Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan 1436H

Alhamdulillah.. hari ni genap seminggu kita berpuasa. Alhamdulillah.. diberi umur yg panjang dan kesihatan yg baik utk sama2 meraikan bulan yg mulia ini. Alhamdulillah.. dapat sekali lagi peluang utk sama2 beribadah, berbuat kebajikan dan merebut keberkatan Ramadhan..

Kami meneruskan tradisi berbuka di masjid2 seperti tahun lepas. Yg aku perasan, makanan tahun ni lebih banyak jika dibandingkan dgn tahun lepas. Kalau tahun sudah kuih sejenis dua, tahun ni berjenis2. Nasi & lauk pun berlebih2. Aku kena lebih gigih utk mengawal nafsu perut. Kang tak pasal2 org lain puasa badan kurus, aku pulak bagai dipam2! Oh tidakkkk!!!!

Cuma, aku sedih kalau tengok nasi dan lauk diambil banyak menggunung di pinggan2, tapi akhirnya dibuang2kan aje ke dlm tong sampah. Bukankah elok kalau kita hanya mengambil apa yg kita mampu makan? Bukan ikut kemahuan semata.. Berapa banyak nasi pun yg kita boleh telan sekali hadap?

Put that aside, i really love this new tradition. Takyah pening nak pikir nak masak apa utk berbuka. Takyah terkocoh2 nak sediakan itu ini. Takde lagi rungutan ditipu penjual makanan di bazar ramadan. Takde lagi makanan yg terbuang berlebih-lebihan. Takde penat nak mengemas dapur. Dan yg paling penting, hati tenang dapat berbuka dgn meriah, kemudian dapat solat berjemaah maghrib dan isyak, dapat mendengar tazkirah ringkas, dpt mengaji alquran, dpt berkenal-kenalan dgn kawan2 baru.. Budget aku utk sebulan makan pula aku masukkan dlm tabung masjid. Ko bagi balik apa yg ko dah makan, dengan bonus tambahan dapat pahala bersedekah serta pahala menjamu iftar kepada org yg berpuasa. Best kan?

Alhamdulillah.. harap2 anak2 aku pun dpt sama2 menikmati ramadhan kali ini dgn tenang... Kang diorg dah besar besok, takde kekok nak meraikan ramadhan di masjid2.. InsyaAllah

Wednesday, June 10, 2015

Idea oh idea

Hmmm... nampaknya mmg tersadai lama lah blog aku ni. The only time i got lotsa great ideas on what to write is while i'm driving! Serius wehh!! Bila mengadap je mende alah tab ni, mcm hilang segala.. entah mana pergi cerita aku pasal mat anep (he's two last month), our wedding anniversary anecdotes, pasal si iman kat asrama, pasal iqbal dan upsrnya, pasal ayu dgn projek kssrnya, pasal my view on some things happening around us lately.. it is all gone!

Maybe lepas ni aku kena rakam kot.

Tuesday, March 17, 2015

Hari-hari pegi playground

Nampaknya dah bermulalah rutin kami setiap petang singgah playground.

D'three elders don't do playground anymore, except during weekends. They already exhausted by the time we reached home. But not this little boy. He's full of energy.

Kalau tak bawak dia berlari2 kat padang, atau naik tangga turun gelongsor berulang2 kali, payah la nak tido malam karang. Kita dah lelap mata, dia syok melompat2. Bukan kira gelap lampu dah tutup, atau org tak layan, dia sedap je berguling2 kat badan orang, sambil kaki tangan menyepak sana sini.

Lagi satu yg budak kecik ni dah 'pandai', ialah menconteng. Org menulis dia pun nak tulis sama. Bila bagi pen & kertas, habih terlajak conteng sampai ke cadar, lantai, dinding dan kaki sendiri. Bijakkk.. mmg bijakk..

Saturday, March 14, 2015

Self doubt

Now that i'm in my late 30s, i'm supposed to be wiser, have a strong self esteem and have a high self confident, right? *sigh*

Have u ever feel that, there's certain morning, at the very moment u wake up, u firmly believe that u can take over the world? U're feeling great abt urself, u face everyone with a stride, head helds up. U completed ur paperworks, answering all emails and finished the slides. U greet everyone u met, and love all the attentions that u got. And at the end of the day, u'll tell urself, 'wow! I'm good!'

And there's certain time, u just wanna caved into ur blankie and sleep bcoz u're feeling down. U're worried and keep thinking abt what people might think & talk about u behind ur back. You colleagues might not actually like you that very much. Maybe u hurt other ppl's feeling, maybe u stepped on shoes. There's stale paperworks on ur table, those papers that got stuck in a tangled web of process u don't know how to proceed. U dread everything about ur work, and u just glad that finally u're laying comfortably in ur bed, praying for things to get better.

