Monday, September 08, 2014

makanan berkhasiat

ahh... bab makan ni mmg aku lemah sikit... kalau boleh semua aku nak telan... tapi nak buat mcm mana, kenalah jaga kesihatan.. umur dah bertambah bersenam pun malas... huhuhuhu...


ok, the first to go ialah susu pekat manis. Aku ok jek sbb dari kecik family aku jenis minum kopi o dan teh o. Husband aku plk terbalik, mmg family jenis minum teh tarik dan kopi susu! Setelah ku pujuk2 dan cerita betapa tingginya kandungan gula dlm susu pekat.. akhirnya dia mengalah. Sekarang aku minum kopi kosong, husband aku minum neslo kosong dgn susu uht. Oh, oleh sebab susu pekat takde, kami ganti dgn susu UHT.. anak2 pun minum milo + susu UHT. pelan2 nak tukar fresh milk lepas ni.

yg ke-2, fast food burger. McD ialah restoren makanan segera yg pertama kami boikot. Dah bertahun kot, sebelum kecoh org ramai boikot McD lagi. Sebenarnya kami boikot pasal burgernya yg dah  tak sama mcm dulu2, dagingnya makin kering & nipis, tak sedap! Baik beli burger Ramli je kannn... dan kentang goreng @ french fries nya pun rasa semacam. Lepas makan rasa mcm ada lapisan minyak lekat kat lidah & lelangit. Aku taktau apesal org lain sedap je makan french fries McD ni... aku mmg dah takleh terima 'after-taste'nya tu... well, ikut tekak masing2 kan....

yg ke-3, hot dog dan nugget. Haiyohhhh.. lepas tengok youtube tunjuk mcm mana nugget & hotdog tu dibuat, terus rasa loya... entah hapa2 'filler' yg diletak dalam tu.... this is NOT food okehhhh.. sila jauhkan drpd anak2 anda!

yg ke-4, marjerin.... marjerin ni patutnya mmg lah sihat sbb diperbuat drpd minyak tumbuhan. Tapi yg buat tak berapa sihat sebab bahan2 campuran dalam tu, dan proses mcm mana dia nak bekukan marjerin tu.. Jadi, kami tukar beli pure butter. Cuba bandingkan bahan2nya. pure butter guna 3 bahan aje, yg marjerin sampai 10 jenis... yup, less is better. Memanglah butter ada kandungan lemak tinggi, tapi kita bukan nak hadap satu buku butter sehari.. Kita nak buat sapu2 kat roti je kan...

yg ke-5, minuman yogurt. Anak2 aku suka makan calciyum. Yg ni sebab doktor bagitau, yogurt bagus, tapi beli natural yogurt, campur buah2an sendiri. Minuman yogurt sedia ada tu kandungan gulanya terlalu tinggi! Jadi bermulalah projek frozen yogurt kat rumah tuuu... beli natural yogurt, blend dgn buah2an (lebih banyak lebih sedap). Tambah gula sesudu dua utk kurangkan masam. Tabur buah2an lain sebagai 'fruitbits', siappp.. Khasiat yogurt ada, khasiat buah2an pun ada... '2-in-1'.. takyah risau kalau anak2 takmo makan buah2an, buat aje gini, confirm diorg suka! 

Bukan kami tak makan langsung kat luar, mana sempat nak masak kadang2 tu... tapi kalau boleh mmg nak elakkan makanan segera.. Lagipun, pilihan lain banyakkkk... Ikan bakar ada, nasi arab ada, nasi campur ada, tomyam ada, paling tidak nasi kandar & capati... macam2 jenis makanan ada... cuma kena pilih utk sihat!


kisarkan natural yogurt + strawberi

gaul sekali dengan anggur tanpa biji.. sejukkan atau bekukan

Monday, August 11, 2014

syawal 1435H



Edisi #throwback heh heh heh...

