Thursday, December 29, 2005

rojak campur

hehehhe... topik pagi ni bukan nak cerita pasal sejenis makanan (my favourite food tho' - tak kira rojak buah, rojak mamak, rojak asma, semua suka).. tapi ada few things that i wanna jot down..

[satu] gambar family day di FRIM


kelihatan iman, adik & myself (on the right), i was persuading iman & adik to grab more sweets and treats - acara merebut gula-gula untuk kanak-kanak bawah 6 tahun. but, being such gentlemen, both iman & adik ambik sorang satu sahaja... mungkin diorang terpana.. Dalam hati iman sure kata "mak bapak diorang ni tak marah ke ambik gula2 banyak2 sambil berebut2 ni??"


[dua] birthday boy - iqbal hadi

today, adik's celebrating his 2nd birthday... happy birthday adik! semoga dikurniakan umur yang panjang, murah rezeki, kehidupan yang penuh barakah dan ilmu yang berguna....

hmmm... balik ni nak belikan bday present.. big surprise!


[tiga] welkam 2006

tahun baru 2006 bakal menjelma tak lama lagi... sekejap jek rasa.. looking back, i've accomplished few things, tapi main agenda tahun 2005 masih belum tercapai - sambung master.. bila la nak register nih... aduih la....

tahun 2006 akan menunjukkan hasil apa yg kita dah buat setahun yang lalu (2005).. bagi this new coming year, i ask myself apa yang saya nak capai pada 2007?

Tuesday, December 27, 2005

my fav songs

these three songs may be a lil bit common.. but i love them much! they have the right lyrics, the right voices, the right sounds, at the right time... just soo perfect.. bukan setakat sora penyanyi yg best, tapi bunyik belakang2 all the intruments tu yg menyedapkan lagi sesebuah lagu... macam lagu 'now & forever' - richard marx, ada bunyik strings + piano kat background tu, peh! dengar mcm syok jek, terasa nak belajar main piano or biola (or double bass... lepas tu buleh nyanyi lagu: double bass berbunyi... heheheh.. ) sora2 yg sedap - i'll give credits to bryan adams & ronan keatings... hehehhehe... (ape punya taste la...) and of coz, my beloved hubby :) - yg suka compile lagu..

my pick: random three...

nomborrrrr tigaaa..
I feel it in my fingers || I feel it in my toes || Love is all around me || And so the feeling grows || It's written on the wind || It's everywhere I go, oh yes it is || So if you really love me || Come on and let it show..

nomborrrrr duaaaaa....
I will love you for the earth at my feet || I will love you for the sun in the sky || I will love you for the falling rain, oh oh oh oh || I will love you for the heart that could break || I will love you for the dreams that we share || I will love you for the falling rain, oh oh oh oh..

nomborrrr satuuuuu....
Baby you're all that I want || When you're lyin' here in my arms || I'm findin' it hard to believe || We're in heaven || And love is all that I need || And I found it there in your heart || It isn't too hard to see || We're in heaven..

add another one won't hurt.. :D
I feel wonderful || Because I see the love light in your eyes || And the wonder of it all || Is that you just don't realize || How much I love you..

hehehehe... banyak lagu-lagu jiwang...

to be continued..

Friday, December 23, 2005

cute miut!



Jan 2003: Ni antara gambar yang paling awal ambik guna digital camera... banyak gambar Iman jek... almaklumler, yang sulung.... masa ni umur Iman 3 bulan..



Mac 2004: gambar adik umur 3 bulan - sebenarnya kalau ikut tarikh lahir, masih lagi 2 bulan.. close up pics - gambar ni diambil masa dalam kereta, on the way nak hantar iman dan adik pi nursery.... comey jek...



May 2005: ini pulak gambar ayu umur 2 bulan.... hehehehhe.... lebih kurang ikut muka iman... tapi bila dah besar, dah lain dah muka... dah le tu, bukan main garang lagi.... berani le abang-abang dia nak buli... kan ayu?

Wednesday, December 21, 2005

digital camera


inilah ropa digital camera ku yang pertama... hitachi i-mega, 1.3MP, beli awal tahun 2003... kat malaysia rasanya takde jual jenis ni... lagipon awal2 tahun 2003 dulu, digital camera ni masih rare lagi, dah tu mahal melampau.... teka harganya? heh heh... RM300 saje.... apesal murah sangat? sbb kirim bos beli kat jepun... tu la pasal...

bila dah beli digital camera, kena la beli extra memory, ye tak? so, jenuh la pusing2 cari sd card sana sini.... tapi, harga... mak aih! 64M = RM250!!! - sekarang harga sd card dah murah giler.... yg spesis 64M pun dah takde lagi dah.. dah pupus...