There's a time that u love what u're doing, but there's also time u're wondering what have u done all these years? Is this what u really wanted to be? Why u're having all this self-doubt?

Thursday, March 05, 2015

Duolingo

Hola!

Inilah masalahnya guna android, banyak benor apps yg nak dicuba!

I've already downloaded Duolingo, an apps to learn a new language. And i choose spanish! Wahhh kellasss ahkak, lepas ni boleh tengok citer 'yo soy betty la fea' balik, tanpa subtitle. Hahahahahah

Adiós!

Wednesday, March 04, 2015

Asrama oh asrama

Alhamdulillah

Ku mengharapkan agar inilah pilihan terbaik buat Iman.
Hope he enjoys growing up with lotsa friends, as much as we did. Yup, both of us budak SBP. Hadoii.. terasa rindu bila terkenang2 zaman persekolahan..

Bila ku khabarkan sms yg menyatakan dia diterima masuk ke SBP bagi sesi panggilan kedua, pantas dia mengangguk tanda setuju. Legaaa.. tak payah nak karang ayat memujuk. Lagipun katanya ramai kawan2nya yg dah pindah masuk asrama. Tu pasal dia pun nak masuk sekolah berasrama jugak.

Abg Iman, omi doakan yg terbaik buat Iman di sana. Belajar betul2, bergumbiralah dengan aktiviti bersukan (i know u love sports) bersama kawan2, dan juga aktiviti beribadah kepada Allah. Have fun, treasure every moment of it. Wishing you all d best n good luck!

Tuesday, February 17, 2015

Birthday month

Got myself a new gadget. Hehehe.. as  this year's birthday gift. A cheapo Asus memopad. It's a WiFi only 7" android tab with Intel Atom. What I missed most about android device is this Blogger apps. Iyer, lepas ni konfem aku rajin update blog ni.. percayalahhhhh 

Over the years, aku perasan yg aku tak pernah beli henset mahal. Masa orang dok beli Nokia, aku beli henfon Mitsubishi. Orang beli iPhone, aku baru nak pakai Nokia. Hehehe.. entah la, aku rasa mcm tak berbaloi je nak beli mahal2, lepas few months dah ada lagi  yg lebih canggih. You just can't beat that. It'll go faster and/or smaller, every three months or so. Gilos...

This tab? It's my toy actually. I need bigger screen to browse 9gag, read news, and update my blog. Hahaha.. sekian.. wassalam.

Wednesday, December 24, 2014

hal ke tingkatan satu

hahahah... Aku & laki aku sungguh naif... Kami ingatkan senang nak uruskan anak masuk sekolah menengah... Rupa2nya lagi keliru dan bercelaru! huhuhuhu.... 

Pertama sekali, ibubapa perlu peka dgn sistem yg sentiasa berubah. Org bagitau kita gini gitu, tapi itu kes tahun lepas atau tahun dulu, tahun ni lain plk caranya... hahahha... Jadi, kena rajin google, check the relevant websites, ask around, buat pakatan dgn ibubapa lain supaya kita tak ketinggalan...

Utk anak negeri Selangor, permohonan masuk ke SAM, Maahad Tahfiz dan sebagainya perlu melalui sekolah agama (SRA). Jgn segan dapatkan borang sekolah yg ingin dipohon di pejabat agama daerah masing2. Kalau taktau boleh kontek terus pejabat agama di Shah Alam. 

Utk permohonan SBP kena melalui sistem online sahaja. Ini sangat senang. Aku suka! :)

Utk permohonan sekolah2 khas, pun perlu melalui sistem online jugak (sistem lain), tapi borang kena print dan hantar ke sekolah rendah anak utk pengesahan (ikut arahan dalam sistem tersebut).

Setiap sekolah rendah mmg akan assign siap2 murid2nya ke sekolah menengah yg tertentu. Anak kita akan dibekalkan dengan borang pendaftaran sekolah menengah tersebut. Pastikan kita daftar anak kita ke sekolah menengah itu dahulu, w/pun kita confirm nak hantar ke sbp, mrsm, sekolah private ke apa. (utk kes anak aku, kami terlepas seminggu daripada tarikh mendaftar kerana salah informasi... huhuhuhu... kelam kabut pegi sekolah utk selesaikan urusan pendaftaran!)

Yg kedua, check status sekolah rendah anak. Kalau sekolahnya berada dlm lokasi bandar, peluang nak dapat masuk SBP mmg nipisss... Panggilan pertama mmg susah nak dapat. Kena buat rayuan, dan tunggu utk panggilan berikutnya. SBP mengutamakan murid-murid daripada sekolah luar bandar. 