Satu aktiviti baru yg kami buat masa bulan puasa yg lalu ialah berbuka di masjid hampir setiap hari! Yup, sekali pun aku takde masak utk berbuka (masak utk sahur sahaja), hampir setiap hari kami pergi berbuka di masjid2 sekitar Puchong. Hari yg tak sempat nak ke masjid atau ada urusan lain, kami tapau aje... heheheheh... alhamdulillah... mmg best dan jadi pengalaman baru bagi kami anak beranak... next year insyaAllah kami buat lagi aktiviti ni :)

Oh, here's some guidelines utk sesapa yg nak berbuka di masjid:

1. Observe the rules: ada sesetengah masjid yang asingkan bhgn lelaki & wanita, ada juga masjid yg benarkan satu keluarga duduk sekali... ada masjid yg berbuka sekadar kurma, kuih dan air, solat maghrib, dan kemudian baru dihidangkan nasi & lauk2... ada masjid yg berbuka terus dgn nasi..

2. Jangan mengharap lebih, jangan tamak, jangan banyak komplen, sabar beratur & tunggu giliran... makan seadanya... kalau nak makan sedap2, nak penuhkan tembolok sampai perut sendat, nak makan cepat takmo beratur, haaa... itu kena pegi makan kat rumah sendiri..

3. Didik anak2 dgn adab yg betul. Bagi kami senang saja, kami pesan: beratur, makan dgn tertib, jangan tamak, dan jangan risau, kalau lapar lagi atau tak cukup makan, lepas solat kita singgah kedai makan.. alhamdulillah, takde pun yg komplen tak cukup makan ke apa..

4. Sama2 menjaga kebersihan selepas makan, buang sampah di tong sampah, letak cawan & pinggan di tempat yg sepatutnya. kemas meja... AJK pun penat tuuuu... kita tolonglah mana yg boleh..

5. Siap2 berwuduk semasa berbuka, sbb lepas berbuka terus solat maghrib

6. JIka bawa kanak2, solat di saf belakang sbb ada jemaah yg sensitif dgn budak2 kecik ni, putus saf katanya... utk tidak memanjangkan isu kecil ni, kita bersikap aman2 sajalah...

Yang bestnya, kita takkan tau menu berbuka lauk apa... hari2 surprise gituh... ada sekali tu lauk ikan patin masak tempoyak! Sedappppp, langsung tak hanyir! Ada beberapa kali lauk daging dendeng yg sedapppp... ada jugak nasi briyani, nasi ayam, nasi tomato dan sebagainya... dan yg paling spesel, nasi bangla! hahahahha... rupa mcm nasi minyak tapi banyak jintan... sedappp! bila tanya kat ajk yg jaga lauk, katanya diorg pun taktau, ni resepi bangla yg masak... heheheh... hentam aje lah! Lauk2 yg biasa ialah, ayam goreng/kicap/kari, atau ikan goreng/kicap/sambal/kari, atau daging kari/korma... Alhamdulillah... bersyukurlah dengan rezeki yg ada... semoga tuan puan yg menaja makanan berbuka tersebut, diberi keberkatan rezeki dan ganjaran pahala berlipat ganda... aminnn..


Wednesday, July 23, 2014

of many sleepless nights

Bulan ramadhan semakin menghampiri ke penghujungnya... begitu juga dengan perjalanan pengajian ku di UKM, dah nak dekat habih dah pun. Tinggal, nak buat pembetulan laporan projek, & hantar selepas raya nanti, insyaAllah
babai dewan peperiksaan.. cukuplah empat semester aku kat sini

Ah, dah berminggu tidurku terganggu. Berjaga malam memerah otak  mengarang ayat. Yg tak tahan tu, si Mat Hanif pun boleh bangun jugak tu, menemani aku sambil 'mengemas' rumah, ambik kain, pegi lap lantai, lap dinding pukul 3 pagi... hahahah... hadoi lah anak... rajin naw la pulakkk
ambik kain, lap lantai & lap dinding... taktau apa motif

Persiapan raya ala kadar, di samping kesibukan, aku berasa sebak membaca berita tentang gaza, membaca kisah2 pembunuhan, membaca sedih pilu keluarga mh17.. betapa murahnya nyawa manusia, sudah hilangkan kasih dan sayang antara kita... huhuhu.. :'(

Jangan sampai kita ditanya kelak apa yg kita dah buat utk membantu saudara2 kita sesama islam, sesama manusia... yg mana boleh boikot, kita boikot. yg mana boleh disumbangkan, kita hulurkan. Tidakkah kita mahukan dunia yg aman utk keselesaan anak cucu generasi akan datang?

