ. Hehhehehe...

(klik gambar utk lebih jelas)
Refer post kesah cuti sekolah. Tak sangka pulak tak sampai dua minggu, bangunan ni pun dah roboh. oh well..

Wednesday, June 16, 2010

grill this!


(klik gambar utk besar punya)
kiri atas: grilled chicken & herbs + udang kunyit
kiri bawah: ayam lambat masak, letak hotdog + carrot
kanan bawah: salmon & herbs + sawi jepun
kanan atas: lamb chop & beef, both black peppered + brocolli

makan sampai muak!
p/s: sekali sekala saje2 nak meratah lauk sahaja. :)

Friday, June 11, 2010

kesah cuti sekolah

Cuti sekolah kali ni kami takde plan pergi mana2 sbb terpaksa ke rumah poksu utk urusan di sana. Untuk tidak menghampakan bebudak ni, setelah pikir punya pikir punya pikir, terus je gerak ke Berjaya Times Square, berjalan2.

Aktiviti untuk anak2 di indoor theme park. 

Aku? kecut perut tengok DNA Mixer tu dan 'lorikoster' (bak kata Ayu), rasa mcm nak terkeluar usus segala. Tu baru tengok, belum naik sendiri lagi. Last2 aku layan kid's section bersama anak2 sahaja... hahahhahaha....

Oleh sebab kitorg pergi naik LRT, kena la melintas penjara pudu. Might be our first and last time menjengah monumen ini sbb tak lama lagi akan dirobohkan.

Wednesday, May 26, 2010

my fav kuini

...semalam aku dapat sebiji buah kuini, yg sedang elok je masaknya. Mak aih... dari dalam kereta lagi mmg aku dah terliur dgn baunya yg harum semerbak tu... rasanya mmg manis, sedap betul! Aku simpan biji buah kuini ni, konon2 nak tanam la... agak2 kalau letak kat pasu je, boleh hidup tak? heh heh...

p/s: ada org panggil buah ni buah bacang/macang... tapi sebenarnya spesis bacang dan kuini ni mmg berbeza.. nama saintifik bacang ialah Mangifera foetida dan kuinin ialah Mangifera odorata. Aku pun bukan tau sgt. Pada aku, kalau asam mangga tu jenis bulat2 kecik, kulit hijau tapi isinya kuning oren, baunya punyalah harum & rasanya punyalah manis.. itu buah kuinin.

bacang vs kuini (taken from this blog). terima kasih en.google :)


Tuesday, May 18, 2010

9th anniversary

Wah, mcm tak percaya jek. 9 tahun bukan masa yg singkat. Tahun depan dah dikira sedekad. I'm glad that we're still together, having each other, and looking forward for more years to come. :)

(image from google)

Wednesday, May 05, 2010

spek baru..

.. ini adalah hadiah aku kepada diri ku sendiri sempena menyambut birthday tahun ini. Haaaa... amacam? ok tak? Kali ni aku terpengaruh lalu memilih kanta carl-zeiss. Promoter tu beria-ia promote kanta ni, katanya lebih jelas dan berkualiti. Masa aku gi ambik, dia suruh aku compare spek mata lama dgn baru (power mata tak bertambah, cuma spek lama tu dah bercalar2. Lebih dua tahun pakai, mahu nyer tak calar balar).

Haaa... part ni aku ada sedikit konpius. Spek lama aku dah le berminyak2, kelabu2 sikit dan calar2, tak aci la kan kalau dibandingkan dgn spek yg baru keluar kedai. Tak kisah la kalau pakai kanta jenis apa sekali pun, betul tak? Sabar je la aku dgn promoter nih...
mata lama tua & mata baru muda :)
*heh.. heh..

Tuesday, May 04, 2010

layang-layang

Semalam Iqbal buat layang2 sendiri. Dia gunting kertas lukisan yg dah berconteng, bentuk segitiga. Kemudian dia gunting tali (dari botol buih sabun Ayu), dan ikat kat satu bucu kertas tu. All this while sambil menyorok2 kat bilik yg cahayanya samar2, berlatarbelakangkan suara sang Omi yg menjerit2 dari dapur, suruh Iqbal buat homework.

Ooo... rupanya dia senyap2 buat projek yek. Patutla bila di tanya, dia tersengeh2 jawab, 'takde apa2'. Terus simpan gunting kertas segala dalam beg.

Laaa... bukan Omi tak bagi buat layang2, tapi siapkan la latihan & kerja rumah dulu. Jgn mengelat. Iysk, budak sorang ni..

Lepas Iqbal siapkan latihan & makan nasi, sang Omi pun ambik kertas & benang, dan buatkan Iqbal layang2 kotak. Terbangkan depan kipas angin je. Iqbal gembira.
(image from google)


Simple life for a lil' kid :)

Thursday, April 29, 2010

walking you to school

Pagi ni kami sampai awal kat sekolah. Aku pikir bagus jugak kalau aku jenguk2 kelas Iman & Iqbal. Kalau cikgunya ada kat kelas, boleh lah bertanya hal anak2. Tapi, sebelum tu, aku tanya dulu, nak ke omi hantar Iman & Iqbal ke kelas. Iqbal mengangguk. Iman sengeh, hesitated.

