Sunday, August 23, 2015

Another new handphone

Nanpaknya secara tak sengaja, aku dah termasuk dlm statistik org yg menukar handphone setahun sekali. Lumia aku dah kaput. Sama mcm kes sblm ni, tetiba takleh 'on'. Pegi servis center cuba tukar bateri pun tak boleh. Tapi aku tau bukan pasal bateri pun sbb baterinya masih ok. Hmm entahla.. kena virus ke apa taktau lah.

Mencari2lah aku henfon baru.. riki2 kat ofis diorg sibuk beli henfon Xiaomi.. specs tinggi tapi harga murah. Mula2 aku skeptikal jgk, boleh percaya ke gadget china mari ni??? Bila aku baca review Redmi2. Peh!!! Not bad at all!! Dah tu plk mmg ngam2 la dlm budget aku (rm 500) dengan specs yg aku nak (RAM 2GB) & ada LTE lagi!!! Giloss..

Setakat ni mmg puas hati la pakai. Ada few built in apps dia yg aku suka dan sungguh user-friendly. Antaranya browser ada night mode, so bila browse internet malam2 before tido, skrin jadik kelam.. takde la memancar mencucuk mata. All shortcuts dah ada. Boleh enable speedmeter so boleh tengok transfer data rate berapa. Mail functionnya pun aku suka sbb digroupkan emails of the same subject into conversation view. Utk henfon ni, aku hanya download whatsapp, waze dan FB apps. Aku takmo semak sgt sbb pre-loaded apps pun dah ada. Lagipun aku dah ada Asus Tab utk mende2 lain. So harap2 henfon aku takde banyak sgt tercemar.

Ok, jom tengok henfon ni boleh bertahan berapa lama plk.

Friday, July 24, 2015

Syawal 1436h

Dah seminggu 1 syawal berlalu.. badan aku yg slim lepas puasa sebulan, dah bagai dipam-pam semula. Isnin minggu depan mmg tekad nak puasa balik.. takleh jadik dah ni..

Aku terasa rindu nak berbuka puasa dan solat berjemaah di masjid2.. rindu nak makan minum ala kadar.. rindu nak berbual2 dgn org yg baru kenal.. seronok rasa bila ada makcik2 peramah yg pass kan makanan yg dibawa, suruh kita rasa, mcm dah kenal lama.. seronok berborak dgn adik2 dewasa, kalau aku ada adik lelaki yg available, mmg sah aku kenen2kan.. tenangnya hati masa solat berjemaah, takyah pikir pinggan nak basuh, meja nak kemas.. takyah nak pikir budak2 buat apa, dah solat ke belum.. we were all there, together.

Dan, sambutan raya pada tahun ini pada aku amat sederhana. Tujuan aku meraikan hari raya hanya utk menggembirakan hati keluarga sahaja, terutama mak aku, mertua dan anak2... aku rasa itu lebih bernilai.. berada disamping mereka, berbual2, memenuhi keperluan dari segi membelibelah sampailah menolong buat itu dan ini...

Mmg betul, segalanya skrg perlukan duit, tapi duit bukanlah segala2nya.. aku nak tergelak bila mak aku bagi sepeket  biskut kering cap pingpong sbb takde apa nak balas katanya dah aku belikan mcm2 kat dia... but deep down, itu yg buat aku sayu.. setiap kali aku nak balik puchong, ada je mende yg dia nak bekalkan.. w/pun kdg2 aku takde bawak apa2 pun kat dia..

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan 1436H

Alhamdulillah.. hari ni genap seminggu kita berpuasa. Alhamdulillah.. diberi umur yg panjang dan kesihatan yg baik utk sama2 meraikan bulan yg mulia ini. Alhamdulillah.. dapat sekali lagi peluang utk sama2 beribadah, berbuat kebajikan dan merebut keberkatan Ramadhan..

Kami meneruskan tradisi berbuka di masjid2 seperti tahun lepas. Yg aku perasan, makanan tahun ni lebih banyak jika dibandingkan dgn tahun lepas. Kalau tahun sudah kuih sejenis dua, tahun ni berjenis2. Nasi & lauk pun berlebih2. Aku kena lebih gigih utk mengawal nafsu perut. Kang tak pasal2 org lain puasa badan kurus, aku pulak bagai dipam2! Oh tidakkkk!!!!

Cuma, aku sedih kalau tengok nasi dan lauk diambil banyak menggunung di pinggan2, tapi akhirnya dibuang2kan aje ke dlm tong sampah. Bukankah elok kalau kita hanya mengambil apa yg kita mampu makan? Bukan ikut kemahuan semata.. Berapa banyak nasi pun yg kita boleh telan sekali hadap?