Ketiga, permohonan ke mrsm hanya dibuka selepas keputusan upsr keluar. Bawa slip keputusan ke pejabat mara utk dapatkan nombor pin. Gunakan nombor pin tersebut utk membuat permohonan online. Pastikan keputusan anak ialah 5A, lain2 keputusan tidak akan dilayan kecuali ada kes terpencil atau ada kabel besar (heheheh... biasalah kan)

Mengikut taklimat daripada mara, kementerian pelajaran akan menapis dulu murid2 yg akan ditawarkan ke SBP. Mana2 murid yg namanya tiada dalam senarai SBP, baru diserahkan ke pihak mara. Ini untuk mengelakkan nama bertindan i.e. sorang murid dapat banyak sgt offer sana sini.

Bila digabungkan fakta2 diatas, fahamlah aku mengapa mrsm sekarang penuh dengan anak2 bandar, dan kebanyakkannya daripada keluarga berada.... peluang & rezeki masing2 kan...

Ok, sambung balik. Ke-empat, cuti sekolah jangan pergi jalan jauh2 sgt sebab seawal dua minggu cuti sekolah tu, dah dapat panggilan temuduga, terutama utk sekolah2 tahfiz seperti sbpi rawang, mrsm gemenchih, maahad tahfiz... mmg confirm ada ujian bertulis dan ada ujian hafazan. 

Oleh kerana aku tak apply pun mrsm, aku takleh nak komen lebih2. Tapi utk SBP, keputusan permohonan akan diberitahu secara online. Dan utk sekolah agama Selangor, surat tawaran diberi melalui SRA.

Kesimpulannya, utk perancangan anak masuk ke sekolah menengah, sediakan plan A, plan B dan plan C... Kena ingat, anak kita dapat 5A, anak org pun dapat 5A.. anak kita PSRAnya mumtaz, anak org pun mumtaz jugak, lagi tinggi plk peratusnya!! hahahah... yup, it hits us hard... dah la applied pun sekolah2 area lembah klang je kan, very high competition tu.. lagi nak letak harapan tinggi.... hehehehhe... bukan apa, kami pikir senang nak uruskan kalau dekat.. tu yg takmo hantar jauh2. Takpelah, sekolah aje lah mana2... if you are good, you are good :)

Monday, September 08, 2014

makanan berkhasiat

ahh... bab makan ni mmg aku lemah sikit... kalau boleh semua aku nak telan... tapi nak buat mcm mana, kenalah jaga kesihatan.. umur dah bertambah bersenam pun malas... huhuhuhu...


ok, the first to go ialah susu pekat manis. Aku ok jek sbb dari kecik family aku jenis minum kopi o dan teh o. Husband aku plk terbalik, mmg family jenis minum teh tarik dan kopi susu! Setelah ku pujuk2 dan cerita betapa tingginya kandungan gula dlm susu pekat.. akhirnya dia mengalah. Sekarang aku minum kopi kosong, husband aku minum neslo kosong dgn susu uht. Oh, oleh sebab susu pekat takde, kami ganti dgn susu UHT.. anak2 pun minum milo + susu UHT. pelan2 nak tukar fresh milk lepas ni.

yg ke-2, fast food burger. McD ialah restoren makanan segera yg pertama kami boikot. Dah bertahun kot, sebelum kecoh org ramai boikot McD lagi. Sebenarnya kami boikot pasal burgernya yg dah  tak sama mcm dulu2, dagingnya makin kering & nipis, tak sedap! Baik beli burger Ramli je kannn... dan kentang goreng @ french fries nya pun rasa semacam. Lepas makan rasa mcm ada lapisan minyak lekat kat lidah & lelangit. Aku taktau apesal org lain sedap je makan french fries McD ni... aku mmg dah takleh terima 'after-taste'nya tu... well, ikut tekak masing2 kan....

yg ke-3, hot dog dan nugget. Haiyohhhh.. lepas tengok youtube tunjuk mcm mana nugget & hotdog tu dibuat, terus rasa loya... entah hapa2 'filler' yg diletak dalam tu.... this is NOT food okehhhh.. sila jauhkan drpd anak2 anda!

yg ke-4, marjerin.... marjerin ni patutnya mmg lah sihat sbb diperbuat drpd minyak tumbuhan. Tapi yg buat tak berapa sihat sebab bahan2 campuran dalam tu, dan proses mcm mana dia nak bekukan marjerin tu.. Jadi, kami tukar beli pure butter. Cuba bandingkan bahan2nya. pure butter guna 3 bahan aje, yg marjerin sampai 10 jenis... yup, less is better. Memanglah butter ada kandungan lemak tinggi, tapi kita bukan nak hadap satu buku butter sehari.. Kita nak buat sapu2 kat roti je kan...

