Thursday, March 24, 2016

Gula oh gula...

OkTerima je la hakikat umur dah semakin meningkat... Kalau masa pregnant dolu-dolu sihat takde apa-apa komplikasi, pregnancy kali ni risiko dah semakin tinggi... Kalau bukan pasal tekanan darah tinggi, mesti pasal kandungan gula yg tinggi dalam darah.
(Gestational diabetes mellitus (GDM) is a type of diabetes that arises duringpregnancy usually during the second or third trimester)
Minggu lepas aku kena minum air gula masa check up kat klinik sebab saiz baby agak besar (ok, am being in denial here... Mmg besar pun, dah terkeluar dah drpd graf percentile tu punnnn :P). Bacaan nya 8.0 (normal max 7.7) dan aku kena buat BSP - blood sugar profile hari ini.
Panik jgk aku, takkan nak berulang ke klinik sampai empat kali sehari? Aku dengan kepohnya bercerita kat kawan2 ofis sambil berkeluh kesah mengalahkan kak esah... Alhamdulillah.. Rupa2nya ada kawan yg boleh bagi pinjam kit ujian darah tanpa perlu ke klinik! Yahuuuu... Setel masalah!

Ok, ni result yg ke empat untuk hari ini. Bacaan terakhir utk rekod data waktu malam sebelum tidur. Tinggi plk dah... Yg lain2 tadi bacaan dalam lingkungan 4.5 gitu aje. Nak kata jaga makan sgt pun takde la... Sarapan pagi tadi makan soto, lunch seperti biasa makan nasi. Cuma ptg tadi aku belasah sepotong kek coklat jerr.... Erk! Heh heh...

Wednesday, March 09, 2016

Lil bun in d oven

Persoalannya... Mat Isa atau Cik Esah? Adakah akan kelihatan bila di-scan hari ini?

Oh, kebetulan plk pagi ni ada terjadi fenomena gerhana matahari, subhanallah... Tapi kalau ikut pantang larang org tua2, ibu mengandung tak boleh tengok gerhana. Sempat la aku google tadi, katanya takut bayi hitam atau juling.... Heheheh... Mcm2.. Yang pastinya kejadian bulan dan matahari adalah tanda2 kebesaran Allah, pencipta alam ini... Subhanallah... Allahuakbar... 

Heheheh... Mari teka...


Saturday, January 16, 2016

New year 2016

Laahaiii... Dah masuk tahun 2016 dah oiii... Asus tab aku tu pun dah terlingkup, entah mcm mana skrinnya boleh retak tah.... Adehhh... Tak sampai setahun pun umurnya dah rosak... Iyskk iyskkk..

Tahun ni aku boleh la relek2 sikit sbb takde sapa ambik big exams. Tahun depan giliran Ayu ambik UPSR dan Iman ambik PT3... Nak kata debar tu dah tak kot, sbb aku mcm menyampah je dgn kementerian ni kejap tukar format gitu kejap format gini... Nak komplen banyak sgt pun, dah puas aku bebel kat laki aku... Last2 aku cakap kat anak2 aku, just enjoy your school days while it last.. Layan je la... Huhuhu..

Update on mat anep plk... Haaa..... Mamat ni semua apa yg kita suruh dia jawab taknak. Mat anep, jom mandi? Taknak! Mat anep, mari makan? Taknak! Tapi, cakap mcm org tua, ayat penuh tak pelat pulak tu. Pandai pulak mengarah2 org. Asal nampak omi lepas mandi malam, dia suruh solat, pakai kain (i.e. telekung) pink. Suruh pakai baju, pakai seluar, pegi makan. Eh eh dia ni... Over tauu... Sapa emak sapa anak ni? Haiii... Mat anep oh mat anep...

Sunday, September 13, 2015

2nd round of upsr for me

It was easier with Iman last year. He'd put much efforts for his upsr. Balik rumah terus buat homeworks dan buka buku latihan, takyah nak bising2.

But with Iqbal this time, it's totally opposite. His laid back attitude really got on my nerves! Sebulan sebelum upsr omi dah rasa kecut perut. Masuk minggu upsr lagilah terasa kecut segala organ dalaman. Huhuhu.. stress mak.. if it can be translated into body weight, best jugak.. kot2 badan mengecut mcm zaman anak dara dulu... hihihihihi..

Selagi tak bising, selagi itulah dia sibuk main lego, or buat kerjatangan mempomen itu ini. Atau main sorok2 dgn mat anep . Sometime mmg malas nak bebel, sbb tau kat sekolah dah kena drilled dengan cikgu2 dia buat latihtubi dan sebagainya. Tapi, weekends cuti dua hari pun takmo langsung bukak buku apa cerrr???