Put that aside, i really love this new tradition. Takyah pening nak pikir nak masak apa utk berbuka. Takyah terkocoh2 nak sediakan itu ini. Takde lagi rungutan ditipu penjual makanan di bazar ramadan. Takde lagi makanan yg terbuang berlebih-lebihan. Takde penat nak mengemas dapur. Dan yg paling penting, hati tenang dapat berbuka dgn meriah, kemudian dapat solat berjemaah maghrib dan isyak, dapat mendengar tazkirah ringkas, dpt mengaji alquran, dpt berkenal-kenalan dgn kawan2 baru.. Budget aku utk sebulan makan pula aku masukkan dlm tabung masjid. Ko bagi balik apa yg ko dah makan, dengan bonus tambahan dapat pahala bersedekah serta pahala menjamu iftar kepada org yg berpuasa. Best kan?

Alhamdulillah.. harap2 anak2 aku pun dpt sama2 menikmati ramadhan kali ini dgn tenang... Kang diorg dah besar besok, takde kekok nak meraikan ramadhan di masjid2.. InsyaAllah

Wednesday, June 10, 2015

Idea oh idea

Hmmm... nampaknya mmg tersadai lama lah blog aku ni. The only time i got lotsa great ideas on what to write is while i'm driving! Serius wehh!! Bila mengadap je mende alah tab ni, mcm hilang segala.. entah mana pergi cerita aku pasal mat anep (he's two last month), our wedding anniversary anecdotes, pasal si iman kat asrama, pasal iqbal dan upsrnya, pasal ayu dgn projek kssrnya, pasal my view on some things happening around us lately.. it is all gone!

Maybe lepas ni aku kena rakam kot.

Tuesday, March 17, 2015

Hari-hari pegi playground

Nampaknya dah bermulalah rutin kami setiap petang singgah playground.

D'three elders don't do playground anymore, except during weekends. They already exhausted by the time we reached home. But not this little boy. He's full of energy.

Kalau tak bawak dia berlari2 kat padang, atau naik tangga turun gelongsor berulang2 kali, payah la nak tido malam karang. Kita dah lelap mata, dia syok melompat2. Bukan kira gelap lampu dah tutup, atau org tak layan, dia sedap je berguling2 kat badan orang, sambil kaki tangan menyepak sana sini.

Lagi satu yg budak kecik ni dah 'pandai', ialah menconteng. Org menulis dia pun nak tulis sama. Bila bagi pen & kertas, habih terlajak conteng sampai ke cadar, lantai, dinding dan kaki sendiri. Bijakkk.. mmg bijakk..

Saturday, March 14, 2015

Self doubt

Now that i'm in my late 30s, i'm supposed to be wiser, have a strong self esteem and have a high self confident, right? *sigh*

Have u ever feel that, there's certain morning, at the very moment u wake up, u firmly believe that u can take over the world? U're feeling great abt urself, u face everyone with a stride, head helds up. U completed ur paperworks, answering all emails and finished the slides. U greet everyone u met, and love all the attentions that u got. And at the end of the day, u'll tell urself, 'wow! I'm good!'

And there's certain time, u just wanna caved into ur blankie and sleep bcoz u're feeling down. U're worried and keep thinking abt what people might think & talk about u behind ur back. You colleagues might not actually like you that very much. Maybe u hurt other ppl's feeling, maybe u stepped on shoes. There's stale paperworks on ur table, those papers that got stuck in a tangled web of process u don't know how to proceed. U dread everything about ur work, and u just glad that finally u're laying comfortably in ur bed, praying for things to get better.

There's a time that u love what u're doing, but there's also time u're wondering what have u done all these years? Is this what u really wanted to be? Why u're having all this self-doubt?

Thursday, March 05, 2015

Duolingo

Hola!

Inilah masalahnya guna android, banyak benor apps yg nak dicuba!

I've already downloaded Duolingo, an apps to learn a new language. And i choose spanish! Wahhh kellasss ahkak, lepas ni boleh tengok citer 'yo soy betty la fea' balik, tanpa subtitle. Hahahahahah

Adiós!

Wednesday, March 04, 2015

Asrama oh asrama

Alhamdulillah

Ku mengharapkan agar inilah pilihan terbaik buat Iman.
Hope he enjoys growing up with lotsa friends, as much as we did. Yup, both of us budak SBP. Hadoii.. terasa rindu bila terkenang2 zaman persekolahan..

Bila ku khabarkan sms yg menyatakan dia diterima masuk ke SBP bagi sesi panggilan kedua, pantas dia mengangguk tanda setuju. Legaaa.. tak payah nak karang ayat memujuk. Lagipun katanya ramai kawan2nya yg dah pindah masuk asrama. Tu pasal dia pun nak masuk sekolah berasrama jugak.

Abg Iman, omi doakan yg terbaik buat Iman di sana. Belajar betul2, bergumbiralah dengan aktiviti bersukan (i know u love sports) bersama kawan2, dan juga aktiviti beribadah kepada Allah. Have fun, treasure every moment of it. Wishing you all d best n good luck!