OK lah kalau gitu, aku bukannya sempat nak pegi sampai dua kelas pun.. so aku pun temankan Iqbal sampai kelas dia. Dia tunjukkan tempat duduk dia, dan kenalkan beberapa kawan dia yg berdiri di luar kelas. Cikgu takde. Loceng pun dah bunyik, semua kena berhimpun. Aku pun blah. Kang kalau lama sgt berdiri kat situ kang, ada yg ingat aku pun cikgu kat sekolah tu pulak. hahahhaha...

(from google image)

Aku dulu very2 independent. Sekolah kebangsaan dekat dgn rumah, jalan kaki aje. Sekolah agama jauh sikit, pun jalan kaki jugak. Aku tak ingat mak/bapak aku pernah hantar aku ke sekolah ke tak (kecuali pada hari pendaftaran). Kalau ada apa2 events kat sekolah pun, selalunya aku pergi dulu dgn kawan2, mak/bapak aku datang kemudian. Jadi aku rasa mcm janggal lak bila aku saje-saje hantar anak aku sampai ke kelas. heheheh...

Kesimpulannya? Entah, aku pun taktau. How abt cikgu2? Diorg rasa terganggu ke kalau ibubapa ngantor anak2 sampai ke kelas? Atau diorg suka sbb boleh kenal2 dgn ibubapa? How abt si anak? Are they embarrassed? Or they'll think it's cool & proud of it?

Wednesday, April 28, 2010

how thoughtful..

..of you, my dear Ayu, when we are rushing to send you to school, and you suddenly said, 'sakit perut, nak berak!', when I stopped at front door and headed back to the toilet, you then said, 'Takpelah omi, Ayu berak kat sekolah aje la. Nanti omi lambat pegi kerja'.

Aduihaiii...
Now I'm feeling guilty bcoz making you felt guilty.
(Sebelum tu omi dah membebel suruh Ayu bersiap cepat, sbb nanti lambat pegi sekolah dan omi lambat pegi keje.)


[gambar bulan-bulan sudah]
klik gambar untuk BESAR punya..
atas: it's my bday cake - blueberry layer cake :) Strawberry dah tergolek ke tepi akibat tarikan graviti.
tengah-tengah:  Gambar2 Ayu berposing.
bawah: Kek ku di dalam kotak. Tangan Iqbal - dia kata dia jadik monster, nak ambik kek. :)

Celebrating Siti's wedding day, Bukit Beruang, Melaka. 
13 Feb 2010.
top-left: My family with Siti, the pengantin. Family Angah tak sampai lagi masa ni.
bottom-left: Pengantin diarak naik beca. Meriah!
center: Bapak pengantin (Paktam) dan bawahnya tu Mak pengantin (Maktam). Diorg dah penat sgt masa ni, baru habih kenduri.
top-right: Tukang basuh periuk, sorang di dalam pagar, sorang di luar pagar.

Kat Melaka juga ni, sehari lepas kenduri Siti, singgah Planetarium belah pagi. Tgh/hari nya pegi menghantar pengantin ke rumah lelaki di Bukit Katil. Dekat jek...

Thursday, April 22, 2010

Tagged By Cik Wan :: All In Ten

1- Siapakah Diri Anda Di Rumah ?
health inspector kot? kalau rajin, akan ku kemas dan cuci dan sental segala. kalau malas, ku hanya mampu mebebel2 sahaja... hehehhehehe..

2) Siapakah diri anda di samping rakan
jenis org yg boleh layan @ sekepala. kalau tak, takkan boleh ngam berkawan kan?

3) 5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai
a) ada rumah, ada kereta, takde hutang.
b) rumah (style kampung, setingkat, siling tinggi, banyak lubang udara, tingkap banyak, tak payah aircond pun dah nyaman) ada tanah sikit utk bercucuk tanam.
c) SAHM & working on my hobby.
d) 
e) 

heheheh... tiga je la buat masa ni. 

4) Siapakah Nama Pasangan Anda
Hazril Ibrahim

5) Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
a) Rajin masak. his specialty? gulai & rendang NS's style. peh!
b) kelakar & suka buat lawak. w/pun kdg2 naik menyampah. 
c) rajin jugak menolong basuh baju, kemas rumah, lipat kain
d) hormat both his parents and mine.
e) lebih sabar layan karenah anak2. aku pun kekadang giveup. 

6) Tarikh anda couple ?
early 1997 - tarikh sebenar tak ingat

7) Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda
ku anggap tu semua lumrah hidup. ada pasang surut. ada gembira ada duka. but at least we still have each other.

8) Lagu tema cinta anda?
dah takde. 

9) Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda
takde jugak. ku terima dia seadanya, sbb aku pun biasa2 saje. :)

10) Tag 10 rakan
saya tag 'maksu' sorang le, sbb maksu rajin update blog dia. hehehehehhe.. 

recycling, compost, trash.. ??

Jom kita sama2 jaga bumi ini :) Earth Day 2010.


================================
Which Bin Does It Go In? Recycling and Composting 101
By: Molly Mann (View Profile)


A friend was telling me about a recent trip to Germany, where she was daunted by the strict and varied recycling rules there. Apparently, they have a host of different color-coded bins (brown, blue, yellow, and gray) for sorting waste recyclables. That really puts me to shame, since I have trouble deciding between recycling, compost, and trash! Since hearing about Germany’s eco-diligence, I’ve decided that it’s time to brush up on my recycling and composting routine and learn to avoid common mistakes.


