Tuesday, March 17, 2015

Hari-hari pegi playground

Nampaknya dah bermulalah rutin kami setiap petang singgah playground.

D'three elders don't do playground anymore, except during weekends. They already exhausted by the time we reached home. But not this little boy. He's full of energy.

Kalau tak bawak dia berlari2 kat padang, atau naik tangga turun gelongsor berulang2 kali, payah la nak tido malam karang. Kita dah lelap mata, dia syok melompat2. Bukan kira gelap lampu dah tutup, atau org tak layan, dia sedap je berguling2 kat badan orang, sambil kaki tangan menyepak sana sini.

Lagi satu yg budak kecik ni dah 'pandai', ialah menconteng. Org menulis dia pun nak tulis sama. Bila bagi pen & kertas, habih terlajak conteng sampai ke cadar, lantai, dinding dan kaki sendiri. Bijakkk.. mmg bijakk..

Thursday, March 05, 2015

Duolingo

Hola!

Inilah masalahnya guna android, banyak benor apps yg nak dicuba!

I've already downloaded Duolingo, an apps to learn a new language. And i choose spanish! Wahhh kellasss ahkak, lepas ni boleh tengok citer 'yo soy betty la fea' balik, tanpa subtitle. Hahahahahah

Adiós!

Wednesday, March 04, 2015

Asrama oh asrama

Alhamdulillah

Ku mengharapkan agar inilah pilihan terbaik buat Iman.
Hope he enjoys growing up with lotsa friends, as much as we did. Yup, both of us budak SBP. Hadoii.. terasa rindu bila terkenang2 zaman persekolahan..

Bila ku khabarkan sms yg menyatakan dia diterima masuk ke SBP bagi sesi panggilan kedua, pantas dia mengangguk tanda setuju. Legaaa.. tak payah nak karang ayat memujuk. Lagipun katanya ramai kawan2nya yg dah pindah masuk asrama. Tu pasal dia pun nak masuk sekolah berasrama jugak.

Abg Iman, omi doakan yg terbaik buat Iman di sana. Belajar betul2, bergumbiralah dengan aktiviti bersukan (i know u love sports) bersama kawan2, dan juga aktiviti beribadah kepada Allah. Have fun, treasure every moment of it. Wishing you all d best n good luck!

Tuesday, February 17, 2015

Birthday month

Got myself a new gadget. Hehehe.. as  this year's birthday gift. A cheapo Asus memopad. It's a WiFi only 7" android tab with Intel Atom. What I missed most about android device is this Blogger apps. Iyer, lepas ni konfem aku rajin update blog ni.. percayalahhhhh 

Over the years, aku perasan yg aku tak pernah beli henset mahal. Masa orang dok beli Nokia, aku beli henfon Mitsubishi. Orang beli iPhone, aku baru nak pakai Nokia. Hehehe.. entah la, aku rasa mcm tak berbaloi je nak beli mahal2, lepas few months dah ada lagi  yg lebih canggih. You just can't beat that. It'll go faster and/or smaller, every three months or so. Gilos...

This tab? It's my toy actually. I need bigger screen to browse 9gag, read news, and update my blog. Hahaha.. sekian.. wassalam.

Wednesday, December 24, 2014

hal ke tingkatan satu

hahahah... Aku & laki aku sungguh naif... Kami ingatkan senang nak uruskan anak masuk sekolah menengah... Rupa2nya lagi keliru dan bercelaru! huhuhuhu.... 

Pertama sekali, ibubapa perlu peka dgn sistem yg sentiasa berubah. Org bagitau kita gini gitu, tapi itu kes tahun lepas atau tahun dulu, tahun ni lain plk caranya... hahahha... Jadi, kena rajin google, check the relevant websites, ask around, buat pakatan dgn ibubapa lain supaya kita tak ketinggalan...

Utk anak negeri Selangor, permohonan masuk ke SAM, Maahad Tahfiz dan sebagainya perlu melalui sekolah agama (SRA). Jgn segan dapatkan borang sekolah yg ingin dipohon di pejabat agama daerah masing2. Kalau taktau boleh kontek terus pejabat agama di Shah Alam. 

