Monday, September 08, 2008

ramadhan 1429H

selamat berpuasa semua...

minggu ni aku dah semangat semula. akhirnya aku dapat berehat secukupnya pada waktu hujung minggu. minggu lepas? letih giler. kami kemas dan cat rumah bapak aku kat JB (tmn sri amar) masa cuti hari merdeka. lepas tu, anak-anak aku pulak demam panas lepas sorang2. tido lambat 1 - 2 pagi... aduh... aduh... *terngiang2 lagu burunan cinta part korus*. alhamdulillah, semua dah sihat. legaaa....

seperti tahun2 lepas, bila tiba bulan puasa, aku suka buat roti jala. mcm acara tahunan. waktu lain mmg aku tak pernah buat. nak jadi 'perfect' tu mmg payah. resepi pun asyik tukar2. proses menjala pun ambik masa nak warm up. yg pertama dan kedua konfirm hancus; samada jadi lempeng atau jala koyak rabak.

kali ni, aku ambik resepi roti jala dari resepi.net. mmg menjadik dan sedap.

Bahan-bahan:
2 cawan tepung
3 cawan air
1 cawan susu segar/santan *aku guna 1 kotak santan Kara
1 sdt serbuk kunyit
1 sdb minyak
1 1/2 sdt garam
*aku tambah sebiji telur dalam adunan.

Cara: Blend kesemuanya. *pakai blender jek senang, confirm takde tepung bergentel.

dan tahun ni, aku dan co-chef (husband aku ler) masak kari sardin utk dimakan bersama roti jala tersebut. pun sedap jugak. hikhikhik.

sambungan..
dah alang-alang ada resepi roti jala, ni aku letak resepi kari sardin pulak. khas utk maksu. walaupun aku tau maksu masak lebih sedap dari aku. tapi aku nak letak jugak. heh heh.

bahan-bahan:
1 tin sardin Kingcup yg beso sikit (buang isi perut sardin ni dulu)
1 kotak santan Kara (dulu santan kara ni pekat, guna separuh kotak je. sekarang, makin cair, harga makin mahal.)
2 keping asam keping
3 biji kentang, dipotong dadu

bahan kisar:
1 biji bawang beso (atau 2 biji bawang besar yg sederhana saiz)
3 biji bawang putih
1 potong halia agak2 beso ibu jari
1/2 peket serbuk kari ikan (aku nak letak satu peket sebenarnya, tapi bila korek2 kat peti sejuk, jumpa serbuk kari dah tinggal separuh. bantai je la.)
segengam cili kering (direbus dulu, sampai keluar bau yg buat kita terbersin. kalau nak pedas, tambah lagi cili kering)

Cara:
1. blender semua bahan kisar dgn sedikit air
2. panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan2 tersebut sampai wangi & naik minyak (maksudnya, dah nampak garing la)
3. masukkan kentang yg di potong dadu, kacau sebati dan tambahkan air, tunggu sampai kentang agak empuk. tambah air lagi kalau nampak mcm kering. kang hangus pulak.
4. masukkan sardin dgn sos dia sekali. tambahkan dua keping asam keping. tambah garam. pandai2lah korang nak agak2.
5. masukkan 1 kotak santan Kara. (kalau guna santan kotak, jgn letak air banyak sgt. nanti kuah cair. lepas letak santan, nampak kuah pekat, baru adjust tambah air sikit2).
6. kacau2 sampai mendidih. dah siap.

semalam baru habis makan kari sardin ni. anak2 aku pun suka cicah dgn roti. selamat berbuka. :)

7 comments:

  1. kari sadin ngan roti jala? tak pernah cuba...ok gaks kot, selalunya maksu akan potong kiub kecit kecit ayam campo ngan rangka ayam skit utk buat kuahnya. lenkali boleh gaks terai sadin kot... :p

    ReplyDelete
  2. maksu> sedap maksu... bila panas2kan balik, boleh tahan 3 hari. heh heh.

    ReplyDelete
  3. wah menjala kita bulan poser ni yek. hehhe...

    ReplyDelete
  4. muadz> nak makan sedap & puas, terpaksa buat sendiri... tak sanggup nka beli...

    ReplyDelete
  5. nyum nyum nyum kari sardin, all time favourite for my hubby...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. bi> oh, satu geng la kita... heh heh...

    ReplyDelete