Tuesday, February 17, 2015

Birthday month

Got myself a new gadget. Hehehe.. as  this year's birthday gift. A cheapo Asus memopad. It's a WiFi only 7" android tab with Intel Atom. What I missed most about android device is this Blogger apps. Iyer, lepas ni konfem aku rajin update blog ni.. percayalahhhhh 

Over the years, aku perasan yg aku tak pernah beli henset mahal. Masa orang dok beli Nokia, aku beli henfon Mitsubishi. Orang beli iPhone, aku baru nak pakai Nokia. Hehehe.. entah la, aku rasa mcm tak berbaloi je nak beli mahal2, lepas few months dah ada lagi  yg lebih canggih. You just can't beat that. It'll go faster and/or smaller, every three months or so. Gilos...

This tab? It's my toy actually. I need bigger screen to browse 9gag, read news, and update my blog. Hahaha.. sekian.. wassalam.

Wednesday, December 24, 2014

hal ke tingkatan satu

hahahah... Aku & laki aku sungguh naif... Kami ingatkan senang nak uruskan anak masuk sekolah menengah... Rupa2nya lagi keliru dan bercelaru! huhuhuhu.... 

Pertama sekali, ibubapa perlu peka dgn sistem yg sentiasa berubah. Org bagitau kita gini gitu, tapi itu kes tahun lepas atau tahun dulu, tahun ni lain plk caranya... hahahha... Jadi, kena rajin google, check the relevant websites, ask around, buat pakatan dgn ibubapa lain supaya kita tak ketinggalan...

Utk anak negeri Selangor, permohonan masuk ke SAM, Maahad Tahfiz dan sebagainya perlu melalui sekolah agama (SRA). Jgn segan dapatkan borang sekolah yg ingin dipohon di pejabat agama daerah masing2. Kalau taktau boleh kontek terus pejabat agama di Shah Alam. 

Utk permohonan SBP kena melalui sistem online sahaja. Ini sangat senang. Aku suka! :)

Utk permohonan sekolah2 khas, pun perlu melalui sistem online jugak (sistem lain), tapi borang kena print dan hantar ke sekolah rendah anak utk pengesahan (ikut arahan dalam sistem tersebut).

Setiap sekolah rendah mmg akan assign siap2 murid2nya ke sekolah menengah yg tertentu. Anak kita akan dibekalkan dengan borang pendaftaran sekolah menengah tersebut. Pastikan kita daftar anak kita ke sekolah menengah itu dahulu, w/pun kita confirm nak hantar ke sbp, mrsm, sekolah private ke apa. (utk kes anak aku, kami terlepas seminggu daripada tarikh mendaftar kerana salah informasi... huhuhuhu... kelam kabut pegi sekolah utk selesaikan urusan pendaftaran!)

Yg kedua, check status sekolah rendah anak. Kalau sekolahnya berada dlm lokasi bandar, peluang nak dapat masuk SBP mmg nipisss... Panggilan pertama mmg susah nak dapat. Kena buat rayuan, dan tunggu utk panggilan berikutnya. SBP mengutamakan murid-murid daripada sekolah luar bandar. 

Ketiga, permohonan ke mrsm hanya dibuka selepas keputusan upsr keluar. Bawa slip keputusan ke pejabat mara utk dapatkan nombor pin. Gunakan nombor pin tersebut utk membuat permohonan online. Pastikan keputusan anak ialah 5A, lain2 keputusan tidak akan dilayan kecuali ada kes terpencil atau ada kabel besar (heheheh... biasalah kan)

Mengikut taklimat daripada mara, kementerian pelajaran akan menapis dulu murid2 yg akan ditawarkan ke SBP. Mana2 murid yg namanya tiada dalam senarai SBP, baru diserahkan ke pihak mara. Ini untuk mengelakkan nama bertindan i.e. sorang murid dapat banyak sgt offer sana sini.

Bila digabungkan fakta2 diatas, fahamlah aku mengapa mrsm sekarang penuh dengan anak2 bandar, dan kebanyakkannya daripada keluarga berada.... peluang & rezeki masing2 kan...

Ok, sambung balik. Ke-empat, cuti sekolah jangan pergi jalan jauh2 sgt sebab seawal dua minggu cuti sekolah tu, dah dapat panggilan temuduga, terutama utk sekolah2 tahfiz seperti sbpi rawang, mrsm gemenchih, maahad tahfiz... mmg confirm ada ujian bertulis dan ada ujian hafazan. 

Oleh kerana aku tak apply pun mrsm, aku takleh nak komen lebih2. Tapi utk SBP, keputusan permohonan akan diberitahu secara online. Dan utk sekolah agama Selangor, surat tawaran diberi melalui SRA.

Kesimpulannya, utk perancangan anak masuk ke sekolah menengah, sediakan plan A, plan B dan plan C... Kena ingat, anak kita dapat 5A, anak org pun dapat 5A.. anak kita PSRAnya mumtaz, anak org pun mumtaz jugak, lagi tinggi plk peratusnya!! hahahah... yup, it hits us hard... dah la applied pun sekolah2 area lembah klang je kan, very high competition tu.. lagi nak letak harapan tinggi.... hehehehhe... bukan apa, kami pikir senang nak uruskan kalau dekat.. tu yg takmo hantar jauh2. Takpelah, sekolah aje lah mana2... if you are good, you are good :)