Utk permohonan SBP kena melalui sistem online sahaja. Ini sangat senang. Aku suka! :)

Utk permohonan sekolah2 khas, pun perlu melalui sistem online jugak (sistem lain), tapi borang kena print dan hantar ke sekolah rendah anak utk pengesahan (ikut arahan dalam sistem tersebut).

Setiap sekolah rendah mmg akan assign siap2 murid2nya ke sekolah menengah yg tertentu. Anak kita akan dibekalkan dengan borang pendaftaran sekolah menengah tersebut. Pastikan kita daftar anak kita ke sekolah menengah itu dahulu, w/pun kita confirm nak hantar ke sbp, mrsm, sekolah private ke apa. (utk kes anak aku, kami terlepas seminggu daripada tarikh mendaftar kerana salah informasi... huhuhuhu... kelam kabut pegi sekolah utk selesaikan urusan pendaftaran!)

Yg kedua, check status sekolah rendah anak. Kalau sekolahnya berada dlm lokasi bandar, peluang nak dapat masuk SBP mmg nipisss... Panggilan pertama mmg susah nak dapat. Kena buat rayuan, dan tunggu utk panggilan berikutnya. SBP mengutamakan murid-murid daripada sekolah luar bandar. 

Ketiga, permohonan ke mrsm hanya dibuka selepas keputusan upsr keluar. Bawa slip keputusan ke pejabat mara utk dapatkan nombor pin. Gunakan nombor pin tersebut utk membuat permohonan online. Pastikan keputusan anak ialah 5A, lain2 keputusan tidak akan dilayan kecuali ada kes terpencil atau ada kabel besar (heheheh... biasalah kan)

Mengikut taklimat daripada mara, kementerian pelajaran akan menapis dulu murid2 yg akan ditawarkan ke SBP. Mana2 murid yg namanya tiada dalam senarai SBP, baru diserahkan ke pihak mara. Ini untuk mengelakkan nama bertindan i.e. sorang murid dapat banyak sgt offer sana sini.

Bila digabungkan fakta2 diatas, fahamlah aku mengapa mrsm sekarang penuh dengan anak2 bandar, dan kebanyakkannya daripada keluarga berada.... peluang & rezeki masing2 kan...

Ok, sambung balik. Ke-empat, cuti sekolah jangan pergi jalan jauh2 sgt sebab seawal dua minggu cuti sekolah tu, dah dapat panggilan temuduga, terutama utk sekolah2 tahfiz seperti sbpi rawang, mrsm gemenchih, maahad tahfiz... mmg confirm ada ujian bertulis dan ada ujian hafazan. 

Oleh kerana aku tak apply pun mrsm, aku takleh nak komen lebih2. Tapi utk SBP, keputusan permohonan akan diberitahu secara online. Dan utk sekolah agama Selangor, surat tawaran diberi melalui SRA.

Kesimpulannya, utk perancangan anak masuk ke sekolah menengah, sediakan plan A, plan B dan plan C... Kena ingat, anak kita dapat 5A, anak org pun dapat 5A.. anak kita PSRAnya mumtaz, anak org pun mumtaz jugak, lagi tinggi plk peratusnya!! hahahah... yup, it hits us hard... dah la applied pun sekolah2 area lembah klang je kan, very high competition tu.. lagi nak letak harapan tinggi.... hehehehhe... bukan apa, kami pikir senang nak uruskan kalau dekat.. tu yg takmo hantar jauh2. Takpelah, sekolah aje lah mana2... if you are good, you are good :)

Monday, September 08, 2014

makanan berkhasiat

ahh... bab makan ni mmg aku lemah sikit... kalau boleh semua aku nak telan... tapi nak buat mcm mana, kenalah jaga kesihatan.. umur dah bertambah bersenam pun malas... huhuhuhu...


ok, the first to go ialah susu pekat manis. Aku ok jek sbb dari kecik family aku jenis minum kopi o dan teh o. Husband aku plk terbalik, mmg family jenis minum teh tarik dan kopi susu! Setelah ku pujuk2 dan cerita betapa tingginya kandungan gula dlm susu pekat.. akhirnya dia mengalah. Sekarang aku minum kopi kosong, husband aku minum neslo kosong dgn susu uht. Oh, oleh sebab susu pekat takde, kami ganti dgn susu UHT.. anak2 pun minum milo + susu UHT. pelan2 nak tukar fresh milk lepas ni.