masa tu we all nak pegi family vacation ke pulau pangkor... bawak iman, umur dia baru 4 bulan... best gak la ambik gambar & short clips dgn digital camera - eksyen semacam jek.... bila dah ambik gambar banyak2 tu, save dalam pc, guna window movie maker jadikkan vcd, burn dalam cd-r.... kewl!

now ni, camera tu dah mcm cikai giler... almaklumler, takde stabiliser, takde internal illuminator, resolution pon kecik, kualiti gambar untuk print tak berapa elok, video clip pun takde suara... hehehehe... macam movie charlie chaplin dolu-dolu la.... nasib baik ada kaler... kalau hitam putih, lagi la pilunya...

nevertheless, digital camera tu masih boleh gunakan lagi, cuma internal memory dia dah kong - tak boleh upload gambar ke pc.... sayang jek sbb dalam internal memory dia ada gambar iman tgh gunting rambut... comey giler!!!

p/s; bak maih le sd card tu balik.... hehehehehhe.... for ur ipaq, beli lain la weyyy... :P

oh btw, i still love my first analog camera, canon with BIG viewfinder.. walaupun casing tempat bateri tu dah rosak, but the quality masih lagi tiptop!

Tuesday, December 20, 2005

goling boll

minggu lepas, iman bising-bising nak goling bol.. nak goling bolll... bila tanya goling boll tu apa, dia kata 'kat jauhhh'. Jenuh dok pikir amende la pulak goling boll ni.... bila tanya 'bowling ball ke?', Iman kata 'ha-ah!'.. hmmm rasanya dah lama tak bawak dia pi bowling... last time pegi pon masa umur dia setahun lebih gitu... is that means, bebudak sebenarnya dah boleh store and recall memories masa diorang kecik lagi?? misteri nusantara....

then, abah Iman pi tesco bought him a set of bowling toys.... alahaiii... sehari je jangka hayatnya... habih pecah bola dan pin2 bowling tu dibuatnya...

malam tadi, layan je la iman main bwoling - jadi tukang susun pin... dia pon ambik jarak baik punya, siap gaya nak baling bola dan pejam-pejam mata... konon-konon sehabis konsentret la tu... hehehehhe... tak sempat iman nak baling bola, adik datang sepahkan pin.... iman pon, uuuUWAAAAAA!!! ADIK BUATTT!!!!

i rest my case.

Monday, December 19, 2005

Tsunami??

Adakah tahun ni tsunami akan berlaku di musim krismas? Mintak-mintak dijauhkan la. Ni dah plan nak gi picnic ni! Spoil je rasanya.. Kena hati-hati. Tak boleh suka-suka sangat. Keras tempat tu hehehehe..

Thursday, December 15, 2005

should we or shouldn't

hmmm... we are now in a very tight budget.. just bought ourselves a 3-tonne lori (projek angkut kelapa sawit with poksu).. harga RM8k, dig up all our moneys, korek2 tabung, selak2 bawah tilam semua to cover it all... so now, we have to devise a plan to timbus balik all the holes....

ok, the lori will earn us around RM500 (minimum) - and need 18 bulan untuk recover balik the 8k.. lepas tu, ada pulak hutang2 lapuk yg perlu diselesaikan (yup, we learn lesson abt money the hard way)..

but then, we got this bright ideas - keluarkan kwsp akaun II untuk buat pengurangan pinjaman perumahan. since our loan based on fixed rate of 7% ('islamic banking'), it really didn't matter kalau kita langsaikan hutang cepat, the rebate is small compare to conventional loan. so, if we manage utk keluarkan hmm... let say, RM15k untuk langsaikan pinjaman - that's equal to 30 months punya pay up values (sebulan bayar loan RM500)- and it means we don't have to pay loan for the next 30 months! (until surat peringatan or 'the friendly reminder letter' reach my office la) - the extra RM500 tu boleh buat bayo hutang or save it in asb (kot2 kalau nak beli lori lagi)

but, after giving it a thought, baik kita kumpul dulu duit tu, dan bayar lump sum bila amount mencukupi... bcoz, by 'peram'ming the duit dalam kwsp, we got lebih kurang 4% dividen each year, lagi banyak duit, lagi beso la dividen yg kita dapat.. dan lagi cepat la mencapai target to setel all the baki..

btw, i've already visited kswp websites and printed all the related documents... should we or schouldn't we?