As of 2005, the last time the U.S. General Accounting Office collected statistics, the recycling rate is 32 percent, up from 10 percent in 1980. This is good news, but not good enough, since municipal solid waste has also grown by 60 percent in the same amount of time. The numbers work out to an approximate 246 million ton yearly increase in landfill waste. Most people understand that they’re supposed to recycle, but many—I plead guilty as charged!—have forgotten or never quite understood how. Sure, putting your empty water bottle in the plastics bin is a no-brainer, but what about that paper plate with pizza grease on it, or the packaging from your latest purchase?


Different municipalities have slightly different recycling rules, so you should check with your local town or county for specifics, but here are some basics for what to throw where.




Recycling


Whether your municipality does single stream recycling (all recyclables are collected in the same bin) or separate containers, the basic recyclables are similar.


Paper

DO: Envelopes, paperback books, catalogues, cartons (with any plastic or cellophane removed), writing pads, brochures, loose leaf paper, cereal boxes, newspapers, clean paper plates.

DON’T: Photographs; anything with food or other soilage. The basic rule here is to keep it clean. That greasy paper plate or pizza box is compostable, not recyclable. By throwing it in with your other paper recyclables, you risk sullying the whole bin. This is a big problem in offices, where people often throw their lunch detritus in the blue bin next to the copy machine. Learn the difference and don’t be that person!



Bottles/Cans/Plastics

DO: Aluminum foil, plastic wrap, tins, cans, glass bottles and jars, yogurt cups, soap/shampoo/lotion bottles, plastic bags (some places have separate drop off for these), margarine tubs; really any plastic, glass, or aluminum containers. Check if soda bottles or cans are redeemable in your state. You can usually collect a small refund at your grocery store and those nickels and dimes do add up!

DON’T: Mirrors, broken glass ware, compostable food containers, batteries, and other non-recyclables. Try to keep it relatively clean. Although a little food residue on containers won’t gum up the whole system (that wedge of lime in your beer is fine), it’s a good idea for sanitary reasons to rinse everything out before tossing it in the bin.





Compost


Growing up, we always had a canister on the kitchen counter for composting. We’d empty it into a larger bin in the backyard and my mom would use it to fertilize her garden. Almost anything biodegradable can be compost and you don’t even need a garden to develop these eco-friendly practice. As part of its initiative to reach 75 percent citywide recycling by 2010, San Francisco now has green carts for food scraps and yard trimmings that get picked up with other recycling, and other cities are starting to follow suit.


DO: Stale bread, egg shells, coffee grounds and filters, tea bags, fruit and vegetable scraps, nutshells, hedge trimmings, leaves, grass clippings, weeds, dead flowers, twigs, saw dust, straw. You can also throw in biodegradable paper products like used paper towels, paper coffee cups, paper milk cartons, take out containers (with metal parts removed), egg cartons, etc. And although in your personal garden compost piles you don’t want animal products like meat, bones, or fats (it attracts vermin), when throwing it in the yard waste bins for city pick up, these items are sometimes acceptable.

DON’T: Ash, cigarette butts, anything recyclable or not biodegradable.




Other Recyclables


Although not usually picked up with your regular trash and recycling, electronic products, including TVs, cell phones, and computers can all be recycled or reused. The EPA has reference page which gives links to drop-off centers nationwide. Other items that should be kept out of the trash include batteries and fluorescent light bulbs (in some states it is illegal to throw them away because they contain pollutants); you can usually drop these off for free and they will be recycled or disposed of properly. Many items, like motor oil, scrap metal, treated and untreated wood, bronze, radiators, and other building materials can be recycled or reused. For some items, like scrap metal, you might even earn some money.


Toxic household items like herbicides, paints, solvents, and poisons should be taken to a hazardous waste drop off center—almost all cities and counties have these and drop off is free.




Regular Trash


Basically, everything that doesn’t fall into any of the above categories goes into the trash. Make sure you can’t reuse or donate items. Broken glass, chip bags, chewing gum, feminine products, diapers, vacuum cleaner bags, and mirrors should be thrown in the trash.


Most towns have scheduled curb-side pickups for recyclables. Check with your waste management company to find out when pickups are scheduled and what items will be accepted (this is important, since non-recyclables placed at the curb will be left there and can blow away to become litter). If your town does not have a recycling pick-up program, visit Earth 911 to find a recycling center near you. Though the process can be confusing and daunting at first, once you get into the habit, you’ll stop asking, “What can I recycle?” but rather, “What can’t I?”




Updated April 21, 2010
First published April 2009


Find this article at:
http://www.divinecaroline.com/22156/71294-which-bin-go-in--recycling

Tuesday, March 23, 2010

Q1 2010

hahahahaha... sebok je kat blog pun nak berQ1 report jugak..


[iman]
Sekarang ni, Iman balik rumah je terus ambik buku buat homework or study. Bagus betul.. takyah nak bising2 dah. Kat sekolah agama, katanya, dia terpilih utk masuk pertandingan hafazan. Setiap hari dia menghafal surah2 dgn his Abah. Bagus la tu, dgn aku2 sekali kena hafal, refresh memory..


[iqbal]
Iqbal dah dapat terima hakikat yang dia sekarang dah bersekolah, bukan kat tadika lagi. Now he's doing his h/works with less fuss (tu pun selepas disuruh2 & dijerit2) dan dah pandai kemas buku sekolah ikut jadual sendiri. Pagi2 kena kejut dia dulu sebab dia nak mandi & siap2 sblm Iman. Iman suka la sbb boleh sleep in few mins more. Bagus.. bagus.. asal jgn buat perangai di pagi hari sudah.