yg ke-2, fast food burger. McD ialah restoren makanan segera yg pertama kami boikot. Dah bertahun kot, sebelum kecoh org ramai boikot McD lagi. Sebenarnya kami boikot pasal burgernya yg dah  tak sama mcm dulu2, dagingnya makin kering & nipis, tak sedap! Baik beli burger Ramli je kannn... dan kentang goreng @ french fries nya pun rasa semacam. Lepas makan rasa mcm ada lapisan minyak lekat kat lidah & lelangit. Aku taktau apesal org lain sedap je makan french fries McD ni... aku mmg dah takleh terima 'after-taste'nya tu... well, ikut tekak masing2 kan....

yg ke-3, hot dog dan nugget. Haiyohhhh.. lepas tengok youtube tunjuk mcm mana nugget & hotdog tu dibuat, terus rasa loya... entah hapa2 'filler' yg diletak dalam tu.... this is NOT food okehhhh.. sila jauhkan drpd anak2 anda!

yg ke-4, marjerin.... marjerin ni patutnya mmg lah sihat sbb diperbuat drpd minyak tumbuhan. Tapi yg buat tak berapa sihat sebab bahan2 campuran dalam tu, dan proses mcm mana dia nak bekukan marjerin tu.. Jadi, kami tukar beli pure butter. Cuba bandingkan bahan2nya. pure butter guna 3 bahan aje, yg marjerin sampai 10 jenis... yup, less is better. Memanglah butter ada kandungan lemak tinggi, tapi kita bukan nak hadap satu buku butter sehari.. Kita nak buat sapu2 kat roti je kan...

yg ke-5, minuman yogurt. Anak2 aku suka makan calciyum. Yg ni sebab doktor bagitau, yogurt bagus, tapi beli natural yogurt, campur buah2an sendiri. Minuman yogurt sedia ada tu kandungan gulanya terlalu tinggi! Jadi bermulalah projek frozen yogurt kat rumah tuuu... beli natural yogurt, blend dgn buah2an (lebih banyak lebih sedap). Tambah gula sesudu dua utk kurangkan masam. Tabur buah2an lain sebagai 'fruitbits', siappp.. Khasiat yogurt ada, khasiat buah2an pun ada... '2-in-1'.. takyah risau kalau anak2 takmo makan buah2an, buat aje gini, confirm diorg suka! 

Bukan kami tak makan langsung kat luar, mana sempat nak masak kadang2 tu... tapi kalau boleh mmg nak elakkan makanan segera.. Lagipun, pilihan lain banyakkkk... Ikan bakar ada, nasi arab ada, nasi campur ada, tomyam ada, paling tidak nasi kandar & capati... macam2 jenis makanan ada... cuma kena pilih utk sihat!


kisarkan natural yogurt + strawberi

gaul sekali dengan anggur tanpa biji.. sejukkan atau bekukan

Monday, August 11, 2014

syawal 1435H



Edisi #throwback heh heh heh...

Satu aktiviti baru yg kami buat masa bulan puasa yg lalu ialah berbuka di masjid hampir setiap hari! Yup, sekali pun aku takde masak utk berbuka (masak utk sahur sahaja), hampir setiap hari kami pergi berbuka di masjid2 sekitar Puchong. Hari yg tak sempat nak ke masjid atau ada urusan lain, kami tapau aje... heheheheh... alhamdulillah... mmg best dan jadi pengalaman baru bagi kami anak beranak... next year insyaAllah kami buat lagi aktiviti ni :)

Oh, here's some guidelines utk sesapa yg nak berbuka di masjid:

1. Observe the rules: ada sesetengah masjid yang asingkan bhgn lelaki & wanita, ada juga masjid yg benarkan satu keluarga duduk sekali... ada masjid yg berbuka sekadar kurma, kuih dan air, solat maghrib, dan kemudian baru dihidangkan nasi & lauk2... ada masjid yg berbuka terus dgn nasi..

2. Jangan mengharap lebih, jangan tamak, jangan banyak komplen, sabar beratur & tunggu giliran... makan seadanya... kalau nak makan sedap2, nak penuhkan tembolok sampai perut sendat, nak makan cepat takmo beratur, haaa... itu kena pegi makan kat rumah sendiri..