His trial results semua borderline between As and Bs. Bila tanya mcm mana upsr, dia kata susah, tapi boleh buat. Bila tanya agak2 dapat apa, dia kata 5A. Yup, i trust u Iqbal. InsyaAllah.. aminnn.. You've done your part, tunggu je la results keluar nanti.

Now, let's focus on psra pulak. Yg ni omi kena drill lebih, sebab semua subjek kena baca dan hafal. Yakin boleh!

Sunday, August 23, 2015

Another new handphone

Nanpaknya secara tak sengaja, aku dah termasuk dlm statistik org yg menukar handphone setahun sekali. Lumia aku dah kaput. Sama mcm kes sblm ni, tetiba takleh 'on'. Pegi servis center cuba tukar bateri pun tak boleh. Tapi aku tau bukan pasal bateri pun sbb baterinya masih ok. Hmm entahla.. kena virus ke apa taktau lah.

Mencari2lah aku henfon baru.. riki2 kat ofis diorg sibuk beli henfon Xiaomi.. specs tinggi tapi harga murah. Mula2 aku skeptikal jgk, boleh percaya ke gadget china mari ni??? Bila aku baca review Redmi2. Peh!!! Not bad at all!! Dah tu plk mmg ngam2 la dlm budget aku (rm 500) dengan specs yg aku nak (RAM 2GB) & ada LTE lagi!!! Giloss..

Setakat ni mmg puas hati la pakai. Ada few built in apps dia yg aku suka dan sungguh user-friendly. Antaranya browser ada night mode, so bila browse internet malam2 before tido, skrin jadik kelam.. takde la memancar mencucuk mata. All shortcuts dah ada. Boleh enable speedmeter so boleh tengok transfer data rate berapa. Mail functionnya pun aku suka sbb digroupkan emails of the same subject into conversation view. Utk henfon ni, aku hanya download whatsapp, waze dan FB apps. Aku takmo semak sgt sbb pre-loaded apps pun dah ada. Lagipun aku dah ada Asus Tab utk mende2 lain. So harap2 henfon aku takde banyak sgt tercemar.

Ok, jom tengok henfon ni boleh bertahan berapa lama plk.

Friday, July 24, 2015

Syawal 1436h

Dah seminggu 1 syawal berlalu.. badan aku yg slim lepas puasa sebulan, dah bagai dipam-pam semula. Isnin minggu depan mmg tekad nak puasa balik.. takleh jadik dah ni..

Aku terasa rindu nak berbuka puasa dan solat berjemaah di masjid2.. rindu nak makan minum ala kadar.. rindu nak berbual2 dgn org yg baru kenal.. seronok rasa bila ada makcik2 peramah yg pass kan makanan yg dibawa, suruh kita rasa, mcm dah kenal lama.. seronok berborak dgn adik2 dewasa, kalau aku ada adik lelaki yg available, mmg sah aku kenen2kan.. tenangnya hati masa solat berjemaah, takyah pikir pinggan nak basuh, meja nak kemas.. takyah nak pikir budak2 buat apa, dah solat ke belum.. we were all there, together.

Dan, sambutan raya pada tahun ini pada aku amat sederhana. Tujuan aku meraikan hari raya hanya utk menggembirakan hati keluarga sahaja, terutama mak aku, mertua dan anak2... aku rasa itu lebih bernilai.. berada disamping mereka, berbual2, memenuhi keperluan dari segi membelibelah sampailah menolong buat itu dan ini...

Mmg betul, segalanya skrg perlukan duit, tapi duit bukanlah segala2nya.. aku nak tergelak bila mak aku bagi sepeket  biskut kering cap pingpong sbb takde apa nak balas katanya dah aku belikan mcm2 kat dia... but deep down, itu yg buat aku sayu.. setiap kali aku nak balik puchong, ada je mende yg dia nak bekalkan.. w/pun kdg2 aku takde bawak apa2 pun kat dia..

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan 1436H

Alhamdulillah.. hari ni genap seminggu kita berpuasa. Alhamdulillah.. diberi umur yg panjang dan kesihatan yg baik utk sama2 meraikan bulan yg mulia ini. Alhamdulillah.. dapat sekali lagi peluang utk sama2 beribadah, berbuat kebajikan dan merebut keberkatan Ramadhan..