Tuesday, December 13, 2005

the misunderstood one

adik always been the misunderstood one.... mana taknyer, perangai punyala lasak! orang cakap taknak dengar, orang cakap apa semuanya di jawab 'nnnanakkkkk.... nanakkkk..' lepas tu, kalau tgh hyper mode, habih semua orang dipijak2nya - panjat badan orang lepas tu melompat2... aduih la... silap2 boleh intenal bleeding dibuatnya... dengan iman pun dia bedal semacam jek, dia duduk belakang iman mcm naik kuda... kekadang, iman mengalah, layan je la perangai adik dia.. kadang2 tu, iman marah jugak, ditumbuk2 dan ditolak2nya adik... iysk...

but some nites before, masa nak tido, adik tak tido lagi... lampu dah tutup, pintu dah kunci... malas nak layan dia, so buat2 tido la... adik pusing sana, pusing sini... carik port la tu... lepas tu, kaki dia pulak naik atas kepala... tapi, malas nak marah, diam kan je la... lepas tu dia pegi kat muka dekat2, while he propped his elbow againts my chest... aduih! tajamnyer siku... boleh tembus tulang rusuk wooo... dia cakap 'ammiii... tito? *hmmmmmmmuaaahhhhhhh* yayang...' aiseh... adik sudah bagi satu kiss kat ammi dia la... siap dgn air liur menjejesss lagi.... lepas tu 'kelekuk!!!' kepala dia landing atas muka baik punyer... aduihhhh laaaa.... berpinau bijik mata... kepala dia ni dari tengkorak besi ke apa??? adeihhhh..... dehhh... dehhhh.... but, it's all forgiven.... *mmmmmmuahhhh* ammi sayang adik jugak... :)

Friday, December 09, 2005

NANTI..!!

hari ni jumaat, selalunyer lunchtime boleh mengular lama skek... tapi hari ni maleh nak pi mana2, so dok opis saje la...

oh, nak citer pasal iman.. vocab dah makin banyak, ayat pon boleh tahan power! kalau panggil nama dia, baru nak jerit 'Iiiimm...', dia dah jerit dulu 'nantiii!!!! iman tengah buat ni...!'. peh! lawan tokey sungguh... mana lah dia belajar ni yek???

Thursday, December 08, 2005

cuti-cuti malaysia

hari tu.. masa raya ke-4, kitorang ramai2 pergi mandi laut + swimming pool kat beach resort, tg bidara... bawak makanan macam-macam, siap dengan bbq lagi! tapi spend kat sana petang sahaja... almaklumla, mula2 ingatkan nak pegi piknik kat air panas ledang... tiba-tiba tukau plan la pulak.... sewa chalet kat situ..

dah tu, poksu la beria-ia kata nak pegi lagi cuti xmas ni... masing-masing sudah berangan tahap maksimum... dah tak sabar-sabar nak berendam mengalahkan blue hyppo... tup-tup, poksu tak jadik pergi.... hahahahhahaha.... mulalah mengelabah carik resort kosong... tapi requirement mesti ada swimming pool... sudah! pening kepala browse internet... mana nak carik? mmg la banyak melambak2... tapi, bukan semua ada websites.... tapi, kiranya mmg ada rezeki la.... jumpa pulak resort kat tg bidara yg ada kosong utk 24 dec only... tapi tu bilik-style, bukan rumah chalet.... takpela, yg penting bilik besar dan ada swimming pool....

nampaknya, impian nak berendam akan tercapai... mampukah masing2 meningkatkan skill berendam kepada berenang dan menyelam? mari kita saksikan nanti... tungguuuu...

Monday, December 05, 2005

miracles on earth

first there was a clear sight of bulan sabit di senja hari, and a very bright star nearby... then, there was a complete semi-circle, biggest rainbow ever! they're surely miracles on earth :)

Tuesday, November 29, 2005

travel & harry potter

last weekends memang la penat... pi tapah - behrang - bangi... bila balik punyalah penat! mcm nak pengsan! dah le tu, kena cirit2 pulak... ceh! makanan sapa la yg dah tercemar ni....

semalam, ambik cuti sehari... pegi tengok harry potter.... citer best, tapi kepala pening.... aduih la.... balik rumah, mandi terus tido... pagi ni baru segar....

Tuesday, November 15, 2005

Future Planning

1. Saving
2. Get higher salary - Saving More
3. Gain knowledge as much as possible
4. Free Agent - unit trust or apa2 lahh..
5. Lorry - tak tau la ada peluang lagi ke tak
6. Franchise Business - food or education services or apa2 lahh
7. Agriculture - Lembu/kambing/ikan
8. Investment - Real estate / stock

hehehe... tak tau la nak buat yang mana satu... kumpul duit dulu lahhh.
target 5 tahun lagi tak payah kerja dah... concentrate business/investment

6

Monday, November 14, 2005

selamat hari raya

fav song:

selamat selamat hari raya
kami ucapkan pada semua
selamat selamat hari raya
pada yang miskin juga yang kaya

hari yang menyatukan kita semua
untuk bersyukur pada yang maha esa
mari semua kita gembira
menyambut hari yang berbahagia

Thursday, October 13, 2005

3 Perkara, dot dot dot

Apa yang perlu anda buat jika boring duk hotel sensorang? sila beri cadangan untuk 3 perkara...