[ayu]
Ayu masih menangis pagi2 nak pegi tadika. Dia bengang sbb both abang iman & abang iqbal pegi sekolah, dia sorang2 kat tadika. Dah berbuih mulut aku bagitau budak umur 7 thn je yg boleh pegi sekolah, budak 4, 5, 6 tahun kena pegi tadika. Dan baru2 ni dia buat justification sendiri:
'Omi, kat dalam tv, budak2 kecik boleh pegi sekolah kan? Sebab tu kartun kan? Kalau betul2, budak kecik tak boleh pegi sekolah kan?'
Iyer Ayu, mmg itulah yg omi cakapkan selama ni, cuma takde unsur kartun je.

Tapi aku bangga sbb Ayu dah pandai baca dgn lancar in BM. Aku rasa level dia dgn Iqbal tak jauh. Entah2 sama level kot, sbb si Ayu rajin baca buku kuat2. Iqbal pulak suka membelek gambar, reading quietly. Sekarang ni, aku tgh ajar Ayu bahasa inggeris pulak.


[oily & sensitive skin]
aduii... kulit muka aku dah jadi semakin berminyak & sensitive la plak. aik, makin tua makin banyak pulak jerawat? mcm mana ni?? yg aku perasan, sekarang ni kalau aku makan udang, jerawat pun keluar ketul2. Dan kat kepala dan badan aku mcm kena gigit nyamuk - gatal berbintil2. Tapi aku suka  makan udang. part ni yg aku tak puas hati ni... huhuhuhu....

now i opted for gentle products sbb dah tak larat nak buat experiment dah.. tengok 2-3 bulan nanti mcm mana. harap2 serasi..

(images source: google)

facial cleaner: Eucerin Gentle

facial scrub (once a week): St. Ives Scrub Gentle

moisturiser: Neutrogena for combination skin (oil-free)

sun lotion: Neutrogena Ultra Sheer sunblock

belah malam: tepek bedak sejuk aje.. barulah nyaman kulit muka.. jerawat pun cepat kering.

Monday, March 15, 2010

tak faham

Iqbal: Omi, gula mutiara tu lima ringgit ada dua puluh.
Omi: hmmm... ?
Iqbal: Kalau nak banyak omi beli sepuluh ringgit, nanti dapat empat puluh.

wah, aku pulak kena congak dalam kepala! betul la tu. Tapi iqbal, mengapa bila buat latihan maths banyak beno salah??? adakah sebab malas, rasa bosan atau penat?? 

aku tak faham budak kecik, w/pun aku dulu juga seorang budak kecik... 

at least now i know he knows..

Friday, March 12, 2010

bukan sebab ada kutu..


..tapi mmg dak Ayu ni, kalau penat atau mengantuk dia akan buat mcm ni. kat sekolah pun sama, cikgu dah sedia maklum kalau dia mula garu2 kepala. cuma bila dah besar ni, dah pandai cakap. kadang2 dia cakap pening kepala, kadang2 sakit kepala - padahal nak tido. huhuhuhu....

happy 5th bday


Woh.. Woh.. Woh.. gadis Ayu.. 'takde' lesung pipit di pipi..
Ayu.. senyum mu menawan..
Kau reject aku... (eh, pinjam lirik Alex RL la pulak..)

Wednesday, March 10, 2010

sebahagian rahsia

(source: health.yahoo.com)

4 Simple Secrets to Feeling Happier Every Day
SELF.com
By Lucy Danziger, SELF Editor-in-Chief - Posted on Thu, Mar 04, 2010, 4:46 pm PST

Do you wish you could spend more of your days feeling fulfilled? Or wonder why you aren’t happier, despite all that’s good in your life? If you let slip-ups or criticisms nag you, replaying them as a negative inner monologue long after the snafu has passed, you are in fact like everyone else, at least most women I know.

I have news that really will put a smile on your face. You can significantly increase your level of happiness—without being granted a surprise inheritance or an elusive 25th hour in every day—by adopting new ways of thinking. You see, while about 50 percent of our happiness quotient is determined by what researchers call our natural “set point” for happiness, and 10 percent depends on the circumstances of our lives, a whopping 40 percent is entirely up to you—the way you react to events, cope with stress, choose to spend your time and more.

The fact that we can influence nearly half of our contentment is huge, and realizing the role we can all play in boosting our joy spurred me to team up withSELF’s mental-health expert, Catherine Birndorf, M.D., to write our new book,The Nine Rooms of Happiness (Voice). What we’ve found: By changing your approach to certain situations, you can make your inner voice more positive, enjoy your passion (whether it be gardening, an active lifestyle or traveling) and find a sense of purpose which helps you be happier in each of the “rooms” of your emotional house. (We use the metaphor of your life as a house to allow you to see different areas of your life as rooms: The bedroom for romance, the office for work and money issues, the living room for friendships, etc.)

Just like anything else worthwhile—your health, your financial security—improving your happiness is a matter of making tiny tweaks in your decision making that have big, long-term payoffs you will be thrilled with later. Make these 4 habits a regular part of your day to reap more fulfillment, today and every day.

