Tuesday, November 29, 2016

Treatpoint!

Dah lama aku tak check berapa dah mata yg terkumpul... Tengok2 hampir 200,000! Kalau tukar kepada rm (rm1=400), ada hampir rm500 dah. Ini takleh jadik, peluang bershopping tak boleh dilepaskan begitu saja! Hehhehheh... Sebelum tamat tempoh, baik diperabiskan!

Portal online yg paling senang nak shopping maybank treatpoints ialah superbuy.com. Belek punya belek, pikir punya pikir, last2 inilah empat barang yg dapat dibeli...

1. Iron - untuk menggantikan iron lama yg dah hampir rosak. Ada iron spare dulu, tapi entah mana hilang. Bengang la jgk sbb iron tu dpt free.

2. Botol kaca utk AinNurHasya - botol kaca lebih tahan lama, tak macam botol plastik yg perlu diganti setiap 3 bulan. Dan botol kaca lebih hygienic & mesra alam. Harap2 tak pecah lah..

3. Handymop - sepupu sepapat magicmop. Ini sebab terpengaruh dgn goshop wowshop bagai. Hahahaha.. ok, mmg senang pakai mop ni, takyah perah2, bersih pun bersih.

4. Kinetic sand wannabe - hmm.. mcm menyesal jgk beli, kata tak lekat kat tangan lah bagai. Melekit2 satu rumah berpasir, sampai cadar katil pun sama! Hampehhhhhh...

Dah tu je. Sapa2 yg tak tebus treatpoints tu baik buat cepat. Dulu treatpoints ni takde expired date. Skrg dah ada. Rugi tak guna oiii...

Friday, September 09, 2016

Helaian rambut berguguran

Awal sgt lah plk si AinNurHasya ni main air liur. Mulut dia dah mula berbuih2. Huhuhu.. betul lah org tua cakap, kalau bayi dah mula main airliur... Haaa... Bersedialah rambut emaknya berguguran... Huhuhu.. goodbye thick hair gained during my last pregnancy.. welcome thinning hair...

Adehh.. dramatik sgt la plk... Hahahah..

And my face. Been neglecting to take care of my skin for a while.. huhuhu.. dah la muka jenis cepat berjeragat... And it's in the gene! Mama & mak sedara semua jenis muka berjeragat. Bila pregnant, lagi teruk la jadiknya... Huhuhu...

Been applying vitamin c serum on those affected areas diligently morning & night about a month now. Harap nya berjaya mengurangkan jeragat yg bertompok kat muka nih.

And i'm also using biore water essence sunscreen lotion every morning. Best pakai losyen biore ni sebab terasa kering bila kita sapu kat muka. Unlike Neutrogena losyen, punyalah melekit! Bercinta nak habiskan satu tub tu. Iyer lah... Dah terbeli, takmo lah membazir. Baca review ok, bila pakai mcm tak best plk.

AinNurHasya dah nak masuk 3 bulan.. dah mula mengiring dan nak belajar meniarap. Kalau tido siang confirm kena berbuai. Alhamdulillah malam dia tido nyenyak sampai pagi. Lepas habis cuti sekolah nanti, omi pun mula pegi kerja mcm biasa... Semoga AinNurHasya elok2 je duduk dgn baby sitter... Jgn ler buat perangai sgt yek...

Tuesday, August 23, 2016

Hai lah anak

Setiap kali aku nak upload gambar baby Ain di FB, setiap kali tu la aku batalkan hasrat bila di wall yg sama, timbul post pasal baby yg sakit terlantar di hospital.

How could i be proud of my beautiful healthy baby, while out there ramai ibubapa yg bersedih mengenang nasib bayi mereka.

Akan datang kita taktau bagaimana kelak kita akan diuji.

Ku doakan agar Allah meringankan segala kesakitan yg ditanggung anak2 tersebut.

Dan kudoakan agar anak2ku; ImanHariz, IqbalHadi, AyuHumairah, AhmadHanif & AinNurHasya, dijauhkan daripada penyakit2 yg merbahaya, dan dilindungi Allah daripada kejahatan jin & manusia. Aminn.

Wednesday, June 29, 2016

Ain Nur Hasya

16 June 2016. 3ptg. 2.9kg.

Ain Nur Hasya... nama yg kami pilih utk puteri ke-dua kami, anak ke-lima. Daripada tatabahasanya mungkin salah, tapi kami bukan org arab, jadi, ikut sedap lidah melayu kami lah utk menyebutnya... heheheh

Hasya - ada dua maksud; perfection (bahasa arab) atau happiness (bahasa hindi telegu).