Monday, March 31, 2014

hujung minggu yang panjang

Sabtu 29/3/2014 7pagi:
Puchong - Kepong (hantar Iman & Mat Hanif ke rumah Acu) - Bangi (ada kelas belah pagi) - Kepong (ambik Iman, Mat Hanif & Ayu) - Brickfield (ambik Abg Lokman) - JB (lalu LEKAS hiway, dan sambung masuk PLUS hiway kat Senawang. Tapi bila masuk aje Johor, jalan dah mula jem. Lupa org johor kerja ahad, jadi sabtu masing2 nak balik rumah. Pkl 8 mlm baru sampai Tmn Sri Amar)

Ahad 30/3/2014 11pagi:
JB (ambik Iqbal) - KLIA (ambik suamiku. Trafik sepanjang jalan ok, cuma jem kat Seremban) - Cyberjaya (singgah ambik kereta suamiku yg parking kat sini) - Puchong (singgah makan dan parking kereta suamiku kat rumah) - Brickfield (hantar Abg Lokman) - Pusrawi KL (ziarah Yaya) - Puchong (akhinya jejak rumah pkl 8 malam.... home sweet home)

Hari ni, Isnin, baru terasa sakit2 badan dan keletihan... huhuhu... apa2pun, ku bersyukur kepada mu ya Allah, kami semua selamat dalam perjalanan pergi balik, dan dapat berkumpul semula satu keluarga... alhamdulilah...

Wednesday, March 19, 2014

macam-macam hal

Rumahku dah lama terbengkalai.... konon2 lepas habih exams hari tu nak la kemas2 ke apa, tapi hampehhh... setiap hujung minggu kami pergi berjalan atau balik kampung... hahahha... mcm lepas dendam aje kan... hehehehhe... Sabtu ni kelas dah bermula mcm biasa... oh, tabahkanlah hati mengharungi satu semester ni je lagiiii

Si budak kecik Mat Hanif tu pun dah nak masuk 10 bulan... kejap je kan... apa org buat semua dia ikut. Bila diajar cakap mcm dah ada bunyik2 mengikut jugak tu. Dan yg terkini, dah pandai nak memapah plk dah... merangkak pun tak lagi... iysk iysk iysk lasak sungguh... Oh, gigi bawah dah tumbuh dua batang. Bab makan jgn cakap, semua dia telan. Aku pun suka la nak menyuap, kek, kuih bahulu, puding, mash potato semua belasah... hahahha... Buah2an aku potong2 masuk dlm food feeder dia... senang dia makan sendiri... bagussss...
First time duduk dalam baby chair... muka cuakk.. hehehehhe

Si Iman plk tahun ni darjah 6. Aku tak hantar dia tuisyen sbb nampak dia boleh study sendiri dan rajin buat kerja sekolah. Pada aku itu dah cukup bagus, tak perlu lah nak tekankan sgt pun.. Daripada pergi tuisyen malam2 tu, baik aku suruh dia tido. Boleh rehatkan badan dan minda, bior cergas dan cerdas bangun besok pagi.

Sekolah Iman ada buat kelas tuisyen, tapi dia buat belah petang lepas sekolah. Boleh? Padahal kan ramai budak2 yg sekolah agama.. diorg nak ambik PSRA lagi.. takkan tak pergi sekolah agama plk. Lagi satu, pada aku, pergi sekolah ni bukan semata sbb nak pereksa, tapi sbb ilmu tu sendiri. Terutama sekolah agama. Kat situlah diajar hukum tajwid, tauhid, feqah segala secara lengkap, yg kita tak mampu nak ajar sendiri kat rumah. Kita nak terangkan secara umum boleh la, tapi kalau nak detail sgt tu mmg kena berguru lah kan...

Iqbal plk aku tengok setakat ni pelajaran dia ok.. tapi tunggu result ujian 1 karang, baru tau ok ke tak... Oh, dan nampaknya aku kena belikan Iqbal 'a pet' jugaklah seperti yg diminta. Pening aku tengok Iqbal layan adik dia si Mat Hanif tu mcm 'pet'. Nak marah tak termarah, nak tergelak pun ada. Bila budak kecik tu dalam walker, abg Iqbal tambat kat kerusi. Bila si kecik tu menyusur kat lantai, si abg ikat mainan dengan tali, acu2kan kat budak tu.. mcm main dgn kucing! Bila budak kecik tu berlari dalam walker, abg Iqbal ambik kain kibar2 konon2 dia matador, dia buat si kecik tu meluru kat dia! Hadoiii... pening omi...