1. Too much of a good thing is a bad thing

The airlines have it right when they tell you in case of emergency, put your own oxygen mask on before you help the person next to you. It’s not selfish, it’s self-preservation. The same is true when it comes to caring for all those around you in your daily life. Yes, it’s wonderful to be giving, especially with your time, but at a certain point you can give too much of yourself, and then it’s just depleting and you’re no good to anyone.

When you get to this point, you need to learn to say no to the next person who asks you to chair another school benefit. You can also ask for help from your spouse, your best pal or your child’s friend’s mother in sharing carpooling duties, for instance. You’ll have more opportunities to pursue your own interests and nurture facets of your personality that make you happier, and then you’ll be more of a giver when you have the energy again.

So whether it’s signing up for a local extension course, getting outside for a walk after dinner, taking a morning swim, reading on your porch or doing whatever else it is that turns you on and replenishes you, you’ll feel less overwhelmed by too many “have tos” with more “want tos” in your week. Think of it this way: You have to be strong to help others. Taking care of your inner self is as important as taking care of your outer self. Know your limits, and be happy to be healthy.

*i need to remember this while listing my 'have tos' and 'want tos' on paper later.

2. Now is the moment! Enjoy it!

I remember when I was a child, enjoying long, luxurious afternoons with pals in the playground while my mother and her friends watched us. We had hours to explore every inch of the place and it felt freeing. I think of those as perfect moments of my childhood. But when it came time to take my own kids to the playground, I was always rushing them to and fro. I thought to myself: What will they remember? Me saying “Hurry up!” on the way to the park.

My daughter, especially, loved to dillydally, and now I understand that for her, pausing on the street to stoop down and watch a caterpillar was more interesting than being at the swings. I had to slow down, too, and say: My memories of the playground may play like a movie on the screen in my mind, but her movie will be of this, the “fuzzy wuzzy” she helped to safety. My thinking had to change from "Get to the playground to have fun!" to "Have fun here, or wherever you may be." This is it. Now is the moment. Enjoy it! Connect. This could be another perfect moment, for her, if you let it be.

*alamak, ni mcm aku je. i always rush my kids to everywhere. i should stay calm and enjoy the moments. *chanting*
but kids being kids kan, they don't understand the concept of time, they do things leisurely taking their own sweet time. kalau dah time pagi2 nak pegi sekolah buat perangai mcm ni, mau kena jerit la kan. other than that crucial time, chill out..

3. Find your “mouse hole!”

No matter how much of a people person you are, everyone needs some moments alone each day to recharge. (Think about it: Even your phone gets to recharge!) Time is the one gift you can give yourself each day to be happier and ward off a bad mood, and it doesn’t cost a thing (or require you to go anywhere). However, when you’re living with roommates or raising kids or inundated with more work than ever and fewer hours to do it in, claiming time and space to yourself can seem like an impossibility. Fortunately, you don’t need to jet off to a palm-tree-dotted island (though that would be nice) or even sleep in the guest room (also tempting sometimes) to get that precious time alone.

When my daughter was 3, she used to crawl into her “mouse hole,” the tiny space under the platform of the plastic slide in her room, and drag a picture book or stuffed animals in and play by herself. She told me, “You can’t come in; it’s a mouse hole and only I fit inside.” The wisdom was clear: Even a kid needs time and personal space to herself, to block out the world and think.

I generally find my time and space when I am swimming or jogging, away from it all. Think of where you feel most relaxed, whether it’s at a local coffeehouse, or even just folding laundry in an unhurried way. Find those peaceful sojourns, banish all the worries and think about the big picture of what makes you happy. The important thing is to try to figure out what that is and then make more time for it in your life, whether it’s being in nature, sharing experiences with the ones you love, or helping others find their emotional satisfaction.

Whatever it is, you’ll feel better just thinking about it. After this mini-break, I guarantee you’ll feel better and more grateful when you get back to the hustle and bustle of your emotional “house” and your busy life there.

*hahahhaha... ini sgt betul. itulah pasal setiap petang kat rumah kalau tak sekolah, i'll put the kids for their afternoon nap to get some me-time. masa ni lah aku nak menonton tv dgn aman, or having a very thick milo ais tanpa kena pau, dan layan FB/surf internet/play PC game sorang2. yey!

4. Conflict can be OK!

This is something we all need to learn. When a friend is mad at you, or you at them (or you are not agreeing with a coworker about the best approach to a project), the hardest thing sometimes is to call the person up and talk about it. But once you do, you always feel better. Chances are, the thing you disagree over is minor, and you have more in common than not, but you need to discuss the situation to find out where you agree and where you don’t.

Call your pal and arrange to get together to talk. Tell her she means so much to you and you want to get beyond this stumbling block, and hear her out; then tell her your point of view. Rather than assign blame, let her know you’re sorry for the hurt you caused, or explain that you feel hurt.

Connecting, especially with friends, is important to your happiness long-term, studies show. While you don’t need to overlap completely to have a lot in common (and a lot of fun together), you do need to communicate and get past the little disagreements. Find the overlap and learn from each other, celebrate your differences and laugh about them, too. You can say to yourself: It’s not a case of either/or but both/and, since it’s not either we agree on everything or we can’t be friends. We can both be pals and disagree in one area. We can have conflict in one area, yet still be friends forever. Conflict is healthy. In fact it’s part of life.