Kami meneruskan tradisi berbuka di masjid2 seperti tahun lepas. Yg aku perasan, makanan tahun ni lebih banyak jika dibandingkan dgn tahun lepas. Kalau tahun sudah kuih sejenis dua, tahun ni berjenis2. Nasi & lauk pun berlebih2. Aku kena lebih gigih utk mengawal nafsu perut. Kang tak pasal2 org lain puasa badan kurus, aku pulak bagai dipam2! Oh tidakkkk!!!!

Cuma, aku sedih kalau tengok nasi dan lauk diambil banyak menggunung di pinggan2, tapi akhirnya dibuang2kan aje ke dlm tong sampah. Bukankah elok kalau kita hanya mengambil apa yg kita mampu makan? Bukan ikut kemahuan semata.. Berapa banyak nasi pun yg kita boleh telan sekali hadap?

Put that aside, i really love this new tradition. Takyah pening nak pikir nak masak apa utk berbuka. Takyah terkocoh2 nak sediakan itu ini. Takde lagi rungutan ditipu penjual makanan di bazar ramadan. Takde lagi makanan yg terbuang berlebih-lebihan. Takde penat nak mengemas dapur. Dan yg paling penting, hati tenang dapat berbuka dgn meriah, kemudian dapat solat berjemaah maghrib dan isyak, dapat mendengar tazkirah ringkas, dpt mengaji alquran, dpt berkenal-kenalan dgn kawan2 baru.. Budget aku utk sebulan makan pula aku masukkan dlm tabung masjid. Ko bagi balik apa yg ko dah makan, dengan bonus tambahan dapat pahala bersedekah serta pahala menjamu iftar kepada org yg berpuasa. Best kan?

Alhamdulillah.. harap2 anak2 aku pun dpt sama2 menikmati ramadhan kali ini dgn tenang... Kang diorg dah besar besok, takde kekok nak meraikan ramadhan di masjid2.. InsyaAllah

Wednesday, June 10, 2015

Idea oh idea

Hmmm... nampaknya mmg tersadai lama lah blog aku ni. The only time i got lotsa great ideas on what to write is while i'm driving! Serius wehh!! Bila mengadap je mende alah tab ni, mcm hilang segala.. entah mana pergi cerita aku pasal mat anep (he's two last month), our wedding anniversary anecdotes, pasal si iman kat asrama, pasal iqbal dan upsrnya, pasal ayu dgn projek kssrnya, pasal my view on some things happening around us lately.. it is all gone!

Maybe lepas ni aku kena rakam kot.

Tuesday, March 17, 2015

Hari-hari pegi playground

Nampaknya dah bermulalah rutin kami setiap petang singgah playground.

D'three elders don't do playground anymore, except during weekends. They already exhausted by the time we reached home. But not this little boy. He's full of energy.

Kalau tak bawak dia berlari2 kat padang, atau naik tangga turun gelongsor berulang2 kali, payah la nak tido malam karang. Kita dah lelap mata, dia syok melompat2. Bukan kira gelap lampu dah tutup, atau org tak layan, dia sedap je berguling2 kat badan orang, sambil kaki tangan menyepak sana sini.

Lagi satu yg budak kecik ni dah 'pandai', ialah menconteng. Org menulis dia pun nak tulis sama. Bila bagi pen & kertas, habih terlajak conteng sampai ke cadar, lantai, dinding dan kaki sendiri. Bijakkk.. mmg bijakk..

Saturday, March 14, 2015

Self doubt

Now that i'm in my late 30s, i'm supposed to be wiser, have a strong self esteem and have a high self confident, right? *sigh*

Have u ever feel that, there's certain morning, at the very moment u wake up, u firmly believe that u can take over the world? U're feeling great abt urself, u face everyone with a stride, head helds up. U completed ur paperworks, answering all emails and finished the slides. U greet everyone u met, and love all the attentions that u got. And at the end of the day, u'll tell urself, 'wow! I'm good!'

And there's certain time, u just wanna caved into ur blankie and sleep bcoz u're feeling down. U're worried and keep thinking abt what people might think & talk about u behind ur back. You colleagues might not actually like you that very much. Maybe u hurt other ppl's feeling, maybe u stepped on shoes. There's stale paperworks on ur table, those papers that got stuck in a tangled web of process u don't know how to proceed. U dread everything about ur work, and u just glad that finally u're laying comfortably in ur bed, praying for things to get better.

There's a time that u love what u're doing, but there's also time u're wondering what have u done all these years? Is this what u really wanted to be? Why u're having all this self-doubt?