Dan si Ayu pulak... aku mmg tak berapa faham sistem KSSR nih. Bila tanya dia kata semua ok. Tapi bila suruh buat latihan, lambattt sgt menjawabnya. Bior betul??? Suruh buat latihan math tambah tolak pun terhegeh2. Bukan suruh congak pun, tulis atas kertas tu... Nampaknya aku yg kena ngajo si ayu nih. Aku beli buku latihan utk setiap subjek, dan suruh dia buat. Aku mula dgn Math dulu. Memula aku suruh buat jadual, setiap hari lain2 subjek. Tapi, bila ulang balik buat latihan yg sama, semedang lupa. Sekarang ni tumpukan kat satu subjek aje dulu, tengok mcm mana.


Sunday, February 16, 2014

3rd sem

Akhirnya, berjaya jugak aku mengharungi semester 3 ini.. Eh, tak habis lagi, ada lagi satu je assignment kena hantar Selasa ni.. Tapi exams dah habis semalam.. Lega betullll...

Semester 3 ni, pada aku, semester yg paling sibuk dan memenatkan. Assignment banyak, dengan nak buat projek proposal lagi.. Huh! Maunya tak banyak assignment, kalau dah satu subjek sampai dua tiga org lecturer yg mengajar, dan setiap lecturer nak bagi jgk assignment utk bahagian masing2.. Masakkkk... Mmg masak dibuatnya.. Huhuhuhu

Alhamdulillah.. Mat hanif tak banyak songeh, tido malam tak banyak ragam.. Aku aje yg malas nak bangun study.. Heheheh.. Dah last2 minit baru kelamkabut nak buka buku segala... Biasalah tu kannn... Selagi tak panik, selagi tu la takde rasa semangat nak buat ulangkaji..

Wish me luck :)

Monday, February 10, 2014

36 ke 37 eh tahun ni?? hahahah... lupa plk

Haihhh... tak syok sungguh.. ada kaa celebrate birthday kat dewan peperiksaan ukm? Nak celebrate pun takde mood sbb aku dok pikir nak baca buku & nak tido aje! huhuhuhu...


Suamiku ajak makan malam western food, katanya... aku tgh stress mana nak lalu western food, kena cari comfort food lah.... hehehehehe... jadi kami pegi sri kembangan sbb ada satu kedai ni, nasi ayam dia rasa dia hampir sama dgn nasi ayam yg aku makan masa aku kecik2 dulu kat JB. Nasi dia sesedap rasa, sos cili tak kuat sgt rasa bawang putih.. just nice.. iyer, ini satu review yg bias, boleh ke rekemen makanan sbb rasa sedap based on our childhood memory? hantam saja lah.... hehehhehe... oh, jgn lupa order ikan bawal emas bakar, sedap giler makan cicah dengan sambal kicap.. ok, aku lupa apa nama kedai tu... terukkan? Mcm nak suruh org pegi, tapi tak ingat nama plk.... haihh... exam punya pasal la ni! *boleh?*


Oh, dah alang2 aku post kat blog ni, meh aku citer pasal hal budak kecik sorg si Mat Hanif tu.... dah 8 bulan dah umurnya.... badan tak padan kecik, tapi bukan main liat! Apa yg dia pandai? Dah pandai nak berjalan. Bukan dia yg berjalan guna kaki sendiri, tapi dia nak kita yg kena bawak dia keluar rumah berjalan2! Dia duk menyusur dan berguling aje, angkat bontot pun tak, merangkak pun tak. Nak tau cerdik ke tak budak sorg ni, bila sampai mode nak berjalan tu, dia akan menggelupur, dan dia hanya nak dukung kat sesapa yg berdiri paling hampir dengan pintu. Dan, kalau kita dah keluar pintu, dia akan beratkan badan dia ke arah tangga, dan hanya nak dukung kat sesapa yg paling hampir dengan tangga. Gituuuuuu... Kalau dah kat luar tu, haaa... happy lah dia... seronok.. muka pun senyumm je tauuu...


Bab makan jgn cakap le, apa yg kita suap mmg semua dia telan... tak memilih langsung... senang nak jaga ko nakkk.... mlm pun tido nyenyak, takde songeh... faham agaknya, omi dia nak kena baca buku.. Mulut dia paling bising, entah apa membebel taktau la.. kekadang bunyik mcm tengah menyanyi... kadang2 mcm tgh mengarang ayat... entah la...