*konflik ni pada aku mcm rencah & rempah kehidupan. tanpa masalah hidup kita tawar2 je la... betul tak? paling penting don't hold grudge, w/pun banyak mende seharian yg boleh buat kita sakit hati. setiap org ada bahagiannya masing2 kan? * i should concentrate more on things that i can change, not on the things that i cant*

Glean more happiness secrets at Lucy’s Blog at Self.com or by reading The Nine Rooms of Happiness by Lucy Danziger and Catherine Birndorf, M.D.

Wednesday, March 03, 2010

tahun lepas punya cerita


(klik utk gambar BESAR punya)
bagus la pakai picasa3 ni, buat collage boleh terus upload ke blog. aku suke sangat! tak payah nak upload gambar satu persatu.

oh, ni gambar masa kitorg buat open house secara limited edition, raya tahun lepas. almaklumla, rumah jenis 'penthouse'. tetamu datang pun kena pre-arranged batch-by-batch. each batch dlm 4-5 keluarga aje, kawan2 terdekat. menu utama ialah mee bandung. menu sampingan pula lontong, kek & nugget. belah malam giliran family (inlaws) berkumpul ramai2, celebrating iman's 7th bday. makmertua aku bawak rendang & lemang, peh! sedap! kitorg masak nasi & beli ayam golek. penat jugak la dibuatnya. dah dekat tgh malam tu, kemas saja apa2 yg patut, esok paginya baru sambung balik mengemas.

it was really fun anyway, mmg dah lama beno aku tak jemput kawan2 datang rumah. even inlaws aku. last sekali diorang datang berkumpul ramai2 kat rumah aku ialah sebelum ayu lahir (kalau tak silap la). dah lebih 4 thn tu... bukan aku taknak jemput, tapi kesian tengok masing2 semput panjat tangga rumah aku kat tingkat atas sekali. hihihihi...

Tuesday, March 02, 2010

celebrating iqbal's bday @ kuala selangor (29 Dec)


ok, testing.. testing... am trying to post picture tru picasa3. .
(jalan-jalan @ kuala selangor 28-30 dec 2009)
p/s: klik gambar utk lebih jelas
Posted by Picasa
ini apa?

Tuesday, February 09, 2010

8 feb is my special day

Hahahha... aku telah melantak ayam penyet ria & calrs jr. back to back. Giloss.. tapi takpe la... bukan selalu. :)

Anak aku kecoh2 tanya, 'mana kek. kan hari ni jadi omi?' Ayu pulak dah buat skrip sendiri. dia kata, 'ooo.. malam nanti semua datang ramai2 kan? semua nak tengok jadi omi' - wahai anak2, itu semua berlaku waktu bday korang - only bcoz ur uwan insist! she loves it when all her anak cucu berkumpul. but that rule doesn't applied to omi. omi loves a quiet bday. Tapi beli juga la kek kecik utk tidak menghampakan diorang semua.

hmm... nak beli apa yek utk hadiah kpd diri sendiri?


[cerita ayu]
Ayu mmg kuat bercerita, interwined between reality & anything-stored-in-her-memory kind of stories. ada satu pagi tu, lepas mandi dia cakap,
'omi, tuala kena sidai kan? tuala kanak-kanak letak kat luar. tuala ibu bapa letak kat bilik. nanti lama-lama, tuala tu keluar bunga coklat. bunga coklat dah busuk kan? tuala baru bunga warna pink kan?'
Aku perlu beberapa detik utk faham cerita ini... *refer to iklan downy, fabric softener.. :)

Kalau aku marah dan membebel kat abang iman & abang iqbal. ayu pun sama nak menumpang sekaki. contohnya, hari tu aku marah si iqbal sebab malas nak buat homework. si ayu pun menambah sesedap rasa;
'omi, kalau dah sekolah kena buat homework kan? kalau tak buat homework cikgu marah kan? ayu buat homework. kalau abang iqbal tak buat homework dia tak boleh sekolah kan? nanti dia kena masuk tadika balik kan? sebab tak reti kira. ayu suka sekolah. ayu dah pandai kira. *sambil tunjuk tiga jari* tengok ni omi, satu dua tiga...'
Haih... enterframe betul minah sorang nih..... could u please let omi do all membebel punya keje?

Monday, February 01, 2010

a dozen cupcake

dah lama rasanya tak buat cupcakes. resepi yg ada semuanya jenis pukal, jenuh berejam2 duduk kat dapur bakar kek batch by batch. jadi, aku pun search internet utk resepi yg mudah, have simple ingredients, dan bakar kat oven pun sekali harung je. Thanks Laura for the recipe. :) This is a very moist vanilla cupcake. amat sesuai di makan waktu bersantai2 kat rumah.
*kaler purple tu versi sesuka hati*

For the cakes
4 oz (110 g) Self raising flour *guna measuring jug, lebih kurang kat level 100g*
4 oz (110 g) Caster sugar *1/2cup dah cukup, tak manis sgt*
4 oz (110 g) Unsalted butter - soften *100g butter, potong ikut garis pembalut from 250g butter*
1 tsp Baking powder
2 Large free range eggs *hentam sajala, apa2 yg ada dalam fridge*
1 tsp Vanilla extract

For the buttercream
5 oz (140 g) Unsalted butter *ambil baki butter tadi - 150g *
10 oz (280 g) Icing sugar *1 cup icing sugar*
Food colouring (Optional)

Method

1. Preheat the oven to 160°C / 325°F / Gas mark 3. Don't forget that all ovens vary so you may need to adjust the temperature and cooking time accordingly.