3. Didik anak2 dgn adab yg betul. Bagi kami senang saja, kami pesan: beratur, makan dgn tertib, jangan tamak, dan jangan risau, kalau lapar lagi atau tak cukup makan, lepas solat kita singgah kedai makan.. alhamdulillah, takde pun yg komplen tak cukup makan ke apa..

4. Sama2 menjaga kebersihan selepas makan, buang sampah di tong sampah, letak cawan & pinggan di tempat yg sepatutnya. kemas meja... AJK pun penat tuuuu... kita tolonglah mana yg boleh..

5. Siap2 berwuduk semasa berbuka, sbb lepas berbuka terus solat maghrib

6. JIka bawa kanak2, solat di saf belakang sbb ada jemaah yg sensitif dgn budak2 kecik ni, putus saf katanya... utk tidak memanjangkan isu kecil ni, kita bersikap aman2 sajalah...

Yang bestnya, kita takkan tau menu berbuka lauk apa... hari2 surprise gituh... ada sekali tu lauk ikan patin masak tempoyak! Sedappppp, langsung tak hanyir! Ada beberapa kali lauk daging dendeng yg sedapppp... ada jugak nasi briyani, nasi ayam, nasi tomato dan sebagainya... dan yg paling spesel, nasi bangla! hahahahha... rupa mcm nasi minyak tapi banyak jintan... sedappp! bila tanya kat ajk yg jaga lauk, katanya diorg pun taktau, ni resepi bangla yg masak... heheheh... hentam aje lah! Lauk2 yg biasa ialah, ayam goreng/kicap/kari, atau ikan goreng/kicap/sambal/kari, atau daging kari/korma... Alhamdulillah... bersyukurlah dengan rezeki yg ada... semoga tuan puan yg menaja makanan berbuka tersebut, diberi keberkatan rezeki dan ganjaran pahala berlipat ganda... aminnn..


Wednesday, July 23, 2014

of many sleepless nights

Bulan ramadhan semakin menghampiri ke penghujungnya... begitu juga dengan perjalanan pengajian ku di UKM, dah nak dekat habih dah pun. Tinggal, nak buat pembetulan laporan projek, & hantar selepas raya nanti, insyaAllah
babai dewan peperiksaan.. cukuplah empat semester aku kat sini

Ah, dah berminggu tidurku terganggu. Berjaga malam memerah otak  mengarang ayat. Yg tak tahan tu, si Mat Hanif pun boleh bangun jugak tu, menemani aku sambil 'mengemas' rumah, ambik kain, pegi lap lantai, lap dinding pukul 3 pagi... hahahah... hadoi lah anak... rajin naw la pulakkk
ambik kain, lap lantai & lap dinding... taktau apa motif

Persiapan raya ala kadar, di samping kesibukan, aku berasa sebak membaca berita tentang gaza, membaca kisah2 pembunuhan, membaca sedih pilu keluarga mh17.. betapa murahnya nyawa manusia, sudah hilangkan kasih dan sayang antara kita... huhuhu.. :'(

Jangan sampai kita ditanya kelak apa yg kita dah buat utk membantu saudara2 kita sesama islam, sesama manusia... yg mana boleh boikot, kita boikot. yg mana boleh disumbangkan, kita hulurkan. Tidakkah kita mahukan dunia yg aman utk keselesaan anak cucu generasi akan datang?

Monday, March 31, 2014

hujung minggu yang panjang

Sabtu 29/3/2014 7pagi:
Puchong - Kepong (hantar Iman & Mat Hanif ke rumah Acu) - Bangi (ada kelas belah pagi) - Kepong (ambik Iman, Mat Hanif & Ayu) - Brickfield (ambik Abg Lokman) - JB (lalu LEKAS hiway, dan sambung masuk PLUS hiway kat Senawang. Tapi bila masuk aje Johor, jalan dah mula jem. Lupa org johor kerja ahad, jadi sabtu masing2 nak balik rumah. Pkl 8 mlm baru sampai Tmn Sri Amar)

Ahad 30/3/2014 11pagi:
JB (ambik Iqbal) - KLIA (ambik suamiku. Trafik sepanjang jalan ok, cuma jem kat Seremban) - Cyberjaya (singgah ambik kereta suamiku yg parking kat sini) - Puchong (singgah makan dan parking kereta suamiku kat rumah) - Brickfield (hantar Abg Lokman) - Pusrawi KL (ziarah Yaya) - Puchong (akhinya jejak rumah pkl 8 malam.... home sweet home)

Hari ni, Isnin, baru terasa sakit2 badan dan keletihan... huhuhu... apa2pun, ku bersyukur kepada mu ya Allah, kami semua selamat dalam perjalanan pergi balik, dan dapat berkumpul semula satu keluarga... alhamdulilah...

