Friday, October 11, 2013

root!

Menyampah tau dengan henfon aku ni, tak habih2 keluar 'insufficient memory'. Padahal aku bukannya ada banyak sgt 'apps' pun! Segala games semua dah buang. Tapi setiap kali dipaksa 'update' apps sedia ada, setiap kali itulah ada masalah tak cukup memori ni.

Haiii... takkan baru setahun beli, henfon aku ni dah 'obsolete'?? Ko ni kenapa henfon?? cakapppp... cakapppp!!

Oleh kerana fedap teramat, aku sebagai peng'google' tegar, telah mendapatkan khidmat nasihat atuk google mcm mana nak selesaikan masalah ni. Setelah di buka dan dibelek helaian2 hasil carian google satu persatu, aku temui jawapannya...

haaa... refer link ini: http://www.xperiablog.net/2011/12/12/link2sd-guide-never-worry-about-internal-memory-limits-again/
Senangkan? NOT!

Langkahku tersangkut di tangga pertama. Serius geram, buntu dan menyampah. Aku takleh 'root' henfon aku! geramnya!

Sambung balik mentelaah subjek 'how to root SE SK17i, android 2.3.4, firmware 4.0.2.A.0.62', dapatlah ini: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2220568

ooo... baru aku faham, aku takleh guna program 'DoomLord Root tool', tak sesuai dgn 'firmware' henfon ku. Lepas aku guna program 'E-Root' barulah berjaya. Itupun selepas berkali2 mencuba dan rasa mcm nak hantuk kepada kat 'keyboard'. Tekan butang 'on/off' entah berapa kali. Rupa2nya, waktu nak 'restart' henfon, kena cabut wayar USB tu, jgn bagi sambung kat PC... fuhhh... apesal la tak cakap awal2... membazir masa betul!

ok, bila berjaya 'root' henfon ni, akan keluar apps 'superuser', lepas tu barulah kita boleh buat sesuka hati... HOHOHO *gelak besar*... oh sebelum tu, sila sambung 'step' yg tergendala tadi, iaitu guna program 'Minitool Partition' utk buat partition dlm SD card dan install: 'Link2SD' dalam henfon. Ikut la arahannya, buat sampai habis...

So, mcm mana nak buang program2 yg menyemak kat henfon tu? Aku guna apps: 'Root Uninstall', percuma, ada kat 'Play Store'. Guna apps tersebut utk tengok kat 'system apps' dan pilih program yg kita tak pernah guna, terutama 'pre-installed games' yg menyemak tu, dan klik 'backup'. Tapi kalau dah betul2 pasti program tu nak dibuang, terus aje klik 'uninstall'. Part ni kena berhati2, jangan pulak memandai2 buang program yg penting, kang henfon langsung kong, takleh nak guna. 

internal storage: (before) less than 50MB free (now) 235MB free storage.. woohooo!!

RAM: (before) asyik crash aje (now) dah laju! yey!

3 comments:

Wak Gelas said...

salam Ziarah jeer.,

Anonymous said...

kalaulah aku rajin mcm kau nak google utk cepatkan telepon....
-zahra-

Azlinda Azlan said...

'desperate times call for desperate measures' hihihihi.. selagi tak rosak,takmo ganti. tapi takmolah pakai henfon lembabssss... sakit jiwa dibuatnya