Nombor tigaa.. tidor

Nombor duaa.. Telefon receptionis untuk erat silaturrahim. Mana la tu kot kot itu sedara bau bau bantal busuk..

Nombor satulahh.. Renovate Hiasan dalaman Hotel macam cassa impian. Kalau boleh, panggil manager hotel lepas siap renovate untuk surprise time..

Wednesday, October 05, 2005

Memori Puasa

1. Masa darjah 4 ponteng puasa. Minum air botol sprite kat kantin sekolah. Balik rumah mak tanya puasa ke tidak? Aril cakap puasa laa.. Rupanya mak tau aril tak puasa. Alias beruang yang report sebab dia nampak aril minum kat sekolah. Sialan. Lepas tu alias beruang kena belasah dengan aril hhahahha...
2. Masa form 2 gi shopping kat KL dgn member. Jalan kaki dari pertama complex sampai CM. Lepas tu patah balik ke pertama complex. tengahari buta. Tak tahan ooo.. hausss.... beli air tin kat vending machine, ninum kat tandas. Tandas dah la hancing bau kencing, minum air oren pulak tu... wekkk..

ntahh apa lagi ntah.. itu je ingat.

Tuesday, October 04, 2005

expenses tracking for october 2005

this month we start tracking our day-to-day expenses..
let see if we can manage our money wisely..

Wednesday, September 28, 2005

Iman's birthday party

hmmm.. iman will turn 3 this sunday... plan to have a simple birthday party for him... apa nka masak yek? rasa nka buat laksa johor.. tapi mak pulak tak suka... haaa... buat laksa johor + spageti bolognese... desert lak, kek + kuih sagu... hmm... boleh la tu....

Thursday, September 22, 2005

type of trees




Feb 04 to Feb 08 - Poplar Tree
Poplar Tree (Uncertainty)
- looks very decorative, talented, not
very self-confident, extremely courageous if necessary, needs goodwill and
pleasant surroundings, very choosy, often lonely, great animosity,
great artistic nature, good organizer, tends to lean toward
philosophy, reliable in any situation, takes partnership seriously.


Mar 11 to Mar 20 - Lime Tree
Lime Tree (Doubt)
- intelligent, hard working, accepts what life
dishes out, but not before trying to change bad circumstances into good
ones, hates fighting and stress, enjoys getaway vacations, may appear
tough, but is actually soft and relenting, always willing to make sacrifices
for family and friends, has many talents but no t alwa! ys enough
time to use them, can become a complainer, great leadership qualities, is
jealous at times but extremely loyal.


Jul 26 to Aug 04 - Cypress Tree
Cypress Tree (Faithfulness)
-- strong, muscular, adaptable, takes what
life has to give but doesn't necessarily like it, strives to be
content, optimistic, wants to be financially independent, wants love
and affection, hates loneliness, passionate lover which cannot be
satisfied, faithful, quick-tempered at times, can be unruly and
careless, loves to gain knowledge, needs to be needed.


Sep 24 to Oct 03 - Hazelnut Tree
Hazelnut Tree (Extraordinary)
-- charming, sense of humor, very
demanding but can also be very understanding, knows how to make a
lasting impression, active fight for social causes and politics,
popular, quite moody, sexually oriented, honest, a perfectionist,
has a precise sense of judgment and expects complete fairness.

Dec 23 to Jan 01 - Apple Tree
Apple Tree (Love)
-- quiet nd shy at times, lots of charm, appeal,
and attraction, pleasant attitude, flirtatious smile, adventurous,
sensitive, loyal in love, wants to love and be loved, faithful and
tender partner, very generous, many talents, loves children, needs
affectionate partner.

upload gambar



cuba terai test

Wednesday, September 21, 2005

tikiwiki

long, very long time ago, ada gak belajar buat hompej ni... tapi guna html la, edit guna notepad... now ni, macam-macam program baru ada untuk buat hompej.. yang baru discovered is TIKIWIKI... ape mende tu? haaaa... contoh paling mudah pi kat wikipedia.com.. itulah WIKI; konsepnya amat mudah, everybody can edit and co-author setiap article.. yg TIKI ialah database management...

apehal la, me doing this also i dunno... bukan ke sepatutnya i should researching info on 3G, 3.5G, 3.75G, 3.99G and 4G??? tak pepasal kena involve dalam project reforming company websites.... but, the good thing is, boleh la belajar mende baru, lagipon, selama ni website tu designed by unit IT, not by researcher. it's about time researcher fully control on what to put and what not in their own pages... yey! freedom for speech and freedom to write...

