Friday, May 04, 2007

pasir gudang

we went to pasir gudang last long weekends to visit my brother there. teruknya jalan dia, bersopak-sopak! on the 2nd day we went to tenggaroh pulak, nak pegi tengok si hadeef. dia baru pandai jalan. masih terkengkang-kengkang lagi.

ayu & hadeef






Luft Hadeef will celebrate his first birthday this coming 11th May 2007 (or is it 10th? lupa la pulak)

HAPPY FIRST BIRTHDAY HADEEF!






and here's some more uncategorised photos:

adik tulis ABC terbalikadik tekun menulis. but most of the numbers and letters are in the mirror-image forms. click to view larger image.






adik tulis 123 macam tulisan zaman mesir purbaABC dan 123.








peh! sedapnyer.. bau sampai ke sini.
inilah rupanya gulai ayam yang enak di makan bersama nasi atau jemput-jemput/cekodok. cukup pedasnya, cukup santannya, cukup serainya, dan ada letak daun kunyit yang harum menusuk kalbu... yummmyyyy....


muka cuak kena marah

[caught red-handed] tengok tu!! tak boleh orang leka sikit. patutlah senyap kat dalam bilik. rupa-rupanya selongkar beg abah dan main cotton bud yek.


adik lukis bunga. kat daun dia ada ulat

This is one of adik's creation (gambar bunga, kat daun dia ada katerpilar). he has vast imagination. sambil lukis sambil bercerita. Ada sekali tu adik lukis mama dengan baby dia pimpin tangan. lepas tu adik lukis kereta banyak. lepas tu kereta tu langgar. POM! sebijik macam iklan kat dalam tv yang suruh ibubapa pimpin anak-anak semasa melintas jalan.

12 comments:

  1. sapa la yg masak gulai ayam tu.. berbakat sungguh orangnya.

    ReplyDelete
  2. apa tu gulai? macam sup ka.. atau with other gravy? ada kaitan ngan kurma or kari tak? tak paham la... sedap ke? kalau sedap, kasi resipi... aku nak masak kasi bf pastu kasi tau dia aku nak break ngan dia... boleh ke?

    ReplyDelete
  3. gulai ialah sejenis masakan yg bersantan. senang je nak masak dia.

    memula kau blend cili api + air satu cawan sampai hancur (5 biji cukup kot). lepas tu kau ambik ayam (setengah kilo) yg dah basuh bersih, letak dlm kuali. curahkan cili api tadi kat ayam tu. panaskan kuali. ayam tu akan masak bersama2 cili. lepas tu curah santan pekat (1 kotak santan kara), letak serai (2 btg, kena hancurkan sikit) dan daun kunyit sehelai dua. biar mendidih. tambahkan serbuk kunyit bagi kuning, taburkan garam sesedap rasa.

    kalau kau nak break dgn mamat tu, aku cadangkan sukatan cili api tu lebih sikit la... bagi berdengung telinga.. hehehehhehe.... mesti dia okay punya...

    ReplyDelete
  4. azq... satu cadangan yang amat bernas gitu... tengkiu dan wish me luck.. hehehe...

    ReplyDelete
  5. thanks kak. nak try la buat. cili tu mmg cili aje kan, takde bawang2 semua?

    ReplyDelete
  6. tracy> good luck!

    wan> kalau nak letak bawang sikit pon boleh (blend dgn cili api). tapi, resepi ni yg paling sempoi la... selamat mencuba...

    ReplyDelete
  7. gulai tu macam lauk jekan?

    hehehe... aku semua panggil gulai. macam kat perak, kari tu pun gulai jugak..

    tapi rupanya, sebijik macam masakan taiko..

    hahaha..

    * Tracy, lepas break ko nak jadi apa?

    ReplyDelete
  8. tenno> aku belajar masak gulai dgn taiko la.. sapa lagi... dia mmg terer (saje je puji ni, kot2 esok dia nak masakkan ke... heh heh heh)

    ReplyDelete
  9. aku nak masak rendang lah! dengan lemang

    ReplyDelete
  10. weh bila nak jemput aku datang rumah korang ?

    ReplyDelete
  11. kau tanya taiko ler... kalau tanya aku mesti aku jawab 'tak boleh' bcoz aku malas nak pakai tudung dlm rumah... heh heh heh...

    ReplyDelete