Somehow, I prefer happiness over perfection 😍 And may this lil princess brings joy & laughter to our life.

Kami pun dah standby nama babyboy, Ahmad Hatim. Kot2 la keluar boy instead of girl, sbb masa checkup jenuh scan tak nampak pun dgn jelas, asyik kena kepit jek... heheheh...

Alhamdulillah... wahai AinNurHasya, semoga jadi anak yg baik, sihat, solehah, bahagia dunia akhirat.. aminnn

Thursday, March 24, 2016

Gula oh gula...

OkTerima je la hakikat umur dah semakin meningkat... Kalau masa pregnant dolu-dolu sihat takde apa-apa komplikasi, pregnancy kali ni risiko dah semakin tinggi... Kalau bukan pasal tekanan darah tinggi, mesti pasal kandungan gula yg tinggi dalam darah.
(Gestational diabetes mellitus (GDM) is a type of diabetes that arises duringpregnancy usually during the second or third trimester)
Minggu lepas aku kena minum air gula masa check up kat klinik sebab saiz baby agak besar (ok, am being in denial here... Mmg besar pun, dah terkeluar dah drpd graf percentile tu punnnn :P). Bacaan nya 8.0 (normal max 7.7) dan aku kena buat BSP - blood sugar profile hari ini.
Panik jgk aku, takkan nak berulang ke klinik sampai empat kali sehari? Aku dengan kepohnya bercerita kat kawan2 ofis sambil berkeluh kesah mengalahkan kak esah... Alhamdulillah.. Rupa2nya ada kawan yg boleh bagi pinjam kit ujian darah tanpa perlu ke klinik! Yahuuuu... Setel masalah!

Ok, ni result yg ke empat untuk hari ini. Bacaan terakhir utk rekod data waktu malam sebelum tidur. Tinggi plk dah... Yg lain2 tadi bacaan dalam lingkungan 4.5 gitu aje. Nak kata jaga makan sgt pun takde la... Sarapan pagi tadi makan soto, lunch seperti biasa makan nasi. Cuma ptg tadi aku belasah sepotong kek coklat jerr.... Erk! Heh heh...

Wednesday, March 09, 2016

Lil bun in d oven

Persoalannya... Mat Isa atau Cik Esah? Adakah akan kelihatan bila di-scan hari ini?

Oh, kebetulan plk pagi ni ada terjadi fenomena gerhana matahari, subhanallah... Tapi kalau ikut pantang larang org tua2, ibu mengandung tak boleh tengok gerhana. Sempat la aku google tadi, katanya takut bayi hitam atau juling.... Heheheh... Mcm2.. Yang pastinya kejadian bulan dan matahari adalah tanda2 kebesaran Allah, pencipta alam ini... Subhanallah... Allahuakbar... 

Heheheh... Mari teka...


Saturday, January 16, 2016

New year 2016

Laahaiii... Dah masuk tahun 2016 dah oiii... Asus tab aku tu pun dah terlingkup, entah mcm mana skrinnya boleh retak tah.... Adehhh... Tak sampai setahun pun umurnya dah rosak... Iyskk iyskkk..

Tahun ni aku boleh la relek2 sikit sbb takde sapa ambik big exams. Tahun depan giliran Ayu ambik UPSR dan Iman ambik PT3... Nak kata debar tu dah tak kot, sbb aku mcm menyampah je dgn kementerian ni kejap tukar format gitu kejap format gini... Nak komplen banyak sgt pun, dah puas aku bebel kat laki aku... Last2 aku cakap kat anak2 aku, just enjoy your school days while it last.. Layan je la... Huhuhu..

Update on mat anep plk... Haaa..... Mamat ni semua apa yg kita suruh dia jawab taknak. Mat anep, jom mandi? Taknak! Mat anep, mari makan? Taknak! Tapi, cakap mcm org tua, ayat penuh tak pelat pulak tu. Pandai pulak mengarah2 org. Asal nampak omi lepas mandi malam, dia suruh solat, pakai kain (i.e. telekung) pink. Suruh pakai baju, pakai seluar, pegi makan. Eh eh dia ni... Over tauu... Sapa emak sapa anak ni? Haiii... Mat anep oh mat anep...

Sunday, September 13, 2015

2nd round of upsr for me

It was easier with Iman last year. He'd put much efforts for his upsr. Balik rumah terus buat homeworks dan buka buku latihan, takyah nak bising2.