2. Line a cake or muffin tray with your paper cake cases.

3. Mix the butter with an electric whisk until it is light in colour.

4. Add the sugar and whisk again until soft and fluffy.

5. Add the eggs and the vanilla and mix again.

6. Sieve the flour and baking powder into your bowl and mix one more time.

7. Divide the mixture between the cake cases and bake in the oven for about twenty minutes *kena tambah masa membakar sbb at this point, kek aku masih kuning. tambah lagi 20mins baru masak. lepas ni aku nak try adjust suhu, tukar jadik 180°C*. The cakes are cooked when they are golden brown and they spring back when touched. Place the cakes on a wire rack to cool.

8. To make the buttercream whisk the soft butter and gradually add the icing sugar a bit at a time. Add some colour if you fancy it and mix well. Fill a piping bag fitted with a large star nozzle with the buttercream and pipe a swirl of it on top of each cake. Decorate as you wish!

preparation time: less than 30mins. jgn letak banyak sgt, habih melimpah. isi separuh jek. actually boleh dapat lebih drpd 12 ketul, maybe sbb bekas ni kecik. lepas cover dengan icing baru nampak lawa sikit. heh heh.

Thursday, January 28, 2010

GENG punya pasal

SAH! Anak2 aku dah overdosed dgn cerita 'GENG'. They memorize the script, line by line. They correct each other, imitate the tone. They act it out for each character. Dah nak lebih sebulan dah since abahnya belikan dvd GENG tu, dari bangun tido pagi sampailah nak tido malam, tak habih2 pasal cerita upin ipin yg satu nih. Kadang2 diorang tag-team, kadang2 berangan sendiri-sendiri.

They eyeing the details, asking questions like:

omi, umur badrul berapa tahun? 10 tahun ke?
aku jawab: tak, umur badrul 20 tahun sebab dia dah pandai naik bas sendiri.
(tapi ayu masih tak puas hati, pada dia badrul umur 10thn. mungkin nombor 10 dah cukup besar pada pemerhatian kanak2 4 thn)

omi, kalau dah besar. boleh keluarkan kepala kat tingkap bas ke?
aku hanya jawab: hmmm... bahaya jugak tu..

omi, mana ayah lim? dia sorang ke takde ayah?
aku jawab: ayah lim ada kat rumah dia. lim saje ikut badrul balik kampung.

omi, masa kecik2 badrul duduk dgn atuk dia ke?
aku jawab: ha'ah.. (mungkin juga kan?)

Tu baru sebahagian soalan pasal badrul & lim. belum lagi pasal oopet. dan juga apesal nama salleh jadik sally? Kadang2 aku gelak je bila diorang argue sesama sendiri pasal fakta2 yg kabur dalam cerita GENG tersebut. memandai2 je masing2 menambah garam perisa, mereka cerita. Lantakla.. aku pun bukannya tau. aku jawab pun sekadar yg logik aje. :)

Monday, January 25, 2010

lencongan di hadapan

Semalam (Ahad) aku kemas rumah lepas siapkan sarapan pagi (goreng jemput2 aje, cicah gulai sardin). Sedang aku memvacuum living room, aku ternampak habuk tebal di atas meja sisi, aku terus ambil kain basah utk lap habuk. Sambil tu aku lap tv dan rak tv, dan juga rak buku sekali.

Aku ke dapur utk basuh kain lap. Tiba2 aku perasan yg tingkap dapur punyalah kotor - tebal berminyak bercampur habuk. Aku ambik grease cleaner dan spray2 kat tingkap dapur, luar & dalam, dan terus lap dgn kain. Sambil2 tu aku lap sekali frame tingkap yg sama level kotornya. Peh! Bersih bersinar tingkap tu, terasa bertambah 20% terangnya dapur aku! Beg plastik sampah yg tersangkut kat tingkap pun aku kemaskan sekali supaya tak mengacau pemandangan aku ke luar rumah. hahahhaha... bukannya nampak apa pun, dah sah2 kain baju aku yg banyak bersidai kat balkoni belakang.. heh heh...

Matahari bersinar terang, rugi pulak kalau tak dijemur kasut sekolah anak2 aku. Aku pun sental stokin & kasut sekolah yg dah direndam utk di jemur bawah mentari terik. Ah, legaaa.. setel bab basuh membasuh utk sementara.

Aku tengok jam, oh, dah pukul 12 tgh hari, masa utk masak lauk tgh hari. Aku keluarkan ayam drpd freezer, dan bergerak ke living room utk berehat kejap. Penat wooo... tapi, langkah aku terhenti. Aku hanya mampu menepuk dahi bila ternampak vacuum cleaner tersadai di situ.. ceh!

Akhirnya? Aku gigih melangsaikan urusan vacuum memvacuum satu rumah, dan en. hubby yg masak.
The End.