Haaa.... lagi satu, dah pandai menggeleng... sampai aku pulak konpius masa suap dia bubur, dia ni geleng sbb saje-saje nak geleng kepala, atau sebab taknak makan? Nak kata dah kenyang, elok aje mulut dia menganga dan telan bubur.... heheheheh.... mcm2 hal...

Amende lah yg dipiuhnya tu... bukan ko dapat keluar pun.. 

Tuesday, December 31, 2013

My 1st Windows phone!

Haihhh.. Nak dijadikan cerita, henfon Xperia aku tetiba je 'hang', dan bila 'restart', pun takmo hidup jgk! Cabut bateri udah, cuba 'charge' bateri pun udah, tinggal tak sampai hati nak hempas ke lantai kannn.. Geram tau, gerammm... Selepas seminggu guna henfon lama e71, aku decide nak beli henfon baru. Budget dlm rm500. Tak kose aku nak beli mahal2. Google punya google, aku tertarik dgn nokia lumia.. Pegi kedai, belek2.. Ah, beli ajelah.. Mmg dlm budget punn.. Cuba terai pakai wimdows phone 8.. Tengok mcm mana.. Daripada segi apps, android menang la.. Mcm2 apps yg ada. WP8 kurang apps, tapi apps yg popular tu mmg ada.. So, still okay..

Saturday, December 14, 2013

Dok melangut

Ok, bak kata si labu (or is it labi?) 'hari ini hari bodoh saya incikkkk' - mmg sungguh tepat sekali. Hmmm... Nak tau apesal? Aku salah ambik kunci. Yg aku capai bukan kunci pintu rumah, tapi kunci pintu bilik. Dan dgn selambernyer terus tekan butang kunci pintu tersebut & tutup rapat. Yg menjadi masalah ialah sbb aku dah berdiri di luar rumah! *Uwaaaaaaa....*

Dan skrg aku melangut kat bengkel kereta dgn harapan dlm kereta aku ada kunci spare. Kereta aku katanya kat stor, jadi aku kena tunggu. Prof aku kat UKM plk dah whatapps gambar kelas yg kosong, tanya mana student. Ok, skrg aku rasa bersalah.

Aku tgh pikir pelan tindakan kalau takde kunci spare. Aku kena panggil tukang kunci la nampaknya... Kalau takde tukang kunci, boleh ke aku minta babysitter jaga mat hanif sampai besok pagi? Aku nak tumpang tido rumah sapa eh? Yg paling dekat rumah Nurul, yup, kena msg dia tanya boleh ke tak. Kalau dia takde, aku msg Zahra... Kalau dia pun takde, aku balik kg. Tapi takut plk nak balik kg dgn kete pinjam drpd bengkel yg tersengguk2 tu.. Hmmm... Sapa lagi sedara mara aku kat sini??? Yup, masa susah ni lah nak ingat sedara mara kann?? Kann???

Haihhh... Hari ni hari bodoh saya

Update #2
Ok, dah selongkar kereta, mmg takde kunci spare dlm tu, dah disimpan dlm rumah lah tuuuu.... Plan B, teringat kedai tukang kunci kat Tesco. Call dia suruh dtg.

Wednesday, December 11, 2013

Saje nak berblog hari ni sbb tarikh cantekk 11/12/13

Hahahah... Boleh???

Ada beberapa perkara yg aku nak coretkan di sini.. Yg pertama 'ofkoz' pasal si kecik mat hanif... Haaa... Sedar tak sedar dah nak masuk 7 bulan dah budak ni.. Keje dia ialah berguling2 sana sini, jilat lantai, dan masukkan segala mende yg dpt dicapai ke dlm mulut.

Oh, betapa aku lupa sungguh renyah jaga budak kecik. Kena sentiasa perati, kejap nak susu, kejap nak dukung, kejap nak tido, kejap kencing/berak.. tapi bila dia senyum dan gelak, ahhh... Comellllnyerrrrr!!!! Mcm nak gigit2 aje!! Gerammmm

Eh tadi mcm nak cakap beberapa perkara kan? Hehehe.. Nampaknya perkara lain2 tu, aku tulis lain kali lah... Hahahah... *Lemau*