yg ke-5, minuman yogurt. Anak2 aku suka makan calciyum. Yg ni sebab doktor bagitau, yogurt bagus, tapi beli natural yogurt, campur buah2an sendiri. Minuman yogurt sedia ada tu kandungan gulanya terlalu tinggi! Jadi bermulalah projek frozen yogurt kat rumah tuuu... beli natural yogurt, blend dgn buah2an (lebih banyak lebih sedap). Tambah gula sesudu dua utk kurangkan masam. Tabur buah2an lain sebagai 'fruitbits', siappp.. Khasiat yogurt ada, khasiat buah2an pun ada... '2-in-1'.. takyah risau kalau anak2 takmo makan buah2an, buat aje gini, confirm diorg suka! 

Bukan kami tak makan langsung kat luar, mana sempat nak masak kadang2 tu... tapi kalau boleh mmg nak elakkan makanan segera.. Lagipun, pilihan lain banyakkkk... Ikan bakar ada, nasi arab ada, nasi campur ada, tomyam ada, paling tidak nasi kandar & capati... macam2 jenis makanan ada... cuma kena pilih utk sihat!


kisarkan natural yogurt + strawberi

gaul sekali dengan anggur tanpa biji.. sejukkan atau bekukan

Monday, August 11, 2014

syawal 1435H



Edisi #throwback heh heh heh...

Satu aktiviti baru yg kami buat masa bulan puasa yg lalu ialah berbuka di masjid hampir setiap hari! Yup, sekali pun aku takde masak utk berbuka (masak utk sahur sahaja), hampir setiap hari kami pergi berbuka di masjid2 sekitar Puchong. Hari yg tak sempat nak ke masjid atau ada urusan lain, kami tapau aje... heheheheh... alhamdulillah... mmg best dan jadi pengalaman baru bagi kami anak beranak... next year insyaAllah kami buat lagi aktiviti ni :)

Oh, here's some guidelines utk sesapa yg nak berbuka di masjid:

1. Observe the rules: ada sesetengah masjid yang asingkan bhgn lelaki & wanita, ada juga masjid yg benarkan satu keluarga duduk sekali... ada masjid yg berbuka sekadar kurma, kuih dan air, solat maghrib, dan kemudian baru dihidangkan nasi & lauk2... ada masjid yg berbuka terus dgn nasi..

2. Jangan mengharap lebih, jangan tamak, jangan banyak komplen, sabar beratur & tunggu giliran... makan seadanya... kalau nak makan sedap2, nak penuhkan tembolok sampai perut sendat, nak makan cepat takmo beratur, haaa... itu kena pegi makan kat rumah sendiri..

3. Didik anak2 dgn adab yg betul. Bagi kami senang saja, kami pesan: beratur, makan dgn tertib, jangan tamak, dan jangan risau, kalau lapar lagi atau tak cukup makan, lepas solat kita singgah kedai makan.. alhamdulillah, takde pun yg komplen tak cukup makan ke apa..

4. Sama2 menjaga kebersihan selepas makan, buang sampah di tong sampah, letak cawan & pinggan di tempat yg sepatutnya. kemas meja... AJK pun penat tuuuu... kita tolonglah mana yg boleh..

5. Siap2 berwuduk semasa berbuka, sbb lepas berbuka terus solat maghrib

6. JIka bawa kanak2, solat di saf belakang sbb ada jemaah yg sensitif dgn budak2 kecik ni, putus saf katanya... utk tidak memanjangkan isu kecil ni, kita bersikap aman2 sajalah...

Yang bestnya, kita takkan tau menu berbuka lauk apa... hari2 surprise gituh... ada sekali tu lauk ikan patin masak tempoyak! Sedappppp, langsung tak hanyir! Ada beberapa kali lauk daging dendeng yg sedapppp... ada jugak nasi briyani, nasi ayam, nasi tomato dan sebagainya... dan yg paling spesel, nasi bangla! hahahahha... rupa mcm nasi minyak tapi banyak jintan... sedappp! bila tanya kat ajk yg jaga lauk, katanya diorg pun taktau, ni resepi bangla yg masak... heheheh... hentam aje lah! Lauk2 yg biasa ialah, ayam goreng/kicap/kari, atau ikan goreng/kicap/sambal/kari, atau daging kari/korma... Alhamdulillah... bersyukurlah dengan rezeki yg ada... semoga tuan puan yg menaja makanan berbuka tersebut, diberi keberkatan rezeki dan ganjaran pahala berlipat ganda... aminnn..