But with Iqbal this time, it's totally opposite. His laid back attitude really got on my nerves! Sebulan sebelum upsr omi dah rasa kecut perut. Masuk minggu upsr lagilah terasa kecut segala organ dalaman. Huhuhu.. stress mak.. if it can be translated into body weight, best jugak.. kot2 badan mengecut mcm zaman anak dara dulu... hihihihihi..

Selagi tak bising, selagi itulah dia sibuk main lego, or buat kerjatangan mempomen itu ini. Atau main sorok2 dgn mat anep . Sometime mmg malas nak bebel, sbb tau kat sekolah dah kena drilled dengan cikgu2 dia buat latihtubi dan sebagainya. Tapi, weekends cuti dua hari pun takmo langsung bukak buku apa cerrr???

His trial results semua borderline between As and Bs. Bila tanya mcm mana upsr, dia kata susah, tapi boleh buat. Bila tanya agak2 dapat apa, dia kata 5A. Yup, i trust u Iqbal. InsyaAllah.. aminnn.. You've done your part, tunggu je la results keluar nanti.

Now, let's focus on psra pulak. Yg ni omi kena drill lebih, sebab semua subjek kena baca dan hafal. Yakin boleh!

Sunday, August 23, 2015

Another new handphone

Nanpaknya secara tak sengaja, aku dah termasuk dlm statistik org yg menukar handphone setahun sekali. Lumia aku dah kaput. Sama mcm kes sblm ni, tetiba takleh 'on'. Pegi servis center cuba tukar bateri pun tak boleh. Tapi aku tau bukan pasal bateri pun sbb baterinya masih ok. Hmm entahla.. kena virus ke apa taktau lah.

Mencari2lah aku henfon baru.. riki2 kat ofis diorg sibuk beli henfon Xiaomi.. specs tinggi tapi harga murah. Mula2 aku skeptikal jgk, boleh percaya ke gadget china mari ni??? Bila aku baca review Redmi2. Peh!!! Not bad at all!! Dah tu plk mmg ngam2 la dlm budget aku (rm 500) dengan specs yg aku nak (RAM 2GB) & ada LTE lagi!!! Giloss..

Setakat ni mmg puas hati la pakai. Ada few built in apps dia yg aku suka dan sungguh user-friendly. Antaranya browser ada night mode, so bila browse internet malam2 before tido, skrin jadik kelam.. takde la memancar mencucuk mata. All shortcuts dah ada. Boleh enable speedmeter so boleh tengok transfer data rate berapa. Mail functionnya pun aku suka sbb digroupkan emails of the same subject into conversation view. Utk henfon ni, aku hanya download whatsapp, waze dan FB apps. Aku takmo semak sgt sbb pre-loaded apps pun dah ada. Lagipun aku dah ada Asus Tab utk mende2 lain. So harap2 henfon aku takde banyak sgt tercemar.

Ok, jom tengok henfon ni boleh bertahan berapa lama plk.

Friday, July 24, 2015

Syawal 1436h

Dah seminggu 1 syawal berlalu.. badan aku yg slim lepas puasa sebulan, dah bagai dipam-pam semula. Isnin minggu depan mmg tekad nak puasa balik.. takleh jadik dah ni..

Aku terasa rindu nak berbuka puasa dan solat berjemaah di masjid2.. rindu nak makan minum ala kadar.. rindu nak berbual2 dgn org yg baru kenal.. seronok rasa bila ada makcik2 peramah yg pass kan makanan yg dibawa, suruh kita rasa, mcm dah kenal lama.. seronok berborak dgn adik2 dewasa, kalau aku ada adik lelaki yg available, mmg sah aku kenen2kan.. tenangnya hati masa solat berjemaah, takyah pikir pinggan nak basuh, meja nak kemas.. takyah nak pikir budak2 buat apa, dah solat ke belum.. we were all there, together.

Dan, sambutan raya pada tahun ini pada aku amat sederhana. Tujuan aku meraikan hari raya hanya utk menggembirakan hati keluarga sahaja, terutama mak aku, mertua dan anak2... aku rasa itu lebih bernilai.. berada disamping mereka, berbual2, memenuhi keperluan dari segi membelibelah sampailah menolong buat itu dan ini...

Mmg betul, segalanya skrg perlukan duit, tapi duit bukanlah segala2nya.. aku nak tergelak bila mak aku bagi sepeket  biskut kering cap pingpong sbb takde apa nak balas katanya dah aku belikan mcm2 kat dia... but deep down, itu yg buat aku sayu.. setiap kali aku nak balik puchong, ada je mende yg dia nak bekalkan.. w/pun kdg2 aku takde bawak apa2 pun kat dia..