Proton Wira

Masa sebelum kerja dulu, memang rasanya nak beli proton wira kalau dah kerja nanti. Tapi lepas tu berangan dgn ayang nak pakai perodua kembara. Tapi ayang beli kancil. Bila dah kawin and duduk kelana Jaya, rasa kena beli satu kereta lagi pulak. Carik la kereta murah yang boleh beli cash. Dapat la Ford Telstar tahun 84 dgn harga rm4500 (mahal... tipah tertipu). Dah la kereta tu sesuai bawak gi menoreh ajer. Dengan muka slumbernya bawak la kereta tu utk gi opis kat PJ hihihi.Kereta tu pakai duit ayg. Masa bawak balik kereta tu dari Tanjung Karang ke Kelana Jaya, buleh bulak ayg ikut jln lain, aril ikut jln lain. Balik rumah begaduh la pulak hihihihi. Rasanya hari tu bday ayg tahun 2002.

Lepas tu kereta tu bagi kat apis. Abah nak beli kereta baru (wira), pakai nama aril. Kereta Nissan Sentra tahun 90 tu abah kasi aril pakai dengan syarat sambung bayar ajer (memang nama aril pun kereta tu). Kancil jadi second car la pulak. Ayang pakai Nissan, aril pakai kancil sebab aril banyak travel, nak save minyak. Kancil tu punya la lawa asalnya, tapi disebabkan tangan yg tak bertanggung jawab, buruk kereta tu. Sabar aje la. Kereta nissan tu pulak banyak betul songehnya! sekali pergi workshop ratus2 kena keluar. Last sekali kena dalam seribu lebih sebab rosak tgh jalan. Nasib baik ada duit vss. Sport rim pun baru tukar. Malam lepas ambik kereta tu dari workshop, gi perlis. Eksiden. Hancur!! kalau tau, tak payah la hantar repair. Nasib baik tak hantar utk cat baru. Jumpa pulak member boleh bagi kereta murah, pakai la nissan sentra tahun 99. Puas hati gak dapat kereta tu! ayang pun hidung kembang je bawak kereta tu gi opis. Nasib baik ada duit vss.

Dua minggu lepas kereta kancil pulak kena curik! Ni dah beli kereta baru. Guess what?? Proton Wira 1.3 tahun 2000. Memula frust jugak sebab ingatkan nak dapat. kereta auto tapi dapat manual. Tadi sebelum gi nilai, dari subang hitech, singgah basuh kereta tu kejap. Lawa pulak nampaknya! heheheh.. rasanya macam tak kuat makan minyak je kereta ni. Cuma ada beberapa benda la yang perlu di tambah untuk kereta ni:

1. Radio
2. Tukar cluch plate
3. Tukar jaring depan
4. Tukar bateri untuk alarm lock
5. Repair lampu dalam kereta
6. Tinted
7. Gear/stering lock untuk keselamatan
8. Sticker roadtax.
9. Hilangkan bau dalam kereta. Pening!!

Lepas tuuuuu.. mesti kereta ni lawaaa punyaa.. kihkihkihkih...

Tuesday, September 20, 2005

Kereta Baru

Semalam ambik kereta baru. Wira 1.3 manual. Tak berapa puas hatilahh...

Monday, September 19, 2005

pendidikan


secara dasarnya, adalah menjadi kewajipan kepada negara untuk menyediakan asas pendidikan bagi setiap warganya

Friday, September 16, 2005

a famosa resort

few weeks back, we went to a'famosa resort... i knew i need a time-out, but the commitment towards ems is far greater.. nevertheless, i was so glad we spent our day there (half-day only tho), and enjoyed ourself much!

ayu was leave home with bibik, adik seems very fond with water (i might sent him to swimming lesson one day). iman, in the other hands, look bored and uninterested. me & aril thrilled ourselves riding down the dark water-slides... gelap giler, i tot myself blind already, and suddenly, splash! jatuh tergolek-dog dalam air!

i have to accompony adik mengharung sungai, and he managed to complete the circle, all by himself! so proud of him. :)

Tuesday, September 13, 2005

diet punya pasal

perutku memulas-mulas... diet punye pasal
lunch makan ayam masak merah, punyala pedass..
pi toilet dua-tiga kali..

sebelum diet, berat badan 60kg
selepas 50hari, buleh turun 55kg kaaa???