Sunday, January 17, 2010

kisah ke-tiga belas

aku baru je habih baca novel 'the thirteenth tale' ptg tadi. mmg best, mmg sarat dengan misteri, a layered story with twisted ending. setiap watak diolah terperinci. ada cerita di dalam cerita. ada misteri di dalam misteri. membaca buku ni aku terbayang umpama kita kupas kulit bawang, selapis demi selapis. hingga akhirnya kita terkejut sebab bukan ubi bawang yg kita jumpa kat tengah2 bawang tersebut, tapi seketul halia. atau bawang putih. atau limau kasturi. yup, that twisted. inilah yg orang kata cempedak jadik nangka.

aku kalau baca apa2 buku cerita atau novel mmg nak ngelat jek - mesti nak tau ending dia macam mana sbb aku tak tahan saspen. but not this time. i took a peek, but didn't dare to read it. setiap perkataan dan setiap ayat dalam buku ni aku ulang baca as not to missed any point.

Cover to the first edition

i bought it at carrefour for RM5, aku beli sbb murah, bukan sebab aku nak baca sgt, atau tertarik kat buku ni. i might enjoy it, i might not. tak rugi pun. dan mmg aku tak rugi baca buku ni. best!

reading it initially didn't really caught my attention. aku baca sikit, aku simpan balik, lepas seminggu dua baru aku baca semula. gini ler jadiknya bila dah lama sgt baca buku2 teknikal, reports dan segala berita yg menghidangkan fakta2 belaka, i found it hard to digest anything full with literature values. aku rasa mcm tak cukup sabar nak tilik ayat demi ayat demi ayat. only when i stopped sweeping the sentences and pages, that i've started to appreciate it, to be engulfed by its story. u can't speed-read things like this.

but i've not done yet. i need to read the whole story one more time, scrutinizing the details with the end in mind.

Tuesday, January 05, 2010

laporan hari pertama sekolah

sabtu lepas dah uruskan bayaran yuran sekolah kebangsaan utk iman & iqbal. iqbal pula kena ambil diagnostic test. as usual, as a lefty, dia tulis huruf tu terbalik. dia tau mende tu salah, dia padam, tapi tulis terbalik gak. haihhhh... lantaklah, biar cikgu tau apa masalah dia. itu gunanya ujian diagnostik kan? supaya guru2 dapat kenalpasti pencapaian anak murid. as the result, iqbal dpt kelas ke-3 drpd 6 kelas semuanya. boleh la tu, yg penting dia dapat belajar ikut level dia. no rush here.
1st day of school, abah yg hantar iman & iqbal, dan abah tunggu sampai rehat. waktu balik sekolah, saspen omi & abah tunggu kat pondok jaga bila tengok bebudak sekolah semua meluru keluar. iysk... mana nak carik kalau dah ramai2 mcm ni. tungu punya tunggu, akhirnya nampak abg iman & iqbal berpimpin tangan jalan kat koridor. hehehhehe... cute pulak dua beradik ni. baguss... abag iman mmg boleh diharap.. :)
penat katanya. berehat sekejap. bawak beg kecik, pensel & kaler aje. dah dapat jadual nanti baru bawak beg sekolah & buku2.

gerak ke sekolah agama pulak. jumpa cikgu kelas utk pendaftaran dan bayar yuran. kemudian ke tadika ayu utk pendaftaran & bayar yuran jugak.

muka garang, tapi ada hati tunjuk tanda 'peace' tu! hahahhahaha...

ayu dah siap nak pegi sekolah. ingatkan tak payah beli uniform baru, tapi seluar dah tersenteng la pulak.... ptg nanti ler jumpa cikgu, beli uniform baru... huhuhuhu....

Monday, January 04, 2010

1st day of school 2010

hari ni iqbal mula bersekolah darjah 1. macam2 aku pesan kat dia. antaranya:

1. dengar cikgu cakap apa - ni penting sbb iqbal suka berangan dan melayang. mak aku gelar dia 'bang nin'. dia akan buat apa yg dia suka, langsung tak peduli keliling.

2. jangan kacau kawan2 kat sekolah - ni pun penting sbb iqbal sgtlah peramah. kalau abg Iman langsung tak bergerak dan susah nak bukak mulut dlm kelas, si iqbal is totally opposite.

3. lap tangan & mulut dgn sapu tangan. jgn lap kat baju! - mamposs aku nak menyental nanti!

yup. itu saje buat hari ni. kalau cakap banyak2 pun bukannya dia ingat. buat penat aku je membebel.

abg iman pulak masuk darjah 2. aku cuma pesan suruh jaga iqbal. ambik & hantar adik dia kat kelas. iman ni aku tak risau sgt, he's a caring & responsible boy. nak pesan suruh belajar pun, belum mula belajar lagi. but i know he'll do his best!

to iman & iqbal, enjoy your school years. it'll be over soon b4 you know it! :)

Friday, January 01, 2010

cuti-cuti di rumah

Iqbal sungguh lepas laku dan lepas kata. amat jauh berbeza dgn abangnya Iman yg agak berhati2 dan perlukan jawapan yg pasti sebelum meluahkan pendapat. kadang2 abg Iman akan tanya soalan yg sama dua, tiga atau sepuluh kali sampai ominya fedap. dah tak pasal2 kena marah. hehehhe...

back to the cheeky Iqbal, once asked his brother Iman: Iman, Allah berapa tahun?
Iman: Allah takde tahun lah.
Iqbal: Ada! Satu ratus empat ribu tahun!

entah mana dia dapat angka tu, aku pun tak tau. lepas aku memberitahu hal sebenar, Allah wujud, tapi takde tahun, Iqbal hanya jawab, 'oh!'. entah dia faham ke tak, tak tau le aku.

yup, that's so Iqbal, sesuka hati dia je. heh heh..