Wednesday, March 19, 2014

macam-macam hal

Rumahku dah lama terbengkalai.... konon2 lepas habih exams hari tu nak la kemas2 ke apa, tapi hampehhh... setiap hujung minggu kami pergi berjalan atau balik kampung... hahahha... mcm lepas dendam aje kan... hehehehhe... Sabtu ni kelas dah bermula mcm biasa... oh, tabahkanlah hati mengharungi satu semester ni je lagiiii

Si budak kecik Mat Hanif tu pun dah nak masuk 10 bulan... kejap je kan... apa org buat semua dia ikut. Bila diajar cakap mcm dah ada bunyik2 mengikut jugak tu. Dan yg terkini, dah pandai nak memapah plk dah... merangkak pun tak lagi... iysk iysk iysk lasak sungguh... Oh, gigi bawah dah tumbuh dua batang. Bab makan jgn cakap, semua dia telan. Aku pun suka la nak menyuap, kek, kuih bahulu, puding, mash potato semua belasah... hahahha... Buah2an aku potong2 masuk dlm food feeder dia... senang dia makan sendiri... bagussss...
First time duduk dalam baby chair... muka cuakk.. hehehehhe

Si Iman plk tahun ni darjah 6. Aku tak hantar dia tuisyen sbb nampak dia boleh study sendiri dan rajin buat kerja sekolah. Pada aku itu dah cukup bagus, tak perlu lah nak tekankan sgt pun.. Daripada pergi tuisyen malam2 tu, baik aku suruh dia tido. Boleh rehatkan badan dan minda, bior cergas dan cerdas bangun besok pagi.

Sekolah Iman ada buat kelas tuisyen, tapi dia buat belah petang lepas sekolah. Boleh? Padahal kan ramai budak2 yg sekolah agama.. diorg nak ambik PSRA lagi.. takkan tak pergi sekolah agama plk. Lagi satu, pada aku, pergi sekolah ni bukan semata sbb nak pereksa, tapi sbb ilmu tu sendiri. Terutama sekolah agama. Kat situlah diajar hukum tajwid, tauhid, feqah segala secara lengkap, yg kita tak mampu nak ajar sendiri kat rumah. Kita nak terangkan secara umum boleh la, tapi kalau nak detail sgt tu mmg kena berguru lah kan...

Iqbal plk aku tengok setakat ni pelajaran dia ok.. tapi tunggu result ujian 1 karang, baru tau ok ke tak... Oh, dan nampaknya aku kena belikan Iqbal 'a pet' jugaklah seperti yg diminta. Pening aku tengok Iqbal layan adik dia si Mat Hanif tu mcm 'pet'. Nak marah tak termarah, nak tergelak pun ada. Bila budak kecik tu dalam walker, abg Iqbal tambat kat kerusi. Bila si kecik tu menyusur kat lantai, si abg ikat mainan dengan tali, acu2kan kat budak tu.. mcm main dgn kucing! Bila budak kecik tu berlari dalam walker, abg Iqbal ambik kain kibar2 konon2 dia matador, dia buat si kecik tu meluru kat dia! Hadoiii... pening omi...

Dan si Ayu pulak... aku mmg tak berapa faham sistem KSSR nih. Bila tanya dia kata semua ok. Tapi bila suruh buat latihan, lambattt sgt menjawabnya. Bior betul??? Suruh buat latihan math tambah tolak pun terhegeh2. Bukan suruh congak pun, tulis atas kertas tu... Nampaknya aku yg kena ngajo si ayu nih. Aku beli buku latihan utk setiap subjek, dan suruh dia buat. Aku mula dgn Math dulu. Memula aku suruh buat jadual, setiap hari lain2 subjek. Tapi, bila ulang balik buat latihan yg sama, semedang lupa. Sekarang ni tumpukan kat satu subjek aje dulu, tengok mcm mana.