Cukup Wang Hati Tenang

Semalam ada beli buku 'cukup wang hati tenang' kat warta bangi. Ok gak buku ni. Kalau buku 'millionaire in me' hari tu banyak cerita pasal macam mana nak jadi millionaire and kenapa kena jadi millionaire, buku ni pulak banyak cerita pasal sumber rezeki yang halal dan bagaimana nak mengurus dan membelanjakannya. Kalau kita combine kedua-dua buku and implement it, mesti ok.

Masalahnya, tak terimplement pun dari dulu! isk.. untuk gaji bulan 9 ni kena start buat lah!

Monday, September 12, 2005

White Flag

This song is for MD. Pernah nyanyi ramai2 lepas english class.

White Flag - Dido

I know you think that I shouldn't still love you or tell you that.
But if I didn't say it well I'd still have felt it,where's the sense in that
I promise I'm not trying to make your life harder
Or return to where we were but

I will go down with this ship
and I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be

I know I left too much mess and destruction to come back again
And I caused but nothing but trouble, I understand if you can't talk to me again
And if you live by the rules of "it's over" then I'm sure that that makes sense but

I will go down with this ship
and I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be

And when we meet, which I'm sure we will
All that was there, will be there still I'll let it pass,
and hold my tongue And you will think, that I've moved on....

I will go down with this ship
and I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be

I will go down with this ship and
I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be

I will go down with this ship
and I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be

kancil ku di bawa lari

now kancil's gone... dah takde dah...
maybe org yg curik tu nak buat kenduri bulan syaaban kot..
iyolah, nak masuk bulan ramadhan ni kan...
tapi, apesal la pulak kancil ku yg kena korbannn... ohh tidakkk!!

now kancil's gone... tinggal nissan jek..
life move on...
ambik kete 2ndhand je la.. wira pon ok gak
so, our next project?
beli lori or beli rumah?

Wednesday, September 07, 2005

how do i live?

dedicated to my other half.. how do i live without you?

How do i,
Get through the night without you?
If i had to live without you,
What kind of life would that be?
Oh, i
I need you in my arms, need you to hold,
You're my world, my heart, my soul,
If you ever leave,
Baby you would take away everything good in my life,

And tell me now

How do i live without you?
I want to know,
How do i breathe without you?
If you ever go,
How do i ever, ever survive?
How do i, how do i, oh how do i live?

Without you,
There'd be no sun in my sky,
There would be no love in my life,
There'd be no world left for me.
And i,
Baby i don't know what i would do,
I'd be lost if i lost you,
If you ever leave,
Baby you would take away everything real in my life,
And tell me now,

How do i live without you?
I want to know,
How do i breathe without you?
If you ever go,
How do i ever, ever survive?
How do i, how do i, oh how do i live?

Please tell me baby,
How do i go on?

If you ever leave,
Baby you would take away everything,
I need you with me,
Baby don't you know that you're everything,
Real in my life?

And tell me now,
How do i live without you,
I want to know,
How do i breathe without you?
If you ever go,
How do i ever, ever survive?
How do i, how do i, oh how do i live?

How do i live without you?

How do i live without you baby?

budak-budak sekarang makin jahat? why?

i still can remember vividly did somethings the elders said we cannot do. ye lah, bila dah beramai2 dengan kawan2... semangat dan perasaan nak buat tu macam diamplified pulak.... but, of coz, we did something outrages, tapi takde la nak bahayakan diri, orang dan harta bende sesapa... we still can think and discuss what's right and wrong...

but when kids kills people and merosakkan harta org lain (berita last weekends - budak umur 9, 10, 11 tahun bakar bas) - this is seriuos! what were they thinking? i watched tv alots gak masa budak2, but i know which is real which is not. so, is tv to blame? how abt parents? yup, both my parents works, pandai2 la nak balik rumah, pegi sekolah ke apa... but still, i didn't go and burn other people properties... so, is parents are to be blame?

what happen to our kids? what happen to our society? didn't they have any sense, and use their pendengaran, penglihatan dan hati? can't they think anymore?

Wednesday, August 24, 2005

I'm back!

i'm back! yeah! missed my darling hubby, missed my Iman, adik dan ayu.... missed so much!

Tuesday, August 16, 2005

papa bosan

Hmmm.. boring la duduk sensorang kat umah.. :(

Wednesday, August 10, 2005

Nak Urut

Sepanjang idup ni tak pernah gi urut satu badan. Badan pun banyak angin rasanya.
Darah tak lancar. Heheheeh.. gi SPA lah!!

Friday, August 05, 2005

Happy Birthday sayang mmmmmuahhhh!

semalam 4 aug 2005 merupakan hari lahir suami tersayang...
we celebrate it at Secret Recipe, Sunway Pyramid with Iman and Hadi
(ayu kecik lagi, nanti kalau dah besar buleh join makan alhpahbet fries, choc banana cake dan minum watermelon juice :)

happy birthday sweetheart.. i love you soooooo much!
mmmmmmmmmmmmmmmuahhhhh!!

Wednesday, July 27, 2005

rumah idaman II

hmmm... prefer single storey house with keluasan rumah 22x75
dapat 3 bilik cukupla... just nice... and ada satu bilik store
a very minimum style (almaklumler, me being minimalist)
kat ruang tamu ada lepak corner and formal corner
kat dapur ada dry kitchen, with wet kitchen kat luar
kat laman, semua nyer tile penuh...
ohh.. maybe ada tanah dalam 3 kaki untuk tanam pokok hiasan
covered porch
rumah tu kalau siling tinggi lagi bagus... berangin la sikit...

Tuesday, July 26, 2005

rumah idaman

my dream house...
location, area puchong mmg strategik habihla..
area paling best -> taman wawasan, pusat bandar puchong,
becoz already established.
bandar puteri? ok gak area ni, tapi benci bumper banyak sgt!
taman puchong utama -> pun okey gak
bandar bukit puchong -> dah jauh skek, ke serdang, but still acceptable
putra height -> dah ke arah shah alam, tapi boleh masuk list

ciri2 pulak:
1. tidak mengadap matahari petang (nanti rumah panas sangat!)
2. dekat dgn hi-way, senang nak travel
3. harga berpatutan dgn keluasan tanah Rm200k
4. dekat dgn clinik, kedai, sekolah
5. dekat dgn playground

developer: hmmm... kena carik yg betul2 ada credibility,
kang tak pasal2 kena tipu....

Wednesday, July 20, 2005

Buat Master

rasa macam nak ambik master in business related field la.. tak kira la MBA ke.. master in project management ke.. Finance ke.. ni hari2 gi masterbedroom ajer.... kat mana nak buat? requires much time ke? cost macam mana? lama dah tak blaja blaja ni. Dulu orang belajar, sibuk nak bercinta berjiwang berbagai...

p/s: masa zaman rock kapak dulu suka dengar lagu master of puppet (metallica)

Tuesday, July 19, 2005

Gulai udang

batu kikir jematan bosiiiiii
gulai udangggg.. sebelangooo...

lama dah tak makan udang masak lomak cili api.
Dulu kalau gi Sabah mesti bawak balik udang
suruh mak masak... slurrrpp.... nak try masak la.. heh heh

Thursday, July 14, 2005

Untukmu sayang

aril tulis le lirik lagu tu...
mcm best la pulak bila amuk nyanyi kan balik...

p/s: dapat tak email daripada blogger?

Untukmu Sayang (Fabians/Amuk)

Keindahan pelangi adalah
keindahan wajahmu sayang
yang sering bermain di mata
hatiku ini

Keharuman bunga kasihku
hanyalah untukmu sayang
bagaikan pantai dan lautan
takkan terpisah

kasih sayangku ini hanyalah untukmu
kutelah berjanji kaulah yang satu
dalam hati ini
untuk selaaamaaanya ooohhh saayaaannggg
oOoooOoooo... (untukmuu sayang *bg singer*)

Thursday, July 07, 2005

shyness problem

I read from babycenter.com about shyness in young kids (especially yang umur 2 tahun). mende ni biasa saja, natural, harus ditangani dengan betul.

Iman makin besar ni makin pemalu, bila jumpa orang tu, kadang-kadang sampai menyorok, tutup muka. sometimes we'll say 'Iman ni pemalu sikit' and sometimes we'll say 'iman ni lambat sikit nak warm-up, nanti lama-lama baru okay'.

i read that we can't label kids, or they will start believing it themselves. (lepas ni takleh cakap 'iman ni pemalu' when introducing him to others). But the second approach (addressing his situation) is much preferred.

Wednesday, July 06, 2005

Berbuih makan Buah

Hari ni start diet dengan memakan buah je. Pagi tadi makan buah bintang (starfruit) dengan pear ijau. Lunch tadi makan jambu batu potong2 dengan honey dew sepotong. Air pun air kosong je. Kalau hari hari makan macam ni rasanya 3 bulan aku dah kurus balik. Mesti hensem macam hemsem.

ada satu teka teki, dalam banyak banyak buah, buah apa yang mesti lebih daripada satu buah? paham ke?

..aril..

Tuesday, July 05, 2005

ebooks

boleh ke beli english ebooks/edocs kat internet and repulish it after translate it into BM? or tukar ayat aktif kepada ayat pasif? heheh.. modal kecil, tapi kalau kena tajuk bukunya and cara marketingnya, boleh jadi millionaire.. trend jual ebooks tru internet ni nampaknya sedang popular kat overseas.

Monday, July 04, 2005

Detox diet

aril and I want to start a detox diet program
i'm browsing internet to know more about detox diet

we bought nutriblend + greens & grains
will start detox diet hari rabu
(yup, one day only, to see if we can manage)

should get vit c supplements
and buy a lot of fruits
and packs of mineral water
(8 bottles per day)
see if we can go tru'

Friday, July 01, 2005

Rezeki

Setiap insan dalam dunia ni
dikatakan
telah ditetapkan tiga perkara untuk mereka
jodoh, rezeki, ajal

pagi ni ada presentatations
dah disediakan lunch - nasi ayam
right in front my eyes
but suddenly
dapat call, suruh naik ke ofis
rupa-rupanya telah tersedia hidangan lain
KFC la pulak
the question is
which lunch set do i prefer?
does anyone care with my choice?
will it make any impact to whatever groups involved?
boleh ke makan dua-dua sekali?
(amboi! buruk benor lantak!)


pukul 3 petang ini hari
ada meeting kat library
roti jala dan tuna sandwitch terhidang pula
alhamdulillah... makan sajalahhh....

Millionaire in Me (Aril)

Kelmarin ada beli buku 'Millionaire in Me' tulisan Azizi Ali kat IOI Mall. OK la buku tu, easy to understand and worth buying it.

Kalau aku cakap kat orang yang aku nak jadi millionaire, mesti orang tanya 'kenapa kau nak jadi millionaire?'.
Bagi aku soalan tu adalah soalan yang tak relevan. Kenapa orang tak tanya 'Kenapa kau tak nak jadi millionaire?'. For the past 6 months i've been thinking of how to get the first million RM. Projek MLM? Projek Lori? Projek ikan keli? Projek jual imported car? hmmmppphhh.... the weakness in me is just Financial management. Kekadang aku ni boros. Tah hapa hapa tah yang aku beli. Hari tu duit vss aku dapat dalam RM30k dah habis dah. Tapi takpela, nampak le jugak barang yang aku beli, bayar hutang, ambik maid, tolong orang etc.

I feel tired of working with big companies. Dulu celcom, sekarang maxis. Titlenya engineer, but in reality is kuli. This month my payment is RM4500 after epf, socso and PCB deduction. What should i do? hopefully i can finish reading this book early and practice the knowledge inside it. I'm dreaming of having a vacation overseas such as Scotland, Europe, China, US, Japan, Australia, visiting 7 wonders of the world with my wife and kids. But when? Only millionaire can do that things without worries. full stop.

Aril yang tulis.

Thursday, June 30, 2005

Ayu Humairah



hie world,
introducing my little doter, Ayu Humairah
(3 months old)

Ayu,
cantik lemah lembut menarik
Humairah,
putih merah pemalu
Nama pilihan abah dan ommi
Nasib baik tak letak nama Inul,
nanti orang ingat ratu goyang gerudi pulak
Ni abah la punya idea mengarut

Comelnya Ayu,
muka sebijik macam abah
rambut ikal dahi luas
sekali pandang rasa tak puas

Tuesday, June 28, 2005

pizza hard

yup, somebody bought two pizzas to the office... yumm.. yumm..
cuaca panas kat luar... punyalah bahang...
kat ofis guna aircond, tapi bahangnya tetap terasa...
(ooo... patutla, diorang set temperature 27 darjah celcius....)
cepatla hujan turun..

'Lady rain, i hear you at my window,
lady rain, i need something something on my face
Why did the sun come and take you away...... '

p/s: hahahahha... hantam je la... this song is wayyyy back in 90s

Wednesday, June 22, 2005

i'm back!

my doter is now 3 months old, and just got a new maid... babai to my chaotic life!! pheww..

now i can pay full attentions to my darlings..


andai ada ruang di hati mu
ingin ku menjadi ratumu
mengecapi cinta ke akhir usia
dalam bla bla dan di dalam bla bla
ingin aku bersamamu kekasihku'

p/s: can't remember the lyrics la...

Tuesday, February 08, 2005

Isu-isu semasa

There's a lot of things happening everyday around us, some of it are very serious issues, dan perlu difikirkan secara mendalam... maybe sebagai pengajaran dan pelajaran for each of us dalam mengharungi hidup ini. Hope to start writing in this blog, actively, sooner....


Friday, February 04, 2005

1st entry

after reading so much of other ppl's blogs, i guess it's abt time to create my own... happy blogging!